Merendam Kaki di Air Hangat Boleh Meringankan Sakit, Mitos atau Fakta?

Aktiviti berat yang dilakukan selama satu hari penuh, terutamanya aktiviti yang menggunakan banyak otot kaki seperti berdiri, berjalan, berlari, dan naik dan turun tangga sering membuat otot kaki terasa sakit. Sekiranya tidak ditangani, ini pasti akan mengganggu aktiviti dan produktiviti kerja anda. Sekiranya anda kehabisan salap penghilang rasa sakit di rumah, anda boleh mencuci kaki dengan air suam. Anda tidak pasti air suam boleh melegakan sakit kaki? Teruskan membaca artikel ini.

Adakah benar bahawa merendam kaki anda di dalam air suam dapat menghilangkan rasa sakit?

Anda mungkin antara orang yang sering pergi dan balik dari tempat kerja menggunakan pengangkutan awam. Dalam pengangkutan awam, anda sering harus berdiri semasa perjalanan. Kesannya, apa lagi jika tidak kaki anda terasa sakit.

Sakit otot sebenarnya disebabkan oleh penumpukan asid laktik pada otot. Penumpukan asid laktik berlaku kerana penggunaan otot yang berlebihan. Otot memerlukan sejumlah besar tenaga untuk berkontrak. Untuk menghasilkan tenaga, otot memecah simpanan gula di otot (glikogen). Dalam keadaan kekurangan oksigen, pemecahan gula otot ini menghasilkan asid laktik.

Nah, inilah yang menyebabkan rasa sakit. Jadi, bagaimana merendam dalam air suam dapat membantu mengurangkan kesakitan? Secara teori, merendam kaki di dalam air suam dapat meningkatkan peredaran darah di kaki. Secara sederhana, air suam dapat melebarkan saluran darah di kaki.

Aliran darah yang lancar akan menjadikan asid laktik yang terkumpul di otot kaki mudah larut dalam darah dan dikeluarkan oleh badan. Namun, ini ternyata tidak terbukti. Namun, merendam kaki anda di dalam air suam dapat memberikan keselesaan dan mengurangkan kesakitan.

Sekiranya anda ingin merendam kaki, pastikan ia hangat, tidak panas

Walaupun tidak mengurangkan asid laktik, ternyata rendaman dalam air suam dapat mengurangkan rasa sakit pada sendi dan otot. Menurut dr. Bruce E. Becker, ketua National Aquatics & Sports Medicine Institute di Washington State University di Spokane, walaupun kelihatannya sederhana, merendam kaki anda dengan air suam dapat melonggarkan sendi kaki anda, sehingga mengurangkan keradangan, bengkak atau sakit.

Menurut Yayasan Arthritis, terapi ini yang telah ada selama ribuan tahun sering digunakan untuk merawat kesakitan pada gangguan muskuloskeletal (keadaan yang mengganggu fungsi sendi, ligamen, otot, saraf dan tendon, serta tulang belakang) dan fibromyalgia (sakit pada tulang dan sendi). otot yang memancar ke bahagian dalam badan dari mana rasa sakit itu berasal).

Namun, pastikan suhu air yang anda gunakan adalah hangat dan tidak panas, air yang terlalu panas dapat meningkatkan risiko kulit anda terbakar. Suhu air yang disyorkan ialah 33-37 darjah Celsius. Sekiranya anda menghidap penyakit jantung, air yang terlalu panas boleh memberi tekanan kepada jantung anda. Menurut A.S. Menurut Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna, suhu air yang melebihi 40 darjah Celsius dianggap berbahaya bagi semua orang.

Masukkan garam ke dalam air suam anda

Bukan hanya air suam, anda juga boleh menambahkan garam ke dalam bekas air suam yang akan anda gunakan untuk mandi. Untuk mandi menggunakan air garam, anda disyorkan menggunakan garam yang mengandungi magnesium sulfat. Kandungan magnesium sulfat dalam garam dapat melegakan sakit otot atau lebam.

Menurut tinjauan, sekitar 61 peratus wanita menghabiskan lebih dari empat jam berdiri sepanjang hari. Sebenarnya, berdiri terlalu lama tidak baik untuk kesihatan kerana boleh menyebabkan sakit kaki. Oleh itu, setelah berdiri lama, disarankan agar anda merendam kaki atau badan anda dengan air garam suam.

Merendam dalam air garam suam selama 20 minit dapat merehatkan kaki dan membantu menghilangkan rasa sakit yang muncul. Di samping itu, penggunaan garam yang mengandungi magnesium sulfat dapat memberikan lebih banyak faedah, seperti mengendurkan otot, mengurangkan rasa sakit, dan menenangkan sistem saraf badan.

Sekiranya rasa sakit di kaki tidak hilang juga, anda boleh mencuba menggunakan krim penahan sakit yang dilumurkan pada kaki atau berjumpa doktor.

Recent Posts