4 Jenis Ujian Kesuburan Lelaki, Bagaimana Prosedurnya?

Ujian kesuburan lelaki mungkin diperlukan sekiranya pasangan mengalami kesukaran mengandung anak. Harap maklum, tidak semua kes kehamilan sukar disebabkan oleh wanita. Sebilangan kes ini disebabkan oleh lelaki yang tidak subur. Lalu, apakah jenis ujian kesuburan lelaki dan bagaimana melakukan ujian tersebut? Dapatkan maklumat lengkap di bawah.

Pelbagai ujian kesuburan untuk lelaki

Untuk mengetahui masalah kesuburan pada lelaki, terdapat beberapa jenis ujian yang boleh dilakukan. Anda boleh memilih salah satu daripada beberapa ujian yang boleh anda pilih untuk menguji kesuburan lelaki di bawah.

1. Ujian fizikal dan sejarah perubatan

Salah satu ujian yang harus anda lakukan untuk menentukan kesuburan lelaki adalah ujian fizikal. Biasanya, ujian kesuburan lelaki ini akan dilakukan oleh pakar urologi, yang merupakan pakar yang merawat penyakit sistem kencing, termasuk ginjal, ureter, pundi kencing, pada wanita dan lelaki.

Biasanya, dalam ujian kesuburan lelaki ini, doktor akan memeriksa kesihatan fizikal dan sejarah kesihatan anda secara keseluruhan. Doktor akan mengetahui sebarang keadaan yang berpotensi mengganggu kesuburan anda. Ini mungkin cacat pada sistem pembiakan anda, hormon rendah, penyakit, atau kemalangan yang anda alami.

Di samping itu, dalam ujian kesuburan lelaki ini, doktor juga akan bertanya kepada anda, sama ada anda pernah mengalami penyakit serius sebelum ini, sebarang masalah kesihatan yang anda alami sekarang, atau penggunaan ubat-ubatan yang mempengaruhi kesuburan.

Bukan hanya itu, dalam ujian kesuburan ini, doktor juga akan mengetahui bagaimana gaya hidup anda selama ini. Doktor anda akan bertanya sama ada anda mengambil alkohol, rokok, dan ubat-ubatan tertentu. Doktor anda juga akan bertanya sama ada anda sering terdedah kepada radiasi, racun perosak, atau perkara lain yang mungkin mempengaruhi kesuburan anda.

Begitu juga, doktor akan bertanya bagaimana reaksi badan semasa melakukan hubungan seks. Sebagai contoh, doktor anda mungkin bertanya kepada anda jika anda pernah mengalami masalah dengan ereksi.

Sementara itu, ujian fizikal sebagai salah satu bahagian ujian kesuburan untuk mengetahui masalah yang mungkin berlaku pada zakar, epididimis, vas deferens, dan juga buah zakar. Doktor juga akan mengetahui sama ada terdapat masalah dengan varicoceles.

2. Analisis sperma

Analisis sperma adalah jenis ujian kesuburan bagi lelaki yang merupakan yang pertama dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat masalah dengan sperma yang menyukarkan untuk mempunyai anak. Sebenarnya, dalam setiap ujian yang dilakukan untuk menentukan kesuburan lelaki, analisis sperma adalah salah satu prosedur yang mesti dijalankan.

Sperma diperlukan dalam proses kehamilan untuk menyuburkan telur wanita di dalam rahim. Sekiranya ujian kesuburan bagi lelaki didapati hanya mempunyai satu kelainan sperma (bentuk, bilangan, dan kecepatan pergerakan), maka lelaki lebih berisiko mengalami kesukaran untuk mempunyai anak atau bahkan tidak subur.

Sebenarnya, apa yang diperiksa dalam ujian seperti ini bukan hanya sperma. Semasa ujian ini, semua jenis faktor lain yang terdapat dalam air mani juga diperiksa. Oleh itu, ujian ini lebih tepat disebut analisis air mani (air mani).

Keperluan untuk analisis sperma

Semasa menjalankan ujian kesuburan lelaki ini, anda mesti memenuhi syarat untuk menjalani. Doktor akan memberitahu anda syarat apa yang mesti anda tempuhi.

Sebelum melakukan ujian ini, doktor anda mungkin meminta anda mengelakkan beberapa perkara berikut.

  • Lakukan hubungan seks atau melancap selama beberapa hari.
  • Penggunaan alkohol dan minuman berkafein.
  • Penggunaan pelincir semasa mengeluarkan sampel sperma.
  • Beri sampel sperma ketika anda merasa tidak sihat atau tertekan

Di samping itu, doktor juga akan meminta anda memberitahu semua ubat, baik resep, bukan resep, herba, hingga multivitamin yang digunakan.

Perkara-perkara ini mesti dilakukan pada satu masa agar sel sperma dapat digunakan untuk analisis. Sebabnya, keadaan ini dapat mengubah keadaan sperma anda, jadi hasil ujian analisis sperma mungkin tidak sesuai dengan keadaan anda dalam keadaan normal.

Hasil analisis ujian kesuburan lelaki ini akan menentukan sama ada jumlah pengeluaran sperma atau disfungsi sperma adalah sebab kemandulan.

Keadaan sperma yang dianggap normal

Untuk melihat apakah sperma normal pada masa ujian kesuburan lelaki, ada tiga perkara yang mesti dipertimbangkan.

  • Kiraan sel sperma
  • Pergerakan sperma
  • Morfologi sperma

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, jumlah sperma normal adalah 15 juta per mililiter air mani. Artinya, terdapat sekurang-kurangnya 39 juta sel sperma dalam sampel yang diberikan.

Sekiranya jumlah sperma yang anda miliki kurang dari jumlah yang telah dinyatakan, keadaan ini menunjukkan bahawa sperma dianggap tidak normal dan ini boleh menjadi tanda bahawa seorang lelaki mempunyai masalah kesuburan.

Sementara itu, untuk morfologi sperma, jika dilihat dari mikroskop, kepala sperma normal berbentuk bujur dengan panjang 4,0-5,5 mm dan lebar 2,5-3,5 mm. Ekor sperma normal mempunyai panjang kepala 9-10 kali ganda, lurus dan memanjang dari leher atau membentuk alur bergelombang.

Sekiranya sperma mempunyai ukuran yang tidak normal, seperti ekor bercabang atau kepala sperma tidak berbentuk bujur, ada kemungkinan besar sperma yang dihasilkan tidak normal.

Sebaliknya, pergerakan sperma juga mesti dipertimbangkan. Sperma dianggap mempunyai kelincahan normal (pergerakan) jika 40% dari jumlah sperma dapat bergerak bebas, dan sekurang-kurangnya 32% mesti berenang dengan gerakan ke depan atau dalam lingkaran besar. Sekiranya pergerakan tidak normal, sel sperma akan mengalami kesukaran 'mencari' sel telur sehingga persenyawaan semakin sukar terjadi.

3. Ujian hormon

Walaupun agak jarang berlaku, satu kemungkinan kemandulan pada lelaki boleh disebabkan oleh masalah dengan salah satu hormon di dalam badan. Hormon yang dihasilkan di kelenjar pituitari, hormon yang berperanan penting dalam merangsang pengeluaran sperma.

Sekiranya hormon dikurangkan, maka jumlah pengeluaran sperma juga berkurang. Hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari adalah hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH). Kedua-dua hormon ini saling berkaitan. Jadi, jika salah satu hormon ini dikurangkan, hormon yang lain juga akan mengalami perkara yang sama.

Untuk mengetahui bagaimana keadaan kedua hormon ini, anda boleh melakukan ujian darah dengan mengambil sampel darah anda yang kemudian dihantar ke makmal untuk diperiksa. Secara amnya, pelbagai jenis hormon dapat dikesan dengan baik melalui sampel darah anda.

4. Ujian genetik

Sebagai tambahan kepada tiga ujian kesuburan lelaki yang disebutkan sebelumnya, ujian kesuburan lelaki yang boleh anda lakukan juga adalah ujian genetik. Ujian ini boleh dilakukan oleh lelaki apabila mengalami keadaan berikut.

  • Jumlah sperma yang dihasilkan sangat kecil, bahkan sperma tidak dapat dijumpai dalam air mani yang dilepaskan.
  • Keadaan fizikal yang mungkin disebabkan oleh faktor genetik, seperti testis kecil

Ujian genetik adalah ujian darah yang dilakukan dengan melihat DNA atau maklumat genetik lain. Beberapa jenis ujian genetik untuk kesuburan lelaki akan mengira bilangan dan jenis kromosom, sementara yang lain akan mencari perubahan atau mutasi yang berlaku dalam kod genetik seseorang.

Biasanya, dalam tubuh manusia terdapat 46 kromosom di setiap sel, iaitu 22 pasang kromosom somatik dan sepasang kromosom seks. Kromosom seks adalah bahan genetik yang menentukan jantina manusia. Wanita mempunyai sepasang kromosom X (XX) dan lelaki mempunyai satu kromosom X dan satu kromosom Y (XY).

Berikut adalah beberapa jenis ujian genetik yang boleh anda pilih untuk menentukan kesuburan lelaki.

Jenis Karyot

Ujian kariotype memeriksa bilangan dan jenis kromosom di dalam badan anda. Di samping itu, ujian kesuburan lelaki ini dapat mengesan jika seseorang hilang atau bahkan mempunyai bilangan kromosom yang berlebihan.

Ujian mikrodeletion kromosom Y

Ujian mikrodeletion digunakan untuk memeriksa maklumat genetik yang hilang dari kromosom Y yang diperlukan untuk pengeluaran sperma.

Ujian genetik untuk Sistik Fibrosis

Sistik Fibrosis adalah keadaan yang biasanya berlaku disebabkan oleh faktor genetik. Keadaan ini sebenarnya menyerang paru-paru, tetapi juga dianggap menyebabkan kemandulan pada lelaki. Ujian ini dilakukan untuk mencari mutasi genetik yang salah yang boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki.

Dapatkan ujian kesuburan lelaki jika anda menghadapi masalah mengandung anak. Rujuk doktor untuk mendapatkan cadangan ujian kesuburan yang betul.

Recent Posts