Ini adalah perbezaan antara merasa kesepian secara semula jadi dan akibat kemurungan

Kesepian dialami oleh hampir semua manusia. Bentuk emosi ini juga boleh menjadi tanda masalah mental yang serius seperti kemurungan. Namun, anda perlu tahu bahawa kesunyian tidak selalu menjadi tanda kemurungan. Terdapat kesunyian yang wajar bagi semua orang untuk merasakan, ada juga kesunyian yang menandakan kemurungan. Lalu, apa perbezaan antara merasa kesepian yang biasa dialami dan kesepian yang merupakan tanda kemurungan? Lihat di bawah.

Seperti apa kesunyian?

Kesepian adalah keadaan di mana seseorang merasa kosong, keseorangan, dan tidak diingini. Pakar bersetuju bahawa kesepian adalah keadaan mental, bukan keadaan fizikal. Ramai orang merasa kesepian walaupun mereka berada dalam keramaian atau di tengah-tengah orang yang paling dekat dengan mereka.

Contohnya, pelajar baru yang merasa kesepian walaupun dikelilingi oleh rakan sebaya di kampus. Orang kesepian cenderung merasa terpencil di khalayak ramai. Orang kesepian sering menginginkan hubungan dengan manusia lain, tetapi keadaan fikiran yang huru-hara menjadikannya lebih sukar untuk menjalin hubungan dengan orang lain.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Dr. John Cacioppo, ahli psikologi di University of Chicago di Amerika Syarikat, kesunyian berkait rapat dengan genetik. Selain itu, ostracism, perceraian, dan kematian orang yang disayangi juga merupakan penyebab kesepian yang biasa.

Kesunyian juga dikaitkan dengan faktor dalaman seseorang, seperti memandang rendah diri kerana kurang percaya diri. Orang yang kurang percaya diri percaya bahawa mereka tidak layak mendapat perhatian orang lain. Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang merasa kesunyian atau terpencil.

Apa perbezaan antara merasa kesepian dan kesepian secara semula jadi kerana kemurungan?

Kesepian kadang-kadang berdiri sendiri, tetapi tidak jarang menjadi tanda masalah kesihatan mental tertentu. Kesunyian normal biasanya bukan masalah yang harus ditangani secara khusus. Walaupun kesepian yang membawa kepada kemurungan memerlukan rawatan segera agar tidak membawa kepada keadaan yang lebih teruk. Oleh itu, penting untuk memahami perbezaan asas mengenai kesunyian dan kesunyian normal yang berkaitan dengan kemurungan.

Kesepian yang masih normal biasanya bersifat subjektif dan tidak mempunyai petunjuk tertentu untuk dikategorikan sebagai kesepian. Ini kerana sebab dan gejala boleh berbeza bagi setiap orang.

Walaupun kesepian akibat kemurungan biasanya lebih rumit kerana tidak hanya merasa sendirian, kesepian ini biasanya disertai oleh gejala kemurungan secara umum. Untuk dapat melihat perbezaan kesepian antara kedua kes tersebut, berikut adalah beberapa gejala kemurungan yang biasa, iaitu:

  • Rasa tidak berharga dan tidak dijaga oleh sesiapa. Anda mungkin mendapati bahawa hidup anda sangat teruk. Anda selalu memikirkan kegagalan dan kerugian yang telah berlaku dalam hidup.
  • Tidak putus asa. Anda akan menjadi orang yang sangat pesimis dan percaya bahawa tidak ada yang baik akan berlaku kepada anda.
  • Keresahan berlebihan. Berat beban yang anda rasa akan merasa kegelisahan berlebihan di luar kawalan anda.
  • Tidak berminat untuk melakukan apa-apa. Hobi atau aktiviti yang biasa anda nikmati mungkin tidak lagi menarik bagi anda. Bahkan ini juga memberi kesan kepada kehidupan seks anda dan pasangan anda. Apabila seseorang merasa tertekan, keinginan seksualnya dapat menurun secara drastik.
  • Tidak mempunyai semangat. Anda mungkin merasa letih dan tidak bermotivasi. Keadaan ini biasanya menyebabkan pengabaian tugas dan kerja harian.
  • Sukar untuk menumpukan perhatian. Anda biasanya sukar untuk fokus, walaupun untuk perkara-perkara remeh. Contohnya, menonton TV atau membaca berita di internet.
  • Perubahan corak tidur. Orang yang mengalami gejala kemurungan biasanya mengalami perubahan pada waktu tidur mereka. Kadang-kadang anda mungkin bangun terlalu awal, tetapi pada masa lain anda mungkin mengalami insomnia dan tidak dapat tidur sepanjang malam. Anda juga mungkin tidur lebih lama dari biasa.
  • Perubahan selera makan. Bukan hanya tidur yang berubah, selera makan anda juga akan berubah menjadi tidak teratur. Kadang kala anda merasa selalu lapar, tetapi juga sebaliknya, anda sama sekali tidak merasa lapar. Oleh itu, kemurungan biasanya mengakibatkan kenaikan atau penurunan berat badan seseorang secara drastik.
  • Sakit-sakit badan. Depresi boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan seperti sakit kepala, kekejangan perut, sakit perut, atau masalah pencernaan lain.

Membezakan kesunyian dan kesunyian normal akibat kemurungan dapat membantu anda memilih penyelesaian dan rawatan yang tepat, baik untuk diri sendiri maupun orang tersayang.

Recent Posts