8 Punca Darah Menstruasi Rendah (Masih Biasa atau Tidak, Ya?)

Pola haid yang dialami oleh setiap wanita tidak sama. Sebilangan wanita mungkin mengalami kitaran haid yang panjang, sementara yang lain agak pendek. Begitu juga dengan jumlah darah, terdapat aliran yang lancar dan banyak, tetapi ada juga sedikit darah haid.

Terlepas dari ciri-ciri tempoh yang anda alami, biasanya ia akan selalu sama atau tidak berubah setiap bulan. Oleh itu, jika tiba-tiba haid terasa pelik kerana jumlah darah tidak seperti biasa, apakah penyebabnya? Lihat di bawah, ya.

Apa yang menyebabkan darah haid rendah?

Jangan memandang rendah perubahan yang berlaku dalam kitaran haid anda, termasuk aliran darah haid yang tidak sebanyak biasa (hipomenorea) dan bahkan memendekkan hari haid anda.

Dijelaskan oleh dr. Lina Akopians, Ph.D., ahli endokrinologi pembiakan di Pusat California Reproduktif, bahawa tempoh haid yang terasa lebih ringan kerana jumlah darah yang kurang keluar mungkin disebabkan oleh masalah hormon atau struktur pada organ anda.

Berikut adalah beberapa perkara yang mencetuskan sedikit darah haid:

1. Kesan tekanan

Ramai orang mengaitkan tekanan dengan perubahan kitaran haid. Sebenarnya, tekanan boleh mencetuskan kehadiran hormon kortisol yang kemudian menghalang kerja hormon dalam tubuh, salah satunya adalah hormon estrogen yang berperanan dalam siklus ovulasi.

Penurunan kadar estrogen inilah yang menjadikan jumlah haid sedikit atau sementara tertunda. Selepas tekanan hilang, haid biasanya dapat kembali normal.

2. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif

Pengeluaran hormon tiroid yang terlalu banyak (hipertiroidisme) boleh menjadi buruk bagi jantung, otot, dan tekanan darah. Sebaliknya, keadaan ini boleh mempengaruhi kelancaran haid anda. Kesannya, aliran darah haid menjadi kurang daripada biasa.

3. PCOS

Sindrom Ovari Polikistik (PCOS) adalah gangguan pembiakan yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon pada tubuh wanita. Wanita dengan PCOS biasanya mempunyai tahap hormon seks yang tidak seimbang (estrogen dan progesteron), androgen berlebihan (hormon seks lelaki), dan kista kecil di ovari mereka.

Semua keadaan ini mempengaruhi proses ovulasi yang normal, menyebabkan aliran haid yang tidak teratur dan tidak teratur. Gejala mungkin termasuk darah haid yang sedikit atau tidak ada selama beberapa waktu.

4. Kehamilan

Wanita hamil tidak boleh mengalami haid. Namun, anda mungkin mengalami bintik darah, yang sering disalah anggap sebagai darah haid dalam jumlah kecil. Walaupun ini bukan darah haid, tetapi tanda awal kehamilan disebut pendarahan implantasi.

Pendarahan implantasi adalah pendarahan yang berlaku ketika telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim selama 6-12 hari setelah persenyawaan. Selain itu, bintik-bintik darah juga dapat menunjukkan kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim.

5. Penggunaan alat kontraseptif

Menurut dr. Alyssa Dweck, pakar kehamilan dan ginekologi dan pengarang The Complete A to Z for Your V, mengatakan bahawa penggunaan alat kontraseptif dapat memendekkan haid anda kerana jumlah darah haid yang dihasilkan agak kurang.

Sama ada dalam bentuk pil atau KB spiral, kontrasepsi menimbulkan risiko mengganggu kestabilan hormon dalam tubuh. Sebilangan wanita tidak mempunyai tempoh sama sekali. Sekiranya anda merasa terganggu, segera berjumpa doktor.

Doktor anda mungkin mengesyorkan kontraseptif bukan hormon seperti kondom atau IUD bersalut tembaga. Pastikan anda berjumpa dengan doktor atau bidan terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat terbaik untuk keadaan kesihatan anda.

6. Saya menyusu

Sebenarnya, penyusuan susu ibu dapat menyebabkan ovulasi yang tidak normal, yang dapat menyebabkan jumlah darah haid rendah, atau bahkan penundaan sementara haid. Sekiranya anda menyusui secara eksklusif dengan susu ibu, maka tempoh pertama anda hanya akan berlaku 6 bulan selepas melahirkan. Sementara itu, jika anda tidak menyusu, maka haid dapat datang lebih cepat dalam 6-8 minggu setelah melahirkan.

Sebabnya ialah semasa menyusu, tubuh akan menghasilkan hormon prolaktin, alpha-lactalbumin, dan sintesis laktosa, yang dapat menekan hormon pembiakan yang mencetuskan ovulasi. Kitaran normal yang baru akan kembali setelah tempoh penyusuan selesai.

7. Penuaan

Faktor peningkatan usia adalah sebab lain mengapa aliran darah haid menurun, terutamanya jika anda telah memasuki tempoh pramenopause. Premenopause adalah tempoh peralihan sebelum menopaus, yang menjadikan tubuh anda mengalami perubahan hormon secara perlahan.

Biasanya berlaku pada usia 40-50 tahun dan boleh memakan masa hingga sekitar 4-6 tahun sebelum akhirnya anda mengalami putus haid. Jangan risau jika anda tiba-tiba mengalami jumlah darah haid yang tidak seperti biasa atau bahkan tidak mengalami haid, ini masih normal. Anda boleh berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

8. Ambil ubat

Bukan hanya pil perancang, pengambilan ubat juga boleh mempengaruhi haid anda kerana mengandungi bahan kimia di dalamnya. Contohnya termasuk NSAID (Advil, Naprosyn, Ibuprofen, dll.), Antidepresan, dan steroid.

Recent Posts