Perbezaan antara Penghidratan dan Pelembap dalam Penjagaan Kulit

Memilih produk penjagaan kulit sering membingungkan. Terutama jika anda mempunyai jenis kulit kering. Anda perlu tahu apa perbezaan antara produk menghidratkan dan pelembap untuk kulit agar tidak memilih yang salah. Lihatnya dalam ulasan berikut!

Perbezaan antara produk penghidratan dan pelembap

Penyebab kulit kering dan kering sering berbeza. Kulit kering biasanya disebabkan oleh kekurangan pengeluaran sebum (minyak semula jadi), yang bersifat genetik dan cenderung menjadi lebih kelihatan seiring bertambahnya usia.

Sementara itu, kulit yang mengalami dehidrasi disebabkan oleh kebiasaan tidak minum air yang cukup, iklim yang terlalu kering atau terlalu panas, terdedah kepada cahaya matahari, atau kerana kurang tidur.

Sesiapa sahaja boleh mendapatkan kulit yang kering, tetapi tidak semua jenis kulit kering. Kerana kedua-dua perkara ini berbeza, produk penjagaan kulit (penjagaan kulit) yang diperlukan juga tidak sama.

Selalunya, terdapat dua jenis produk penjagaan kulit berdasarkan fungsinya, iaitu: menghidratkan dan pelembap. Lihat perbezaan produk menghidratkan dan pelembap jelas di bawah.

1. Produk menghidratkan untuk kulit yang kering

Produk penjagaan kulit iaitu menghidratkan Berguna untuk menghidrat kulit wajah. Produk ini juga humektan alias dapat menyerap air ke dalam kulit. Kemudian, produk menghidratkan biasanya digunakan jika kulit anda kering.

Kulit kering adalah keadaan kulit yang kekurangan kandungan air, jadi tekstur kulit berubah. Tanda awal kulit kering termasuk ruam merah pada kulit, radang, dan kulit gatal.

Sebilangan bahan yang biasa terdapat dalam produk menghidratkan itu dia asid hyaluronik, gliserin, madu, panthenol, dan kolagen. Asid hyaluronik, misalnya, dapat mengekalkan dan meningkatkan kandungan air sehingga kulit menjadi lembap dan kenyal kembali.

2. Produk pelembap untuk kulit kering

Produk adalah pelembap bertujuan untuk pemilik kulit kering. Kulit sebenarnya mempunyai penghalang semula jadi untuk mengekalkan kelembapan. Walau bagaimanapun, kulit kering tidak mempunyai penghalang yang cukup kuat sehingga memerlukan bantuan pelembap.

Produk pelembap berfungsi untuk menahan kelembapan sambil mengelakkan kelembapan semula jadi yang tersisa dari menguap dari kulit. Jadi, jangan menambah kandungan air agar tetap lembap.

Biasanya, produk pelembap untuk kulit kering mengandungi bahan seperti: minyak mineral, Jeli petroleum, minyak zaitun, atau zink oksida. Pilih produk penjagaan kulit dengan kandungan yang dapat meningkatkan kadar minyak semula jadi pada kulit.

3. Ketekalan keduanya berbeza

Perbezaan produk menghidratkan dan pelembap Yang lain terletak pada konsistensi kandungan keduanya. Produk menghidratkan Sebilangan besar mengandungi air sehingga konsistensinya lebih cair. Walau bagaimanapun, ketekalan produk pelembap lebih likat.

Bagi pemilik kulit kering, anda harus memilih produknya penjagaan kulit pelembap dengan konsistensi yang cukup tebal. Lancarkan Garis KesihatanPelembap dengan kandungan emolien dapat mencegah kehilangan kandungan kelembapan kulit sambil meningkatkan nutrisi.

Produk penghidratan dan pelembap boleh digunakan bersama

Walaupun terdapat perbezaan antara produk menghidratkan begitu juga pelembap, kedua-dua produk boleh digunakan secara serentak. Perlu diingat, masalah dehidrasi boleh berlaku pada jenis kulit apa pun.

Oleh itu, hanya menghidrat kulit tidak cukup jika tidak terkunci dengan produk pelembap. Bukan hanya untuk jenis kulit kering, kedua produk ini juga dapat digunakan untuk pemilik jenis kulit berminyak.

Dehidrasi menjadikan kandungan air menguap bersama dengan minyak semula jadi kulit kerana faktor persekitaran, menyebabkan kulit menjadi kering. Keadaan ini juga akan memburukkan lagi pengeluaran minyak di kulit anda.

Gunakan produk yang menghidratkan pertama dan tunggu sehingga ia benar-benar diserap. Selepas itu, gunakan produk yang pelembap untuk menyempurnakan penjagaan kulit anda.

Sebarang produk penjagaan kulit apa yang anda gunakan, pilih yang bebas minyak (bebas minyak) dan tidak menyebabkan komedo (bukan komedogenik) agar tidak menyumbat liang pori.

Recent Posts