Cara Mengubati Hepatitis Secara Semula Jadi di Rumah •

Hepatitis adalah keradangan hati yang serius yang disebabkan oleh jangkitan virus hepatitis. Penyakit ini boleh menjadi akut atau kronik, dengan gejala yang jarang dilihat pada peringkat awal penularan. Agar tidak menimbulkan komplikasi, pesakit mesti mendapatkan rawatan daripada doktor. Namun, adakah cara lain yang dapat membantu mengubati hepatitis secara semula jadi?

Ubat semula jadi untuk hepatitis

Anda perlu tahu, ada lima jenis hepatitis, iaitu hepatitis A, B, C, D, dan E. Setiap jenis hepatitis mempunyai simptom yang berbeza, jadi rawatan akan disesuaikan mengikut jenis itu.

Pemberian ubat juga bergantung pada keadaan pesakit. Doktor biasanya akan mempertimbangkan beberapa faktor seperti keparahan kerosakan hati, kehadiran atau ketiadaan keadaan kesihatan lain yang dialami pesakit, dan jumlah virus yang terdapat di dalam badan.

Nah, selain perubatan, ternyata ada beberapa bahan atau kaedah alternatif yang dapat membantu mengubati hepatitis. Walau bagaimanapun, anda mesti ingat bahawa ubat semula jadi ini tidak akan menyembuhkan hepatitis sepenuhnya. Namun, penggunaannya dapat membantu melegakan gejala yang anda alami.

Jadi, apakah ubat semula jadi ini?

1. Thistle susu

Thistle susu adalah ubat semula jadi yang paling terkenal untuk hepatitis. Ekstrak tumbuhan ini telah banyak digunakan untuk merawat masalah kesihatan yang berkaitan dengan hati, saluran empedu, dan pundi hempedu.

Potensinya telah dibuktikan oleh kajian yang diterbitkan dalam jurnal Mikrobiologi Selular. Dalam kajian tersebut, dilihat bahawa susu thistle dapat membantu mencegah virus hepatitis memasuki sel hati.

Malangnya, kajian lain yang diterbitkan dalam jurnal JAMA tidak menemui kesan peningkatan yang signifikan pada pesakit hepatitis C yang diberikan susu thistle. Oleh itu, penggunaannya tidak boleh digunakan sebagai ubat utama untuk merawat gejala hepatitis.

2. Teh hijau

Mengonsumsi teh hijau boleh menjadi salah satu cara untuk membantu merawat gejala hepatitis secara semula jadi. Sebabnya, teh hijau mengandungi antioksidan yang disebut catechin yang dapat membantu melindungi sel hati dari kerosakan. Katekin juga dapat membantu mencegah barah hati.

Di samping itu, menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Farmakologi British, Kandungan polifenol dalam teh hijau berpotensi menghambat virus memasuki sel hati.

Sekali lagi, pengambilan suplemen teh hijau, terutama jika berlebihan, tidak digalakkan kerana sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan hati pada beberapa orang. Oleh itu, jika anda ingin mencubanya, lebih baik minum teh secara langsung daripada mengambil makanan tambahan. Minum secara sederhana yang tidak terlalu banyak.

3. Zink

Zink adalah mineral yang penting untuk banyak fungsi badan. Apabila seseorang mempunyai hepatitis, kadar zink dalam badan akan menurun. Inilah yang membuat pesakit sering mengalami kekurangan zink.

Sebagai penyelesaian, anda boleh mencuba pengambilan suplemen zink sebagai ubat hepatitis semula jadi. Satu kajian di Jepun bahkan mendapati bahawa pesakit hepatitis C yang mengambil suplemen zink selama tujuh tahun mempunyai risiko terkena barah hati lebih rendah daripada pesakit yang tidak mengambilnya.

4. Kunyit

Anda pasti biasa dengan bahan yang satu ini. Ramai orang menggunakan kunyit untuk merawat pelbagai masalah kesihatan atau hanya untuk meningkatkan stamina.

Tidak terkecuali untuk menjaga kesihatan hati. Dalam satu kajian, kunyit menunjukkan aktivitinya dalam menghentikan virus hepatitis C berkembang biak. Kunyit juga dapat membantu membersihkan toksin dari hati.

5. Ginseng

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ginseng boleh menjadi ubat semula jadi untuk hepatitis berkat khasiatnya yang dapat melindungi hati dari kerosakan dan kecederaan virus.

Walau bagaimanapun, ginseng tidak boleh diambil jika anda menjalani rawatan dengan Imatinib atau Raltegravir. Kerana, dikhuatiri interaksi ubat ini akan menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

6. Meditasi dan yoga

Penyakit hepatitis C, terutama yang kronik, pasti dapat mengurangkan kualiti hidup anda. Tidak jarang pesakit yang mengalaminya merasa cemas dan tertekan, apatah lagi ketika gejala datang dan menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan.

Atas sebab ini, doktor sering menasihati pesakit untuk melakukan meditasi dan yoga. Walaupun tidak dapat mengubati hepatitis sepenuhnya, kedua kaedah ini dapat meringankan beban yang anda rasakan dan membuat badan anda merasa lebih selesa secara semula jadi.

Melalui meditasi, pesakit diharapkan dapat melepaskan diri dari pemikiran yang membuat mereka cemas dan membuat badan lebih santai. Semasa senaman regangan semasa yoga dapat mengurangkan rasa sakit atau sakit yang anda rasakan ketika mengalami gejala.

Apa yang perlu diberi perhatian sebelum menjalani rawatan hepatitis

Tidak kira sama ada anda menggunakan ubat perubatan atau semula jadi untuk merawat hepatitis, anda perlu menjalani ujian darah secara berkala yang akan membolehkan doktor anda mengetahui dengan pasti seberapa baik hati anda masih berfungsi.

Rawatan hepatitis akut dan kronik berbeza antara satu sama lain. Rehat, melegakan gejala dan mengekalkan pengambilan cecair yang mencukupi adalah disyorkan untuk rawatan hepatitis virus akut. Rawatan untuk hepatitis virus kronik termasuk ubat untuk membersihkan virus dan mencegah kerosakan hati lebih lanjut.

Di samping itu, berjumpa dengan sebarang ubat atau bahan semula jadi yang ingin anda gunakan untuk merawat gejala hepatitis. Ini penting agar ubat yang anda ambil tidak menimbulkan kesan sampingan yang berbahaya.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Recent Posts