Menyedari Bahaya Hipotermia Kerana Selsema •

Adakah anda pernah menonton filem Titanic? Sekiranya demikian, adakah anda masih ingat adegan di mana watak lelaki yang dilakonkan oleh Leonardo Di Caprio meninggal dunia setelah sejuk di laut yang sejuk? Dalam kejadian sebenar kapal karam ini, banyak mangsa mati kerana sejuk. Ini kerana mereka harus berenang di laut di mana suhunya mencapai minus 2 darjah Celsius, keadaan ini disebut hipotermia. Bagaimana hipotermia berlaku?

Hipotermia juga menyerang pendaki gunung Himalaya. Ini biasanya disebabkan oleh pendedahan berpanjangan kepada suhu sejuk pada badan. Lalu, adakah kita yang tinggal di negara tropika berpotensi terkena hipotermia? Bagaimana hipotermia ini boleh berlaku? Lihat artikel ini.

Apa itu hipotermia?

Hipotermia adalah keadaan kecemasan perubatan di mana badan tidak dapat memulihkan kepanasan badan kerana suhu turun terlalu cepat. Keadaan ini menyebabkan suhu badan anda mencapai suhu yang sangat rendah di bawah 35 ° C. Apabila suhu badan anda turun terlalu rendah, jantung, sistem saraf, dan organ lain anda tidak dapat berfungsi dengan optimum. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hipotermia boleh menyebabkan kegagalan sepenuhnya fungsi jantung dan sistem pernafasan dan akhirnya boleh menyebabkan kematian.

Penyebab hipotermia adalah cuaca atau air yang sangat sejuk. Tetapi terlalu lama di mana-mana persekitaran atau bilik yang lebih sejuk daripada suhu badan anda juga menjadi penyebabnya. Ini berlaku terutama jika anda tidak memakai pakaian hangat, atau ketika anda tidak dapat mengatur suhu di dalam ruangan.

Bagaimana hipotermia boleh berlaku?

Suhu badan kita dikawal di bahagian otak yang disebut hipotalamus. Hipotalamus bertanggungjawab untuk menyedari perubahan suhu badan dan bertindak balas dengan sewajarnya. Tubuh menghasilkan haba dari proses metabolik dalam sel yang menyokong fungsi penting badan.

Sekiranya keadaan persekitaran atau bilik menjadi lebih sejuk, badan akan memerlukan panas secara automatik. Hipotalamus akan mengenali perubahan suhu ini. Biasanya badan akan bertindak balas dengan gerakan menggigil, ini adalah tindak balas pelindung badan untuk menghasilkan haba melalui aktiviti otot.

Biasanya aktiviti jantung dan hati menghasilkan haba untuk badan. Selagi badan berada di persekitaran atau bilik yang sejuk. Organ ini akan berkurang dalam menghasilkan haba untuk badan. Ini menyebabkan perlindungan menjadikan badan dan otak menjadi panas atau berhenti. Suhu badan yang rendah dapat melambatkan aktiviti otak, pernafasan, dan degupan jantung. Inilah yang menyebabkan hipotermia dikategorikan sebagai keadaan perubatan berbahaya jika tidak segera dirawat.

Apakah keadaan yang membolehkan kita mengalami hipotermia?

Sekiranya anda tidak mempunyai rancangan untuk pergi ke Himalaya, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengalami hipotermia. Hipotermia tidak hanya mempengaruhi orang yang hanya tinggal di negara yang mempunyai 4 musim. Tetapi ada kemungkinan kita juga dapat mengalami ini. Keadaan berikut boleh menyebabkan hipotermia.

  • Memakai pakaian yang tidak menghangatkan badan, terutamanya dalam keadaan cuaca sejuk.
  • Berada di luar terlalu lama walaupun cuaca sangat sejuk atau hujan turun dengan lebat.
  • Dalam keadaan sejuk atau basah jangan segera berpindah ke tempat yang hangat atau menukar pakaian.
  • Suhu di dalam bilik tidak cukup panas, terutamanya untuk ibu bapa dan bayi.
  • Set AC terlalu sejuk.

Recent Posts