Perbezaan Antara Ikan Air Laut dan Ikan Air Tawar, Mana Yang Lebih Sihat?

Tidak dinafikan bahawa ikan adalah sumber protein yang baik untuk tubuh. Selain dari lautan, perairan air tawar juga menghasilkan ikan yang tidak kalah enaknya sebagai makanan harian. Namun, ternyata terdapat perbezaan kandungan nutrien antara ikan air tawar dan ikan laut. Mana yang mempunyai kandungan nutrisi paling banyak, ya?

Apakah perbezaan antara ikan air masin dan ikan air tawar?

Sebelum memeriksa kandungan nutrisi, adakah anda tahu apa perbezaan utama antara ikan dari laut dan ikan dari air tawar? Memang benar kedua-duanya hidup di dalam air, tetapi ternyata kedua-dua kumpulan ikan ini mempunyai ciri-ciri yang membezakannya antara satu sama lain.

Seperti namanya, ikan laut hidup di lautan yang penuh dengan ombak dan arus deras. Itulah sebabnya, struktur duri yang dimiliki oleh ikan laut cenderung lebih keras dan kuat. Namun, ini tidak berlaku dengan ikan air tawar, sebaliknya.

Arus yang perlahan atau kurang pantas telah menjadi habitat harian ikan jenis ini. Itulah sebabnya duri pada ikan air tawar biasanya lebih kecil dan tidak sebesar ikan air masin.

Sementara itu, dari segi rasa, banyak yang berpendapat bahawa ikan dari laut mempunyai rasa semula jadi yang lebih sedap daripada ikan dari air tawar.

Mana yang lebih berkhasiat antara ikan air tawar dan ikan laut?

Sebagai kumpulan ikan, kedua-duanya sama-sama bermanfaat dan kaya dengan nutrien di dalamnya. Walau bagaimanapun, bilangannya mungkin berbeza antara kedua kumpulan ikan ini.

Ir Ahmad Sulaeman, PhD, sebagai profesor dalam bidang Keselamatan dan Pemakanan Makanan, di Fakulti Ekologi, Universiti Pertanian Bogor (IPB), menjelaskan mengenai perkara ini. Menurutnya, ikan dari laut mempunyai beberapa nilai pemakanan yang dianggap lebih tinggi daripada ikan dari air tawar.

Sebagai contoh, kandungan sebatian semula jadi dalam bentuk DHA dan EPA agak tinggi pada ikan laut. Terutama untuk ikan yang berada di perairan laut dalam, seperti tuna dan cakalang.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa ikan dari air tawar tidak berkhasiat seperti ikan dari laut. Tidak kira di mana mereka tinggal, semua jenis ikan sangat berkhasiat.

Sebaliknya, terdapat beberapa nutrien yang didapati lebih tinggi pada ikan air tawar daripada ikan laut. Dalam kes ini, misalnya, ikan keli, yang terkenal dengan kandungan omega-3 dan omega-6 yang tinggi.

Bukan hanya itu, beberapa jenis ikan air tawar juga umumnya tinggi kandungan asam lemak kalium dan tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda.

Ini tentu menjadikan nutrien dalam ikan air tawar tidak boleh dipandang rendah. Ringkasnya, sebenarnya kedua kumpulan ikan ini mempunyai kandungan nutrien yang tinggi.

Walau bagaimanapun, kedua-dua ikan air tawar dan ikan laut umumnya mempunyai kelebihan masing-masing dari segi kandungan nutrien.

Jadi, ikan mana yang terbaik untuk dimakan?

Secara amnya, semua ikan yang terdapat di pasar sihat untuk dimakan. Menteri Kesehatan Republik Indonesia, Dr. dr. Nila Farid Moeloek, Sp.M (K), juga menjelaskan bahawa ikan adalah sumber makanan yang tidak kurang sihat daripada sumber protein lain. Tidak terkecuali dengan ikan dari air tawar dan dari air laut.

Ia terbukti dengan tahap tinggi asam lemak tak jenuh seperti omega 3, 6, 9, yodium, selenium, zat besi, magnesium, dan lain-lain dalam ikan. Terlepas dari harga tinggi atau rendah dari pelbagai jenis ikan, semuanya sebenarnya mempunyai kandungan nutrisi tinggi yang sama.

Pada dasarnya, kedua-dua jenis ikan boleh menjadi pilihan sumber makanan harian untuk anda dan keluarga. Penyediaan dapat bergantian sehingga setiap nutrien dalam setiap ikan dapat diperoleh.

Kedua-dua jenis ikan masih boleh mencetuskan alahan

Bagi orang yang sensitif atau mempunyai alahan, kedua-dua ikan dari laut dan ikan dari air tawar boleh mencetuskan reaksi alergi berulang.

Memang, ada orang yang hanya alah kepada jenis ikan tertentu. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bergantung pada tempat ternakan ikan.

Ikan yang mendapat makanannya pengumpan penapis mungkin lebih cenderung menyebabkan reaksi selepas pengambilan, walaupun anda tidak mengalami alahan.

Ikan pengumpan penapis adalah ikan yang memakan zarah atau bahan organik dari hidupan lain di dalam air. Sebenarnya, ikan ini mempunyai peranan penting kerana dapat menjaga kebersihan air.

Malangnya, ikan pengumpan penapis lebih terdedah kepada pencemaran. Belum lagi sampah yang terkumpul di dalam tubuh ikan boleh memberi kesan sampingan kepada orang yang memakannya.

Lebih-lebih lagi, jika ikan tidak diproses dengan baik, bakteria dalam makanan laut yang belum disejukkan dengan betul dapat mulai menghasilkan histamin, yang dapat menghasilkan gejala seperti alergi ketika dimakan.

Oleh itu, pastikan memasak ikan dengan teliti. Sekiranya anda benar-benar mengalami alergi, cubalah mengelakkan memakan ikan yang boleh mencetuskan reaksi sebanyak mungkin.

Recent Posts