Wanita Hamil Menggunakan Pembersih Faraj, Adakah Selamat?

Semasa mengandung, banyak perubahan hormon berlaku. Selain dapat berubah mood, perubahan hormon semasa kehamilan juga boleh mempengaruhi keadaan vagina anda. Wanita hamil mungkin mengalami keputihan lebih kerap sehingga vagina terasa gatal. Nah, untuk mengatasi ini, adakah pembersih feminin yang selamat untuk wanita hamil?

Adakah wajar menggunakan kebersihan wanita untuk wanita hamil?

Pada masa kini, banyak produk pembersih vagina telah berkembang sehingga membuat wanita dan wanita hamil berminat menggunakannya.

Lebih-lebih lagi, jika anda melihat faedah yang dikatakan membersihkan kawasan faraj.

Dipetik dari Sistem Kesihatan Klinik Marshfield, kebersihan vagina yang baik semasa hamil akan membantu mencegah jangkitan.

Pembersih feminin untuk wanita hamil boleh digunakan jika tahap pHnya sama dengan keasidan vagina, iaitu pada 4.5.

Kemudian, anda juga boleh menggunakan pembersih feminin yang selamat untuk wanita hamil. Contohnya, produk pembersih faraj yang mengandungi Povidone-Iodine.

Povidone-Iodine adalah agen antiseptik yang dapat mengawal penyebaran dan perkembangan jangkitan topikal sehingga dapat mengatasi pelbagai patogen.

Namun, perhatikan juga kekerapan penggunaannya. Jangan terlalu kerap kerana vagina sudah mempunyai mekanisme tersendiri untuk membersihkan diri.

Bukan hanya itu, vagina menghasilkan cecair yang dapat melindunginya dari serangan bakteria.

Perlu juga diingat bahawa semasa menggunakan cuci feminin, hanya bersihkan bahagian luar faraj.

Pembersih feminin untuk wanita hamil yang perlu dielakkan

Sama seperti kosmetik untuk wanita hamil, ini mungkin bergantung pada jenis dan kandungan dalam pembersih.

Sebilangan pembersih faraj mungkin mengandungi bahan yang dapat mengganggu keseimbangan bakteria baik.

Ini tentunya perlu dielakkan kerana ia sebenarnya boleh membuat jangkitan lebih mudah terjadi.

Oleh itu, anda harus mengelakkan produk kebersihan wanita untuk wanita hamil yang mengandungi gliserin, minyak pelapis, wangian, hingga paraben.

Bukan hanya itu, doktor juga mengesyorkan agar wanita dan wanita hamil tidak melakukan douching kerana menyebabkan pertumbuhan bakteria berlebihan.

Cecair Douching mengandungi pelbagai bahan kimia yang dapat mengganggu keseimbangan pH vagina.

Kandungannya dapat menyebabkan risiko terkena douching, seperti menyingkirkan bakteria alami di dalam vagina dan menggantinya dengan bakteria baru sehingga terjadi jangkitan

Jangkitan ini kemudian boleh merebak ke saluran tuba, serviks, dan rahim, menyebabkan penyakit radang panggul dan masalah kesihatan lain.

Selain itu, anda juga tidak disarankan untuk menggunakan sabun mandi sebagai pembersih feminin yang selamat untuk wanita hamil.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kulit sensitif, ini juga boleh menyebabkan jangkitan, kulit kering, dan kerengsaan.

Kami mengesyorkan agar anda memilih produk pembersih vagina untuk wanita hamil yang dapat membantu mengembalikan keseimbangan pH dan disyorkan oleh doktor.

Mengapa anda harus memberi perhatian lebih kepada kawasan faraj semasa kehamilan?

Dipetik dari American Pregnancy Association, salah satu perubahan atau keadaan yang mungkin menjadi keluhan bagi wanita hamil adalah keputihan.

Penting untuk mengetahui bahawa keputihan semasa kehamilan adalah normal jika tanda-tanda berair, putih, dan berbau ringan.

Oleh itu, anda perlu memaklumkan kepada doktor mengenai perkara ini untuk mengetahui mengenai rawatan dan pembersih kebersihan wanita yang selamat untuk wanita hamil.

Ia juga untuk mencegah jangkitan faraj pada wanita hamil seperti kandidiasis atau jangkitan yis. Terdapat juga jenis jangkitan faraj lain seperti vaginosis bakteria.

Keadaan ini berlaku kerana peningkatan hormon estrogen semasa kehamilan, yang kemudian boleh menyebabkan keputihan dan bau masam.

Peningkatan hormon estrogen menyebabkan tahap pH pada organ seks wanita berubah. Namun, perubahan bilangan bakteria baik di dalam vagina masih dalam had normal.

Perubahan pada kawasan faraj menjadikan wanita hamil lebih rentan terhadap serangan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan dan kerengsaan.

Jangkitan faraj tidak hanya berbahaya bagi ibu, tetapi juga boleh membahayakan janin.

Oleh itu, disarankan agar wanita hamil menjaga kebersihan organ-organ wanita mereka semasa hamil.

Cara menjaga kesihatan kawasan faraj semasa mengandung

Telah dijelaskan sebelumnya bahawa dibenarkan menggunakan kebersihan wanita yang selamat untuk wanita hamil.

Walau bagaimanapun, jika bukan keadaan perubatan, anda masih harus mengatasinya dengan meminimumkan penggunaan produk tertentu.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk menjaga kebersihan kawasan vagina dan mencegah keputihan yang berlebihan semasa hamil, seperti:

  • Bersihkan kawasan faraj secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Pastikan faraj kering, terutamanya selepas mandi atau menggunakan tandas
  • Bersihkan kawasan faraj dari depan ke belakang untuk mengelakkan bakteria atau kulat dari dubur yang boleh merebak ke saluran kencing
  • Cukup membersihkan faraj dengan air suam
  • Elakkan memakai seluar ketat, ini boleh menjadikan kawasan vagina lembap, menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan bakteria
  • Pakai seluar yang diperbuat daripada kapas yang mudah menyerap peluh

Perkara lain yang perlu diperhatikan bagi wanita dan wanita hamil, membersihkan kawasan vagina tidak perlu terlalu kerap.

Terlalu kerap juga tidak baik kerana ini boleh mengganggu keseimbangan bakteria baik yang melindungi vagina.

Recent Posts