Senarai Makanan yang Harus Dielakkan Sebelum dan Semasa Menstruasi •

Hari-hari semasa haid kadang-kadang mengganggu aktiviti harian, kerana sering disertai oleh mood teruk, kekejangan perut, kembung, dan sebagainya. Ini kerana semasa haid, lapisan rahim anda merosot. Makan makanan yang sihat sebelum dan semasa haid dapat membantu mengurangkan keadaan yang merisaukan ini. Walau bagaimanapun, jika tanda-tanda ini berterusan untuk jangka masa panjang, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan bantuan.

Makanan yang harus dielakkan sebelum dan semasa haid

1. Gandum yang diproses

Gandum yang diproses tidak lagi mengandungi nutrien seperti pada gandum sebenar, kerana proses dalam pemprosesannya. Akibatnya, kandungan makanan gandum yang diproses dapat membuat anda merasa lebih terganggu oleh kesan haid, kerana gandum halus juga mengganggu gula darah dan selera makan. Untuk mengurangkan kesakitan semasa haid, disarankan untuk tidak memakan banyak produk bijirin halus, seperti kek, roti putih, atau makanan manis. Pilih makanan yang menggunakan bijirin penuh seperti produk bijirin penuh seperti oatmeal atau beras perang.

2. Makanan atau minuman yang mengandungi kafein

Kafein adalah perangsang yang terdapat pada tanaman, seperti teh, kopi, dan koko. Biasanya, kafein ditambahkan pada pelbagai produk makanan dan minuman. Memang, tidak ada banyak bukti saintifik yang menunjukkan bahawa menghindari kafein dapat bermanfaat dalam mengurangkan kegemukan sindrom pramenstruasi. Namun, menurut Elizabeth Bertone-Johnson, ScD, Profesor Madya Ahli epidemiologi di University of Massachusetts di Armherst yang telah mengkaji peranan pemakanan dalam PMS, mengatakan bahawa mengurangkan kafein dapat membantu mengurangkan kelembutan payudara dan perut kembung. Untuk mengelakkan risiko ini, kurangkan pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi kafein semasa haid, seperti kopi, teh hitam, minuman ringan , dan coklat.

3. Makanan yang mengandungi lemak trans

Mengelakkan makanan yang mengandungi lemak trans juga dapat membantu mengurangkan sakit perut semasa haid. Contoh makanan yang mengandungi lemak trans adalah kentang goreng, gegelung Bawang , donat, mentega, dan semua makanan yang menggunakan minyak sayuran sebagai bahan makanan. Untuk menggantikan makanan ini, cari makanan seperti kacang, biji, alpukat, atau minyak zaitun (minyak zaitun). Makanan ini mengandungi lemak tak jenuh, yang dapat membantu mengurangkan keradangan.

Makanan yang disyorkan untuk dimakan sebelum dan semasa haid

Jadi, lebih baik makan di sana semasa haid sehingga mood berjaga dan jaga kesihatan badan tanpa diganggu oleh sakit haid?

1. Makanan yang mengandungi protein dan serat

Makan makanan yang kaya dengan protein dan serat dapat membantu menstabilkan gula darah anda, yang dapat membantu menyeimbangkan selera makan semasa haid.

Jaclyn London, M.S., R.D., pakar pemakanan di Mount Sinai Hospital di New York City, mengatakan bahawa selera makan biasanya memuncak pada siang hari. Mengunyah badam atau epal juga dapat membantu anda mengimbangkan selera makan anda. Sebaiknya makan makanan kaya serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Makan makanan kaya protein seperti bijirin juga dapat membantu anda melalui sindrom pra-haid aka PMS. Bijirin mengandungi vitamin B. Berdasarkan penyelidikan, wanita yang mengonsumsi banyak tiamin (vitamin B1) dan riboflavin (Vitamin B2), mempunyai risiko terkena PMS yang jauh lebih rendah. Perlu diingat bahawa vitamin B yang dikonsumsi oleh wanita ini bukan dari makanan tambahan, tetapi dari makanan.

2. Makanan yang mengandungi cukup zat besi

Banyak wanita menjadi kekurangan zat besi dalam badan mereka semasa haid kerana darah yang dikeluarkan semasa haid. Untuk membantu badan anda mengekalkan kandungan zat besi yang mencukupi, anda boleh memakan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti bayam, kacang jogo, tomato, kentang, dan sebagainya.

3. Makanan atau minuman yang mengandungi kalsium tinggi

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai kandungan kalsium dan Vitamin D yang tinggi dalam badan mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengalami PMS. Ini kerana kalsium dapat membantu otak anda untuk mengurangkan perasaan tekanan yang mungkin dialami semasa haid. Selain itu, vitamin D juga mempengaruhi perubahan emosi.

Dalam kajian itu, juga dinyatakan bahawa ini berkesan apabila sumber kalsium diperoleh dari makanan, bukan dari makanan tambahan sahaja. Pilih kira-kira 3 produk makanan kaya kalsium setiap hari, seperti susu rendah lemak , keju, yogurt, jus oren, dan susu kacang.

Untuk makanan berasaskan tenusu, pastikan ia rendah lemak. Untuk memenuhi kandungan vitamin D, agak sukar untuk mendapatkan cukup vitamin D jika hanya dari makanan. Salah satu makanan yang kaya dengan Vitamin D adalah salmon. Walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan kandungan Vitamin D dalam badan anda ditambah dengan multivitamin atau makanan tambahan.

Cara makan anda juga penting

Semasa anda berada dalam tempoh haid, anda tidak boleh makan satu kali makan. Sebaliknya, makan secara berkala setiap beberapa jam tetapi dalam bahagian yang lebih kecil. Ini dapat membantu anda mengawal selera makan anda, kerana dalam tempoh anda mungkin mengalami perkara seperti kekejangan perut atau loya.

Pada masa seperti itu, anda tidak mahu lapar tetapi juga tidak kenyang, tetapi anda mahu perut anda sentiasa terisi. Menyesuaikan taktik diet anda juga dapat membantu anda mengatasi kembung semasa haid anda.

Recent Posts