Payudara Membesar Ketika Anda Remaja, Adakah Ia Menyakitkan?

Tubuh wanita akan mengalami banyak perubahan semasa akil baligh. Perubahan yang berlaku dalam tubuh wanita muda ini sering mengundang banyak persoalan di dalam fikiran mereka. Terutama untuk perkara yang berkaitan dengan pertumbuhan payudara. Berikut ini adalah tinjauan lengkap mengenai payudara gadis-gadis muda yang baru tumbuh.

Tahap pertumbuhan payudara remaja

Dalam tempoh perkembangan remaja, pertumbuhan payudara menjadi salah satu perkara yang paling mendebarkan dan janggal. Sebabnya, ukuran payudaranya perlahan-lahan meningkat.

Sebilangan remaja mungkin merasa bingung dan banyak persoalan timbul dalam fikiran mereka, "Adakah rasa sakit dan gatal ini ketika payudara tumbuh normal?", "Apa yang tidak normal seperti itu?", Dan seterusnya.

Melancarkan John Hopkins Medicine, payudara seorang gadis sebenarnya mula terbentuk ketika masih dalam kandungan. Selepas anak dilahirkan, puting dan peringkat awal sistem saluran susu terbentuk.

Pertumbuhan payudara pada setiap anak bermula pada usia yang berbeza. Beberapa mengalami perkembangan payudara yang lebih cepat, normal, dan lebih perlahan.

Apabila dianggarkan, pertumbuhan payudara pada remaja umumnya berlaku semasa kanak-kanak berumur 8-13 tahun.

Payudara remaja hanya tumbuh seiring dengan ovari yang mula menghasilkan hormon seks, iaitu estrogen.

Apabila ovari mengeluarkan estrogen, lemak yang terdapat dalam tisu penghubung mula berkumpul di dinding dada anterior, menyebabkan payudara mula membesar.

Apabila gadis remaja mengalami haid pertama, perkembangan payudara akan berterusan. Kali ini, pembentukan kelenjar rembesan juga terbentuk di hujung saluran susu.

Walau bagaimanapun, kadar pertumbuhan payudara boleh berbeza bagi setiap gadis.

Pada masa itu, pertumbuhan payudara pada remaja menandakan kematangan seksual. Anda juga boleh mula memberikan pendidikan seks untuk anak anda ketika payudaranya mulai membesar dan membesar.

Tanda-tanda ketika payudara remaja mula tumbuh dan tahap perkembangannya

Ketika payudara remaja mula tumbuh, ada beberapa tanda yang biasanya muncul, iaitu:

 • Terdapat benjolan yang cukup terasa di bawah puting.
 • Kawasan dada terasa lebih lembut, terutamanya di sekitar puting.
 • Gatal di sekitar puting atau di bahagian dada.

Payudara yang tumbuh pada remaja perempuan tentu beransur-ansur. Peringkat ini bermula dari kelahiran sehingga kanak-kanak perempuan mengalami akil baligh.

Tahap berikut perkembangan payudara pada remaja yang berlaku:

 1. Puting susu telah mula tumbuh sejak lahir, tetapi seluruh kawasan dada masih rata.
 2. Kemunculan benjolan payudara yang sangat dirasakan di bawah setiap puting susu dan akan terus "mengangkat" ke bahagian dada yang lain. Ini akan menyebabkan kawasan sekitar puting yang disebut areola tampak lebih besar.
 3. Payudara akan menjadi sedikit lebih besar semasa tisu payudara berkembang.
 4. Areola dan puting akan "naik" dan membentuk gundukan kedua di atas tisu payudara.
 5. Payudara menjadi bulat dengan puting yang kelihatan terangkat. Ini adalah peringkat terakhir pertumbuhan payudara.

Payudara sebenarnya akan terus berubah dan berkembang sepanjang hayat seseorang. Kitaran hormon, kehamilan, penyusuan, dan menopaus semuanya boleh mempengaruhi ukuran dan bentuk payudara wanita.

Selain itu, pemakanan, keturunan, dan perubahan hormon yang berlaku di dalam badan juga mempengaruhi pertumbuhan payudara.

Oleh itu, bilakah pertumbuhan payudara akan berhenti?

Biasanya, pertumbuhan payudara pada remaja akan berhenti ketika berumur 17 atau 18 tahun. Namun, kemungkinan pertumbuhan ini akan berterusan hingga awal 20-an.

Pelbagai persoalan yang biasanya diajukan ketika payudara remaja mula membesar

Payudara terdiri daripada tisu lemak, saluran darah, dan saluran susu yang biasanya mulai tumbuh pada usia 8 hingga 13 tahun.

Sebagai ibu bapa, anda seharusnya dapat memberikan maklumat yang lengkap dan tepat mengenai pertumbuhan payudara pada remaja.

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya:

1. Adakah payudara akan sakit semasa membesar?

Terdapat beberapa gadis remaja yang merasa sakit ketika payudaranya membesar, tetapi jangan risau. Payudara sendiri mula berkembang apabila terdapat pelepasan hormon estrogen dan progesteron pada masa baligh.

Hormon inilah yang menjadikan tisu payudara tumbuh pada remaja. Kulit di sekitar kawasan payudara boleh meregang dan ini boleh menyebabkan payudara berasa sakit atau tidak selesa ketika tumbuh.

Bukan hanya itu, hormon ini mengubah tahap cecair di tisu payudara, menjadikan payudara lebih sensitif dan sakit.

Apabila haid telah bermula, beberapa wanita juga akan merasa sakit di bahagian payudara. Kesakitan ini disebabkan oleh perubahan hormon dan merupakan bahagian normal dari kitaran haid.

2. Mengapa tanda merah muncul di payudara?

Apabila tisu payudara tumbuh pada remaja, kulit di sekitarnya akan meregang untuk menyesuaikan diri dengan ukuran payudara yang lebih besar.

Kadang-kadang kulit tidak dapat meregangkan cukup cepat, menyebabkan tanda regangan merah muncul. Jangan risau, ini perkara biasa.

Terdapat banyak krim yang terdapat di farmasi untuk membantu mengurangkan penampilan tanda ini. Lama kelamaan, garis-garis merah ini akan pudar menjadi putih dan menjadi kurang kelihatan.

3. Adakah benjolan di payudara bermaksud barah?

Benjolan payudara yang dijumpai semasa payudara tumbuh mungkin tidak berbahaya. Namun, jika anda bimbang, berjumpa doktor boleh menjadi jalan penyelesaian.

Apabila payudara pada remaja tumbuh, biasanya akan terdapat benjolan di bawah puting susu. Sebenarnya ini adalah perkara biasa dan merupakan sebahagian daripada proses pertumbuhan payudara.

Sebilangan besar benjolan ini disebut fibroadenoma atau pertumbuhan tisu penghubung yang berlebihan di payudara.

Walaupun berlebihan, kemungkinan benjolan payudara yang dijumpai semasa pertumbuhan payudara tidak berbahaya.

Apabila payudara remaja telah tumbuh sepenuhnya, berikan pemahaman bahawa wanita mesti rajin memeriksa payudara mereka secara teratur.

Sekiranya anda menemui benjolan yang tidak biasa, segera berjumpa doktor.

Ajar anak memakai miniset atau coli

Bukan hanya memberi maklumat mengenai pertumbuhan payudara pada remaja, ibu bapa juga perlu mengajar anak-anak mengenai miniset atau bra.

Lebih-lebih lagi apabila puting puting kelihatan menonjol. Ini juga dilakukan agar anak-anak tidak merasa ketinggalan ketika rakan mereka sudah mula menggunakannya.

Berikut adalah panduan menggunakan miniset atau coli untuk remaja perempuan:

1. Mula memakai miniset semasa akil baligh

Apabila payudara mula tumbuh dan puting mula mencucuk pakaian

Perhatikan puting mula mencucuk pakaian. Sekiranya anda melihat puting payudara kecil mula muncul, anda boleh memberikan miniset agar anak anda dapat menyesuaikan diri dengan memakai coli kemudian.

Miniset adalah coli tanpa wayar, tanpa busa, dengan getah tebal pada keliling badan sebagai penyokong. Model miniset berbeza-beza bergantung pada keperluan payudara.

Sekiranya puting muncul terlebih dahulu, anda memerlukan miniset dengan lapisan yang sedikit lebih tebal. Miniset digunakan untuk menutup puting di dada anak.

2. Bra tanpa wayar, berumur 13 hingga 16 tahun

Apabila akil baligh telah berlaku, puting pada kanak-kanak biasanya keluar dengan sempurna. Payudara remaja akan mula tumbuh sedikit lebih berat dan kenyang.

Sekarang, dalam tempoh peralihan ini, anak anda disarankan untuk mula memakai coli dengan peralihan cawan yang lebih elastik, tidak lagi memakai miniset.

Di bahagian bawah, anda harus menggunakan coli dengan dawai elastik (atau tanpa wayar, sesuai dengan rasa dan fungsi) untuk menopang berat payudaranya yang tumbuh.

Semakin usia dan kematangan kanak-kanak, coli yang digunakan juga akan berubah tahap. Umumnya pada usia ini gunakan coli dengan busa atau pelindung lembut pada cawan.

Perhatikan juga tali coli yang digunakan. Gunakan coli dengan tali yang boleh disesuaikan, kerana setiap orang mempunyai postur badan dan ukuran yang berbeza dari dada ke bahu.

3. Berumur 16 tahun ke atas, mula memakai coli dengan wayar

Pada usia ini payudara remaja terbentuk sepenuhnya, penuh dan pejal. Selanjutnya, usia ini mesti dinasihatkan untuk tidak menggunakan coli dengan wayar lembut lagi.

Bra dawai lembut tidak dapat menampung berat payudara anda yang sedang tumbuh. Oleh itu, gunakan coli dengan wayar yang lebih keras dan cawan busa yang cukup tebal.

Fungsi busa tidak semata-mata untuk meningkatkan ketebalan payudara jika dilihat dari luar, tetapi untuk mengelakkan puting menggosok pakaian, jaket atau benda lain yang digunakan di kawasan sekitar payudara.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Tidak semua gadis mengalami perkembangan payudara yang sama, terutama dari segi ukuran. Kesakitan, kelembutan, dan perubahan pada tekstur payudara yang sedikit berubah ketika anak sedang haid juga normal.

Walau bagaimanapun, anda masih harus memperhatikan perubahan pada payudara anak perempuan anda. Terutama jika anak anda tidak mengalami perkembangan payudara setelah melewati usia yang disebutkan di atas.

Anda mungkin ingin berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Selain itu, jika anak mengalami pertumbuhan yang terasa tidak normal, atau payudara anak berhenti tumbuh sebelum mereka berkembang sepenuhnya, berjumpa doktor.

Beberapa tanda di bawah jarang berlaku pada kanak-kanak yang masih membesar payudara, tetapi anda masih harus berjumpa doktor sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda barah payudara berikut:

 • Pembuangan dari payudara, tetapi bukan susu ibu.
 • Pembengkakan payudara anak yang tidak wajar.
 • Benjolan pada payudara.
 • Terdapat sakit kulit pada payudara.
 • Kesakitan yang dirasakan oleh anak di puting.
 • Puting pada payudara anak menonjol ke dalam.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts