Sperma Keluar Lagi, Masih Bolehkah Anda Hamil?

Sperma boleh keluar dari faraj. Terutama jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dan anda atau pasangan anda mengalami pancutan di dalam. Walaupun anda mungkin terkejut ketika ini terjadi, ternyata sperma yang keluar dari vagina adalah normal.

Mengapa sperma dapat keluar lagi dari vagina?

Untuk memahami bagaimana sperma keluar, anda perlu memahami bagaimana ejakulasi faraj dan zakar berfungsi. Faraj akan melebar dan memberi ruang untuk zakar semasa penembusan. Namun, setelah zakar mengalami ejakulasi dan keluar dari faraj, vagina tidak akan ditutup rapat secara automatik.

Vagina menjadi lebih kencang seperti sebelumnya setelah penembusan, tetapi tentu saja ia tidak menutup sama sekali kerana masih ada bukaan di bibir vagina. Air mani lelaki yang mengandungi sperma kemudian keluar dari bukaan.

Kemungkinan sperma keluar menjadi lebih besar jika setelah melakukan hubungan seks, wanita itu segera berdiri. Graviti akan mendorong sperma ke bawah dan akhirnya keluar melalui bukaan faraj.

Adakah ini bermaksud ada masalah atau penyakit tertentu?

Jangan risau, kebocoran sperma selepas hubungan seks biasanya bukan merupakan tanda masalah seksual atau penyakit tertentu. Sebabnya adalah bahawa air mani setiap lelaki mempunyai kelantangan, konsistensi, dan tekstur yang berbeza. Ada yang sangat tebal, tetapi ada yang berair. Sekiranya air mani yang mengandungi sperma cenderung berair dan isinya cukup besar, akan lebih mudah keluar setelah melakukan hubungan seks.

Adakah anda masih boleh hamil sekiranya sperma bocor selepas hubungan seks?

Menurut pakar obstetrik dari Amerika Syarikat, dr. Michele Hakakha, sperma selepas hubungan seks masih boleh membuat anda hamil. Kerana, setelah ejakulasi, seorang lelaki dapat menghasilkan 20-400 juta sel sperma dalam air maninya. Sekiranya zakar mengalami ejakulasi di dalam vagina, sebahagian daripada sperma akan memasuki serviks. Sementara selebihnya akan melekat pada dinding faraj atau keluar dari lubang faraj.

Namun, masih ada sel sperma yang berjaya masuk dan dapat menyuburkan telur. Anda hanya memerlukan satu sel sperma untuk hamil. Jadi, kemungkinan kehamilan masih ada walaupun selepas melakukan hubungan seks sperma keluar dari vagina lagi.

Menghalang sperma keluar selepas hubungan seks

Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan sperma yang keluar selepas hubungan seks, anda boleh menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks. Anda juga boleh memastikan ejakulasi ketika zakar cukup dalam ke dalam faraj. Juga, simpan tuala atau kain di dekat tempat tidur untuk mengeringkan diri selepas hubungan seks.

Untuk mengelakkan sperma keluar semasa penembusan tanpa perlindungan, anda boleh memilih posisi seks yang lebih selamat. Contohnya kedudukan pendakwah (lelaki di atas). Selepas penembusan, anda masih boleh berbaring sambil menopang paha anda dengan bantal atau guling. Dengan cara itu, kedudukan vagina sedikit terangkat sehingga sperma tidak dapat mengalir keluar.

Elakkan posisi seks yang akan membuat sperma turun dan keluar dari faraj. Contohnya, wanita di atas ( wanita di atas atau cowgirl ), gaya anjing, atau seks semasa berdiri.

Recent Posts