Imboost Ubat Apa? Dos, Fungsi, dll. •

Fungsi dan kebolehgunaan

Untuk apa ubat Imboost digunakan?

Imboost adalah makanan tambahan untuk meningkatkan metabolisme dan daya tahan. Imboost mengandungi 250 mg echinacea purpurea dan 10 mg zink picolinate.

Kombinasi echinacea dan zink picolinate dalam suplemen Imboost dipercayai dapat membantu menguatkan sistem imun. Ini terutama disebabkan oleh kandungan echinacea di dalamnya.

Echinacea mengandungi empat jenis sebatian aktif yang bekerjasama untuk meningkatkan sistem imun, iaitu alkamida, glikoprotein, polisakarida dan turunan asid kafeik. Walau bagaimanapun, keberkesanan echinacea untuk mengatasi penyakit masih diperdebatkan.

Manfaat echinacea untuk membantu daya tahan dicatatkan dalam jurnal Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti dikendalikan oleh Cardiff University.

Kajian melaporkan bahawa pengambilan suplemen echinacea setiap hari selama 4 bulan mengurangkan risiko dijangkiti selesema sebanyak 26 peratus. Makanan tambahan ini juga membantu mempercepat pemulihan badan pada orang yang menghidap selesema

Sementara itu, kajian dalam jurnal Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik dan satu dari jurnal Annals of Internal Medicine sebenarnya mengatakan sebaliknya. Echinacea belum terbukti berkesan dalam mencegah dan merawat selesema dan selesema.

Secara umum, echinacea sejauh ini dilaporkan memiliki potensi terbatas untuk membantu meredakan gejala selesema dan selesema, dan mempercepat pemulihan hingga setengah hari paling banyak. Walau bagaimanapun, ia tidak merawat penyakit ini.

Sebaliknya, zink picolinate dapat membantu memenuhi pengambilan zink untuk wanita hamil. Zink penting untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin di rahim.

Zink picolinate juga merupakan salah satu mineral yang dapat membantu merawat masalah jerawat dan membantu tubuh menyingkirkan toksin (detoksifikasi).

Zink picolinate adalah sejenis zink yang paling mudah diserap ke dalam badan berbanding dengan jenis zink lain.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts