5 Punca Bengkak Tangan Pada Pagi (Adakah Anda Pernah Mengalaminya?)

Apabila anda bangun pada waktu pagi, bukannya merasa bertenaga dan segar setelah tidur nyenyak, anda mungkin merasa ada yang tidak kena pada tangan anda. Ya, ternyata tangan anda bengkak. Punca tangan bengkak biasanya berlaku kerana cecair, garam, atau hormon yang terkumpul. Walau bagaimanapun, jika penyebab tangan bengkak adalah disebabkan oleh penyakit, biasanya disertai dengan rasa sakit sebagai pelengkap.

Apakah punca tangan bengkak pada waktu pagi?

Kadang kala, tangan yang bengkak adalah tanda penyakit atau keadaan tertentu, seperti:

1. Artritis

Tangan bengkak dan kaku, terutama pada waktu pagi, boleh disebabkan oleh radang sendi atau radang sendi. Terdapat pelbagai jenis artritis yang boleh menyebabkan bengkak tangan ketika anda baru bangun, iaitu:

  • Osteoartritis, keadaan di mana sendi anggota badan terasa sakit dan kaku.
  • Rheumatoid arthritis (RA), adalah penyakit autoimun yang terjadi ketika sendi meradang, menyebabkan rasa sakit, kekakuan, dan pembengkakan.

2. Scleroderma

Scleroderma adalah penyakit autoimun yang berlaku apabila kulit dan tisu penghubung di dalamnya mengetatkan dan mengeras. Gejala awal scleroderma secara amnya akan menyebabkan tangan dan jari membengkak pada waktu pagi kerana pengerasan kawasan kulit.

3. Masalah buah pinggang

Salah satu penyebab bengkak tangan pada waktu pagi yang harus anda perhatikan adalah gangguan fungsi buah pinggang. Ya, tangan yang bengkak mungkin menunjukkan ada yang tidak kena pada buah pinggang anda.

Biasanya, buah pinggang bertanggungjawab untuk membuang toksin dan lebihan cecair dari badan. Namun, apabila ginjal tidak dapat berfungsi dengan baik, cairan dapat menumpuk di mana-mana bahagian badan anda, termasuk tangan anda.

4. Sindrom terowong karpal

Sindrom terowong karpal adalah penyakit yang mempengaruhi saraf di pergelangan tangan anda dan sepanjang tangan anda. Keadaan ini secara amnya berlaku kerana kedua-dua tangan sering melakukan aktiviti berulang dalam jangka masa yang lama.

Contohnya, seperti menaip, menyapu, memotong, dan sebagainya. Akibatnya, tangan mengalami mati rasa, kesemutan, sakit menikam, dan bengkak.

5. Kedudukan tidur yang salah

Selain dari keadaan yang agak serius, penyebab bengkak tangan yang anda alami mungkin disebabkan oleh posisi tidur yang tidak betul. Sekiranya anda tidur dengan tangan di bawah badan anda atau terbengkalai semalaman, jelas bahawa anda bangun pada waktu pagi dengan tangan yang sakit, sakit, dan bengkak.

Recent Posts