Bukan hanya sumber tenaga, ini adalah 6 kebaikan karbohidrat untuk badan anda

Karbohidrat merangkumi nutrien yang penting bagi tubuh yang mempunyai fungsi utama sebagai bahan tenaga utama badan. Nutrien ini terbahagi kepada dua bentuk, iaitu karbohidrat sederhana seperti gula dan karbohidrat kompleks yang boleh didapati dalam pelbagai makanan ruji. Walaupun hari ini banyak orang cenderung menghadkan pengambilan karbohidrat sehingga diet mereka berjaya, masih banyak faedah karbohidrat untuk tubuh yang mungkin tidak diketahui oleh banyak orang. Jadi apa faedah karbohidrat untuk kesihatan?

Pelbagai khasiat karbohidrat untuk tubuh, selain menjadi sumber tenaga

1. Membekalkan tenaga yang tersimpan

Bukan hanya menjadi sumber utama, karbohidrat juga akan disimpan sebagai simpanan tenaga. Sekiranya anda makan karbohidrat, tetapi tubuh merasakan tenaga yang diperlukannya sudah mencukupi, maka kelebihan glukosa akan disimpan di dalam hati dalam bentuk glikogen.

Hati mengandungi kira-kira 100 gram glikogen, yang dapat dilepaskan ke dalam darah untuk membekalkan tenaga ke seluruh tubuh dan membantu mengekalkan kadar gula darah normal antara waktu makan.

Glukosa yang tersimpan juga terdapat pada otot, yang disebut glikogen otot. Tetapi tidak seperti glikogen di hati, glikogen pada otot anda hanya dapat digunakan oleh sel otot. Glikogen ini digunakan semasa latihan intensiti tinggi yang berpanjangan. Glikogen otot setiap orang berbeza-beza, tetapi kira-kira 500 gram.

Apabila anda mendapat glukosa yang anda perlukan dan simpanan glikogen anda penuh, badan anda boleh menukar karbohidrat berlebihan menjadi trigliserida dan menyimpannya sebagai lemak.

2. Membantu mengekalkan jisim otot

Penyimpanan simpanan glukosa pada otot, sangat penting untuk kesihatan otot. Apabila suatu hari badan kekurangan glukosa, otot mesti terus berfungsi kerana aktiviti harian anda menggunakan otot badan. Nah, pada masa itu cadangan glukosa otot diperlukan dan otot tidak akan kekurangan tenaga pada masa itu.

Sekiranya simpanan glukosa pada otot habis, otot akan mengambil protein untuk digunakan sebagai tenaga. Proses menukar protein menjadi tenaga akan mempengaruhi jisim otot badan. Protein adalah blok bangunan jisim otot yang sangat penting, jika anda terus menggunakan protein, jisim otot juga akan berkurang.

Sudah tentu, ini bukan proses tubuh yang baik, kerana sel otot sangat penting untuk pergerakan badan. Kehilangan jisim otot dikaitkan dengan kesihatan yang buruk dan risiko kematian yang lebih tinggi.

Mengonsumsi sekurang-kurangnya beberapa karbohidrat dalam diet adalah salah satu cara untuk mencegah kehilangan massa otot yang berkaitan dengan kebuluran ini. Karbohidrat ini akan mengurangkan kerosakan otot dan memberikan glukosa sebagai tenaga untuk otak.

3. Meningkatkan kesihatan pencernaan

Tidak ramai yang mengetahui bahawa serat tergolong dalam kumpulan karbohidrat. Ya, serat yang anda makan dari sayur-sayuran dan buah-buahan sememangnya baik untuk sistem pencernaan anda.

Serat terbahagi kepada dua, iaitu serat larut dan tidak larut dalam air. Serat larut terdapat pada kacang dan beberapa buah dan sayur-sayuran. Ketika melewati badan, serat akan menyerap air dan berubah menjadi gel.

Serat larut dapat meningkatkan konsistensi najis dan meningkatkan kekerapan buang air besar bagi orang yang mengalami sembelit atau sembelit. Selain itu, serat larut juga mengurangkan ketegangan dan kesakitan yang berkaitan dengan pergerakan usus.

Sementara itu, serat yang tidak larut dalam air akan masuk terus ke sistem pencernaan dan tidak bercampur dengan air. Oleh itu, kebanyakan serat yang tidak larut dapat membantu pergerakan tinja di dalam usus. Jenis serat ini terdapat dalam biji-bijian dan sayur-sayuran. Mengambil cukup serat yang tidak larut juga dapat melindungi dari penyakit saluran pencernaan.

4. Meningkatkan kesihatan jantung dan menguruskan diabetes

Mungkin kebanyakan orang berpendapat bahawa karbohidrat adalah musuh diabetes dan penyakit kronik yang lain. Tetapi sebenarnya, salah satu kelebihan karbohidrat kompleks adalah meningkatkan kesihatan jantung dan menguruskan diabetes.

Makan banyak karbohidrat halus sangat memudaratkan kesihatan hati dan boleh meningkatkan risiko diabetes. Walau bagaimanapun, makan makanan yang tinggi serat dapat memberi manfaat kepada kesihatan jantung dan kadar gula dalam darah.

Kerana serat larut melewati usus kecil, ia mengikat asid hempedu dan menghalangnya daripada diserap semula. Untuk membuat lebih banyak asid hempedu, hati menggunakan kolesterol yang seharusnya ada di dalam darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan 10.2 gram suplemen serat larut yang disebut psyllium setiap hari dapat menurunkan kolesterol LDL sebanyak tujuh persen.

Hasil kajian lain yang diringkaskan dari 22 kajian mengira bahawa risiko penyakit jantung menurun sekitar sembilan persen untuk setiap tujuh gram tambahan serat makanan yang dikonsumsi setiap hari.

Selain itu, serat tidak meningkatkan gula darah seperti karbohidrat sederhana. Sebenarnya, serat larut membantu melambatkan penyerapan karbohidrat di saluran pencernaan anda. Ini dapat menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan.

Makanan serat mengurangkan kadar gula dalam darah pada orang yang menderita prediabetes dan juga orang dengan diabetes jenis 2.

5. Kawal berat badan anda

Karbohidrat sering disalahkan kerana mendorong kenaikan berat badan, tetapi sebenarnya mereka penting untuk mengawal berat badan yang sihat.

Makanan kaya serat menambah sebahagian besar makanan anda, menjadikan anda kenyang lebih cepat dan memuaskan selera anda lebih lama. Makanan berserat tinggi umumnya rendah kalori juga, jadi mendapatkan cukup serat dapat membantu menurunkan berat badan.

Penting untuk mengetahui jenis karbohidrat yang anda makan. Untuk mendapatkan faedah yang lebih optimum, perlu meningkatkan jenis karbohidrat kompleks dan mengurangkan jenis karbohidrat sederhana.

Recent Posts