Bagaimana Mengubati Selesema pada Bayi dengan Bawang Putih, Benarkah Berkesan?

Bawang merah sering digunakan untuk merawat selesema pada bayi. Namun, adakah kaedah ini berkesan dan selamat untuk dilakukan oleh ibu? Lihat jawapannya di sini!

Beberapa cara untuk merawat selesema pada bayi dengan bawang

Bawang merah sering menjadi tumpuan jika bayi mengalami selesema. Terdapat beberapa kaedah tradisional dengan menggunakan bawang merah untuk bayi. Namun, adakah kaedah ini berkesan dan selamat? Ayuh, lihat perbincangan berikut.

Meletakkan bawang di dalam bilik

Cara merawat selesema pada bayi dengan bawang yang biasanya dilakukan adalah dengan memasukkannya ke dalam bilik. Sebilangan orang berpendapat bahawa bau bawang dapat membersihkan ruangan dengan membunuh virus dan bakteria.

Dikatakan bahawa bawang mengandung belerang yang berperanan membunuh bakteria dan virus di dalam bilik.

Walaupun benar bahawa bawang tinggi sulfur, tidak ada penyelidikan yang dijumpai untuk membuktikan bahawa belerang dalam bawang boleh memberi kesan ini.

Bau bawang boleh berguna untuk tujuan lain, seperti kesan dekongestan atau membersihkan hidung yang tersumbat.

Lauren Feden dalam bukunya yang berjudul Penjagaan Bayi dan Kanak-kanak Semula Jadi berpendapat bahawa bau bawang dapat membantu mengatasi kesesakan hidung pada bayi.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan pendapat ini.

Meletakkan kepingan bawang di kaki bayi

Cara lain yang sering dilakukan untuk merawat selesema pada bayi adalah dengan memasukkan potongan bawang ke kaki mereka atau memasukkannya ke bawah kaus kaki. Kemudian ibu bapa akan meninggalkannya semalaman.

Kaedah ini telah digunakan secara turun temurun. Meletakkan bawang pada kaki dianggap mempunyai kesan refleksologi yang dapat membantu menyingkirkan toksin dari badan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang diterbitkan oleh Maturitas Journal menyatakan bahawa kaedah ini tidak berkesan. Sebilangan besar pendapat yang mengaitkan kesan refleksologi dengan bawang tidak mempunyai asas saintifik yang mencukupi.

Sebaliknya, anda harus berhati-hati dengan kaedah ini. Jangan biarkan kulit sensitif bayi anda terganggu oleh bawang yang melekat di kakinya sepanjang malam.

Meletakkan bawang di kaki bayi juga cenderung menjadikannya tidak selesa. Walaupun anda sakit, si kecil memerlukan tidur yang berkualiti untuk membantu proses penyembuhan.

Sapukan bawang ke dada dan belakang bayi

Cara lain yang biasanya dilakukan untuk merawat selesema pada bayi adalah dengan menggunakan bawang merah yang dihancurkan ke dada dan punggung. Kemudian balutkan badan bayi dengan selimut.

Ibu bapa yang tua berpendapat bahawa kaedah ini dapat menjadikan bayi lebih panas sehingga melegakan selesema.

Namun, anda harus berhati-hati untuk mengamalkan kaedah ini untuk bayi anda. Sebabnya, bawang di badan bayi boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Terutama jika dicampurkan dengan peluh.

Bayi mempunyai suhu badan yang lebih tinggi daripada orang dewasa, jadi mereka menjadi panas lebih cepat.

Walaupun memanaskan bayi adalah cara yang tepat untuk melegakan simptom selesema, ibu harus selalu memeriksa keadaan si kecil. Ganti pakaian dan selimutnya dengan segera sekiranya dia berpeluh.

Menghirup bawang

Cara lain yang sering dilakukan untuk merawat selesema pada bayi adalah menyedut bawang.

Biasanya, orang tua pada masa lalu menoreh bawang parut yang telah disaluti pada pakaian atau selimut yang dipakai bayi. Tujuannya agar bayi dapat menghidu bawang.

Namun, seperti yang dijelaskan sebelumnya, tidak ada bukti saintifik yang menyokong keberkesanan aroma bawang untuk merawat selesema.

Sebaliknya, anda harus berhati-hati dengan kaedah ini, kerana jika anda meletakkan bawang terlalu dekat dengan si kecil anda, anda berisiko menyengat matanya.

Minum jus bawang

Selain sebagai rawatan luaran, sebilangan orang juga sering minum ramuan bawang merah untuk merawat selesema. Untuk merawat selesema pada bayi, biasanya ramuan ini dicampurkan dengan susu ibu, susu, atau bubur bayi.

Bawang merah mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan seperti antioksidan, vitamin C dan capsaicin. Namun, anda harus berhati-hati ketika memberikannya kepada bayi.

Pakar menasihatkan untuk tidak memberikan apa-apa selain susu ibu kepada bayi yang masih dalam tempoh penyusuan eksklusif, iaitu sehingga usia 6 bulan.

Mencampurkan bahan bawang ke dalam susu ibu atau formula boleh membahayakan pencernaan si kecil anda.

Sementara itu, walaupun anak anda telah memasuki usia lebih dari 6 bulan dan mula makan makanan pelengkap, anda harus tetap berhati-hati dengan memberi ramuan bawang.

Ini kerana deria rasa bayi masih belum berkembang sepenuhnya. Oleh itu, elakkan mencampurkan makanan dengan bahan-bahan yang mempunyai rasa tajam seperti bawang.

Mengubati selesema pada bayi dengan bawang, adakah ia berkesan?

Dari penjelasan di atas, ternyata menggunakan bawang untuk merawat selesema pada bayi tidak mempunyai bukti saintifik. Oleh itu, ibu harus berhati-hati dalam mempraktikkannya pada anak kecil mereka.

Lebih-lebih lagi, bayi mempunyai badan yang terdedah kepada kesan sampingan. Anda harus faham, kaedah rawatan tradisional tidak bermaksud bebas daripada kesan sampingan.

Untuk mengatasi selesema, ibu harus menggunakan kaedah rawatan yang lebih selamat, seperti menyediakan lebih banyak susu ibu, menjaga kualiti tidur bayi, menyesuaikan suhu bilik dan pakaian bayi supaya mereka tidak terlalu sejuk atau menggunakan ubat dari doktor.

Walaupun sebilangan orang menganggap selesema itu hanya penyakit ringan, tetapi jika tidak ditangani dengan betul, ia boleh menjadi buruk bagi si kecil anda.

Begitu juga ketika memberi ubat, baik ubat perubatan dan ubat tradisional. Sentiasa berjumpa doktor agar si kecil mendapat dos dan rawatan yang betul.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts