Mengapa Lelaki Suka Payudara? Ini adalah penjelasan saintifik

Watak lelaki dalam filem komedi klasik sering digambarkan sebagai tokoh genit yang suka melirik payudara wanita. Walaupun kelihatan tidak biasa bagi wanita, sebenarnya terdapat penjelasan saintifik yang unik di sebalik tingkah laku ini. Sebab mengapa lelaki suka melirik payudara adalah berkaitan dengan fungsi otak dan organ seksual.

Sebab saintifik mengapa lelaki menyukai payudara

Payudara sebenarnya hanyalah kelenjar susu yang membezakan mamalia dengan spesies lain.

Walau bagaimanapun, banyak saintis mengesyaki bahawa proses evolusi seolah-olah membuat payudara mempunyai daya tarikan seksual mereka sendiri.

Fungsi utama payudara adalah untuk mengedarkan makanan kepada anak. Semasa menyusu, ikatan emosi antara ibu dan anak diperkukuhkan.

Ini kerana pergerakan mulut bayi pada puting susu mencetuskan pengeluaran sebatian yang disebut oxytocin.

Oksitosin dilepaskan dalam jumlah besar dan membanjiri otak ibu semasa menyusukan bayi.

Kompaun ini, juga dikenali sebagai hormon cinta, menjadikan ibu lebih fokus pada perhatian dan kasih sayang kepada anak-anak mereka.

Selain itu, oxytocin juga berfungsi dengan sebatian dopamin yang menyebabkan perasaan selesa dan bahagia.

Kedua-duanya membantu menjadikan wajah, bau dan suara bayi terpancar di minda ibu sehingga penyusuan terasa sangat gembira.

Ikatan emosi yang terbentuk bukan sahaja mendekatkan ibu dan bayi, tetapi juga memotivasi ibu untuk terus menyusui sehingga bayinya cukup tua.

Uniknya, kesan ini juga dapat muncul ketika anda melakukan hubungan seks.

Apabila payudara dirangsang untuk tujuan seksual, ini juga dapat menguatkan ikatan emosi anda dengan pasangan anda.

Sebabnya adalah bahawa rangsangan payudara mengaktifkan bahagian otak wanita yang berfungsi ketika vagina dan klitoris dirangsang.

Apabila payudara disentuh, dipijat, atau digigit, ia juga merangsang pengeluaran oksitosin di otak wanita dan juga ketika menyusui.

Perbezaannya adalah, perhatian wanita itu tertumpu pada pasangannya sehingga dia ingin lebih dekat dengan lelaki itu.

Dengan kata lain, lelaki boleh menjadikan diri mereka lebih diinginkan oleh pasangannya dengan merangsang payudara semasa melakukan hubungan seks.

Tingkah laku ini berterusan sepanjang evolusi manusia dan menjadi sebab mengapa lelaki menyukai payudara wanita

Adakah benar lelaki menyukai payudara yang lebih besar?

Anda mungkin pernah mendengar tanggapan bahawa lelaki lebih suka payudara besar.

Faktanya tidak selalu berlaku kerana tidak ada ukuran payudara khusus yang disukai lelaki dan ada penjelasan saintifik untuk ini.

Menurut beberapa teori lama, secara biologi, payudara mungkin menjadi tanda bagi lelaki untuk mengetahui kesihatan calon pasangannya.

Wanita yang mempunyai payudara yang padat dan penuh dianggap sihat dan mendapat pengambilan nutrisi yang mencukupi.

Beberapa kajian sebelumnya juga menunjukkan bahawa lelaki cenderung menyukai wanita dengan payudara dan pinggul yang besar.

Sebabnya tidak lain adalah bentuk badan jam pasir yang dianggap sebagai tanda kesuburan dan tubuh yang muda.

Makhluk hidup seperti manusia membiak untuk memelihara spesiesnya. Oleh itu, manusia secara naluriah mencari pasangan dengan badan yang sihat untuk menghasilkan keturunan yang sihat juga. Inilah sebabnya mengapa lelaki lebih suka wanita dengan payudara besar.

Sebenarnya, lelaki bukan satu-satunya yang menunjukkan tingkah laku ini. Secara sedar atau tidak, seorang wanita mencari pasangan dengan ciri-ciri badan yang sihat.

Penanda boleh berbentuk bentuk badan, sikap, bahkan bau badan yang kelihatan remeh.

Namun, manusia terus berkembang. Tanda-tanda kesihatan tidak lagi hanya dilihat dari ukuran payudara.

Satu kajian dalam jurnal Arkib Kelakuan Seksual ini menunjukkan bahawa kebanyakan lelaki hari ini tidak begitu mementingkan ukuran payudara.

Melihat payudara pasangan anda boleh membuat anda lebih bahagia

Payudara adalah bahagian penting badan dalam hubungan seksual. Di samping itu, kehadiran payudara juga mempunyai kelebihan unik yang lain.

Satu kajian pernah mengatakan bahawa kebiasaan melihat payudara pasangan boleh membuat lelaki merasa lebih bahagia.

Tabiat ini mempunyai pengaruh positif pada tubuh dan minda anda. Hasil jangka panjang adalah badan dan fikiran yang lebih bahagia. Sebenarnya, menatap payudara pasangan anda selama sepuluh minit sehari dikatakan baik untuk kesihatan jantung.

Jadi, sebelum mula melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, cubalah mulakan dengan bermain foreplay dengan payudaranya. Rangsangan payudara tidak hanya meningkatkan gairah, tetapi juga menambah kepuasan hubungan anda.

Recent Posts