Mengenai Fakta Mengejutkan Sistem Imun Manusia

Sistem kekebalan tubuh adalah sistem sel, tisu, dan organ yang kompleks yang bekerjasama untuk melindungi tubuh daripada penyakit dan menjaga kesihatan secara keseluruhan. Walaupun begitu, terdapat banyak perkara mengejutkan yang mungkin tidak anda ketahui mengenai sistem pertahanan semula jadi badan anda. Lihat fakta mengejutkan mengenai sistem imun manusia dalam artikel ini.

Bagaimana sistem imun berfungsi untuk memastikan anda sihat?

Melalui serangkaian langkah yang disebut tindak balas imun, sistem kekebalan tubuh akan menyerang pelbagai antigen (benda asing yang memasuki tubuh) untuk melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.

Antigen ini boleh menjadi mikroba seperti bakteria, virus, parasit, dan kulat. Bahkan tisu badan lain yang memasuki badan - seperti semasa pemindahan organ - boleh dianggap asing oleh sistem imun anda, menyebabkan reaksi penolakan badan.

Nah, kunci utama sistem kekebalan tubuh yang sihat adalah ketika sistem ini dapat membezakan antara anda dan benda asing yang memasuki badan. Jadi, jika objek asing yang tidak diketahui memasuki badan, sistem ini akan menjalankan proses mempertahankan diri.

Tahukah anda bahawa sistem imun manusia ...

Sekarang setelah anda mengetahui bagaimana sistem imun berfungsi, berikut adalah beberapa fakta mengejutkan mengenai sistem imun manusia yang mungkin tidak anda ketahui.

1. Jarang salah

Bagi kebanyakan orang yang sihat, sistem kekebalan tubuh atau ia juga dapat disebut sistem kekebalan tubuh menyesuaikan diri dengan terus berubah dan bertindak balas terhadap kuman baru, baik itu virus, bakteria, atau parasit, setiap hari. Pendedahan berterusan terhadap kuman ini menjadikan sistem imun terus belajar mengenai kuman dan meningkatkan kekuatan untuk melawannya.

Namun, dalam kes yang jarang berlaku, orang yang mempunyai keadaan imun kronik seperti kekurangan imun primer, sistem kekebalan tubuh mereka pada umumnya tidak dapat melawan kuman secara optimum. Ini menyebabkan mereka mudah dijangkiti.

2. Usus berfungsi sebagai penjaga pintu untuk pertahanan badan

Bahagian terbesar sistem imun manusia adalah di saluran pencernaan atau usus. Menurut Dr.Katharine Woessner, pakar alergi, asma, dan imunologi, saluran gastrointestinal adalah bahagian sistem imun yang berfungsi paling sukar. Bahagian ini juga secara berterusan membezakan antara bakteria baik dan buruk untuk menjaga kesihatan umum.

3. Kelenjar timus memainkan peranan penting dalam sistem imun

Kelenjar timus, yang terletak di belakang tulang dada, di antara paru-paru, bertanggungjawab untuk menghasilkan sel darah putih atau limfosit (sel T). Sel T yang belum matang akan dihantar ke timus untuk matang dan menjadi bahagian yang sangat penting dalam sistem imun.

Kelenjar timus ini ternyata mempunyai masa keemasan, iaitu ketika kita masih kanak-kanak. Sebaik sahaja kita memasuki usia baligh, kelenjar ini akan menyusut dan perlahan-lahan menjadi simpanan tisu lemak. Gangguan kelenjar ini pada bayi dan kanak-kanak boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh terganggu.

4. Manusia boleh hidup tanpa limpa

Limpa adalah organ besar dan penting sistem limfa. Fungsinya adalah membersihkan darah dari virus, bakteria, dan benda asing lain di dalam badan. Terletak di belakang perut dan di bawah diafragma, limpa mempunyai banyak fungsi, termasuk menyaring sel darah merah yang rosak dan menyimpan sel darah putih untuk penghasilan antibodi.

Semasa badan melawan jangkitan, limpa akan membesar buat sementara waktu. Menurut teori, manusia dapat hidup tanpa limpa, kerana sistem kekebalan tubuh kita mempunyai banyak cara untuk melindungi tubuh dari patogen.

5. Antibodi bertindak sebagai tentera

Apabila badan mengesan kuman atau bahan asing yang mencetuskan tindak balas sistem imun, tubuh akan membuat antibodi. Setelah antibodi terbentuk, maka antibodi akan mengingati jenis bahan asing dan bertengkar supaya bahan asing itu tidak menyerang lagi. Pengertian fungsi antibodi ini melahirkan kaedah vaksinasi untuk mencegah penyakit tertentu.

Perlu diingat, agar sistem kekebalan tubuh terus berfungsi dengan baik, jangan lupa selalu mencuci tangan untuk mencegah penyebaran penyakit. Di samping itu, membuat perubahan gaya hidup sihat adalah kaedah paling berkesan untuk memastikan sistem imun berfungsi dengan optimum. Beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk menjaga sistem kekebalan tubuh adalah tidur yang cukup, berolahraga secara teratur, makan makanan yang sihat, dan menghindari tekanan.

Recent Posts