5 Cara Mengatasi Sakit Tumit Sehingga Tidak Kembali

Wanita yang suka memakai tumit tinggi mungkin sering merasakan sakit tumit. Orang yang berlari dengan kerap juga mungkin merasakan hal yang sama. Perkara yang sama berlaku untuk orang yang mengalami rematik atau tendonitis (keradangan tendon). Sakit tumit yang kronik pastinya membuat aktiviti anda terganggu kerana jalan raya tidak jauh, rasa sakit dapat meminta ampun. Selain mengehadkan pergerakan, sakit tumit juga dapat mengubah cara anda berjalan dari masa ke masa. Adakah kaedah yang berkesan untuk merawat sakit tumit?

Kaedah yang berkesan untuk mengatasi sakit tumit kaki

Anda boleh mencuba beberapa cara berikut untuk mengatasi sakit tumit, seperti:

1. Ambil ubat sakit

Keradangan pada tumit yang menyebabkan kesakitan dapat diatasi dengan ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen, acetaminophen, dan naproxen. Ubat ini dapat menghilangkan rasa sakit dengan menghambat dan mengurangkan keradangan.

Sekiranya ubat penghilang rasa sakit ini tidak berfungsi, anda boleh beralih ke suntikan kortikosteroid, tentunya dengan pengawasan doktor.

2. Rehat ketika tumit sakit

Apabila anda merasa tumit kaki terasa sakit, anda tidak boleh memaksanya untuk aktif. Anda harus berehat sehingga gejala anda bertambah baik. Sekiranya anda mengabaikan dan terus melakukan aktiviti, kesakitan hanya akan bertambah teruk.

3. Kompres dengan ais

Semasa merehatkan kaki, anda boleh meletakkan bungkusan ais yang dibungkus tuala di tumit anda. Dinginnya ais dapat mengurangkan bengkak dan kesakitan. Memampatkan tumit dengan ketulan ais boleh dilakukan 2 kali sehari ketika tumit mula sakit.

4. Latihan regangan kaki

Walaupun anda disarankan untuk berehat, itu tidak bermaksud anda tidak dapat melakukan aktiviti fizikal sama sekali dengan keadaan ini. Terdapat senaman regangan khas untuk kaki yang menguatkan otot kaki dan mengurangkan sakit tumit. Latihan ini dilakukan dengan dua cara, iaitu:

  • Duduk di atas kerusi sambil meregangkan kaki anda lurus di hadapan anda dan menyentuh kaki anda dengan tangan anda. Lakukan pergerakan ini 10 kali.
  • Berdiri menghadap dinding dan letakkan tumit kaki yang sakit di belakang kaki yang lain. Kemudian, bengkokkan kaki depan anda sambil menolak bahagian atas badan anda ke dinding dan meletakkan tangan anda di dinding. Kemudian gerakkan badan ke atas dan ke bawah dan lakukan 10 kali.

5. Operasi

Sekiranya ubat dan rawatan yang anda lakukan sebelumnya tidak menjadikan keadaan anda lebih baik, maka pembedahan adalah penyelesaian rawatan terakhir. Pembedahan dilakukan untuk membetulkan masalah yang mengganggu tumit anda.

Recent Posts