Polip rahim: Gejala, Punca, Rawatan, dll. •

Definisi

Apa itu polip rahim?

Polip rahim atau polip endometrium adalah kemunculan benjolan yang terjadi kerana tisu yang melapisi rahim (endometrium) tumbuh terlalu banyak atau terlalu banyak.

Kerana ia adalah gumpalan, polip kadang-kadang disebut pertumbuhan. Umumnya, polip rahim berwarna merah, bertekstur lembut, berbentuk bulat atau bujur, dan menempel pada dinding rahim.

Dikutip dari Mayo Clinic, ukuran polip juga bervariasi, mulai dari beberapa milimeter (ukuran biji bijan) hingga beberapa sentimeter (ukuran bola golf).

Anda mungkin hanya mempunyai satu polip atau beberapa pada satu masa. Polip biasanya berada di rahim anda, tetapi kadang-kadang ia muncul melalui pembukaan rahim (serviks) ke dalam vagina.

Sumber: Mayo Clinic

Polip yang muncul di rahim jinak dan tidak akan berkembang menjadi barah. Walau bagaimanapun, pertumbuhannya kadang-kadang boleh mempengaruhi kesuburan dan kitaran haid wanita.

Dalam kebanyakan kes, polip di rahim tidak akan menunjukkan sebarang gejala dan tidak memerlukan rawatan segera. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian yang memerlukan polip untuk segera dirawat oleh doktor.

Seberapa biasa keadaan ini?

Polip rahim boleh mempengaruhi wanita mana-mana kumpulan umur. Walau bagaimanapun, kes polip pada rahim lebih kerap berlaku pada wanita berusia 40 tahun ke atas. Kes pada wanita di bawah usia 20 tahun jarang berlaku.

Jenis polip ini biasanya akan muncul pada masa sebelum atau selepas menopaus. Selain itu, wanita yang mempunyai berat badan berlebihan, menderita tekanan darah tinggi, dan menjalani rawatan barah payudara lebih rentan terhadap keadaan ini.

Polip di rahim dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko yang ada. Anda boleh berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui lebih banyak maklumat.

Recent Posts