Ketahui perbezaan antara air mineral, alkali dan demineralisasi

Pada dasarnya, kriteria air minum yang baik untuk dimakan adalah air bersih, jernih, tidak sedap dan berbau. Pada masa ini, terdapat beberapa jenis air minum di pasaran, seperti mineral, alkali, dan air demineral. Apa perbezaannya?

Fahami perbezaan antara air mineral, alkali dan demineralisasi

Komposisi air sangat berbeza kerana bergantung kepada sumber air yang diperoleh dan proses pemprosesan. Air terdiri daripada mineral, hingga sebatian organik lain yang berasal dari alam semula jadi.

Setiap orang memerlukan air untuk hidup, jadi penting untuk mengetahui kandungan air yang anda minum. Tetapi semua air tidak sama. Mari kita ketahui perbezaan antara jenis air minuman ini.

Ketahui lebih lanjut mengenai air mineral

Air mineral berasal dari mata air bawah tanah dan tidak sama dengan air minuman biasa.

Selain itu, air mineral tidak melalui proses kimia sehingga kaya dengan mineral, yang mengandungi beberapa jenis mineral seperti magnesium, kalsium, dan kalium. Air mineral biasanya mempunyai pH antara 6 - 8,5.

Menurut Peraturan Menteri Perindustrian Republik Indonesia, air mineral alami adalah air yang diperoleh langsung dari sumber air alami atau dibor dari sumur dalam. Proses pemprosesan juga mesti dikendalikan, dilindungi dari pencemaran fizikal, kimia, dan mikrobiologi.

Manfaat kesihatan kandungan mineral

Kandungan mineral yang diambil dari sumber mata semula jadi akan mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kebaikan mineral.

 • Mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit.
 • Menyokong kesihatan tulang.
 • Membantu meningkatkan sistem ketahanan badan.
 • Melancarkan peredaran darah.
 • Dan membantu mengatasi sembelit kerana magnesium mengikat air sehingga najis lebih lembut.

Kenali perbezaan antara air mineral dan demineralisasi

Air demineralisasi adalah air minum yang dihasilkan secara artifisial (buatan) dan telah melalui proses penyulingan dan deionisasi. Definisi tersebut menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO.

Ini sejalan dengan apa yang dinyatakan dalam Peraturan Kementerian Perindustrian bahwa air demineralisasi adalah air minum dalam botol yang diperoleh melalui proses pemurnian melalui penyulingan, penyucian, dan pemurnian. osmosis terbalik (RO). Biasanya air demineralisasi mempunyai pH antara 5 - 7,5.

Dengan kata lain, perbezaan antara air mineral dan demineralisasi adalah bahawa air demineralisasi tidak mengandungi mineral. Sebilangan sebatian dalam air demineralisasi hilang kerana proses pendidihan dan penyejatan.

Adakah risiko kesihatan meminum air demineralisasi?

Sebilangan orang memilih air demineralisasi untuk dimakan. Walau bagaimanapun, kajian dari Penyelidikan Alam Sekitar mengatakan bahawa air demineralisasi mengandungi mineral (natrium kalium, magnesium, dan kalium) dalam kepekatan rendah.

Sekiranya air demineralisasi ini diminum secara berterusan, ia dapat meningkatkan risiko kekurangan mineral dalam badan.

Kerana kekurangan kandungan mineral seperti itu, bergantung pada air demineralisasi sebagai air minum atau memakannya dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan anda:

 • Kegagalan mengembalikan mineral dalam badan yang keluar melalui peluh
 • Mengubah keseimbangan pH, elektrolit, dan mineral dalam darah dan tisu

Kebaikan minum air demineral

Sebaliknya, air demineralisasi juga dapat memberikan faedah seperti:

 • Mengurangkan risiko beberapa jenis penyakit, kerana proses penyulingan sehingga semua kuman mati
 • Mengurangkan risiko memasuki sebatian yang membahayakan tubuh
 • Ada yang mengatakan bahawa air demineralisasi baik diminum semasa anda sakit, tetapi ini belum terbukti secara saintifik

Lalu, apa itu air minuman beralkali?

Istilah "alkali" dalam air alkali merujuk kepada tahap pH yang dikandungnya. Tahap pH adalah nombor yang mengukur seberapa berasid atau asas bahan pada skala 0 - 14.

Bahan dengan pH 1 akan sangat berasid dan jika mempunyai pH 13, bahan tertentu akan sangat alkali atau asas. Oleh itu, perbezaan antara air alkali dan air mineral dan air demineralisasi adalah bahawa air alkali mempunyai tahap pH yang lebih tinggi atau cenderung alkali.

Kelebihan meminum air minuman beralkali berbanding air mineral dan demineralisasi

Melancarkan dari halaman Healthline, masih ada keperluan untuk penyelidikan saintifik lain pada skala yang lebih besar yang mengkaji faedah dan keberkesanan air alkali untuk kesihatan. Namun, sebagai tambahan, air alkali dipercayai memberi manfaat seperti:

 • ciri anti penuaan,
 • menyokong sistem imun, juga
 • bantu menurunkan berat badan.

Risiko memakan air alkali

Air beralkali, juga sering menjadi pilihan penggunaan air harian. Air alkali bersifat alkali kerana pH yang terdapat di atas pH 7 adalah neutral. Air alkali biasanya mempunyai pH 8 - 9.

Lancarkan Garis Kesihatan, terlalu banyak alkali dapat meningkatkan risiko alkalosis metabolik. Alkalosis metabolik menggambarkan keadaan pH badan terlalu alkali dan berisiko menyebabkan:

 • loya,
 • muntah,
 • kekejangan otot, dan
 • kesemutan di wajah.

Setelah mengetahui tentang air mineral dan perbezaan antara air demineral dan air alkali, kita juga perlu memberi perhatian kepada jenis air mineral yang kita pilih. Seperti yang telah dinyatakan, anda perlu ingat bahawa tidak semua air mineral sama.

Air mineral berkualiti bergantung pada sumber air dan proses pemprosesan.

Air mineral yang baik berasal dari sumber gunung semula jadi, di mana ekosistem di sekitar sumber air dilindungi, sehingga keindahan mineral itu terjaga dan berguna untuk melindungi kesihatan.

Jangan lupa, walaupun anda berada di rumah, anda masih mesti mengambil sekurang-kurangnya 2 liter air untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat!

Recent Posts