Senarai Makanan Gout dan Cara Mengelakkan

Gout adalah keradangan pada sendi yang disebabkan oleh kadar asid urik yang tinggi (asid urik) di dalam badan. Penyebab asid urik tinggi boleh menjadi pelbagai, salah satunya adalah makanan yang anda makan. Oleh itu, anda perlu mengelakkan pelbagai makanan yang pantang larang untuk penyakit ini untuk mengelakkan gout kambuh pada masa akan datang.

Jadi, makanan apa yang harus dielakkan oleh penghidap gout? Adakah pantang larang atau larangan lain yang juga perlu dielakkan?

Senarai makanan yang dilarang daripada asid urik

Asid urik adalah bahan yang terhasil daripada pemecahan purin di dalam badan. Purin sebenarnya dihasilkan secara semula jadi oleh badan anda. Walau bagaimanapun, purin juga terdapat dalam pelbagai makanan dan minuman.

Dalam keadaan normal, asid urik diproses oleh buah pinggang dan diekskresikan oleh badan dalam bentuk air kencing. Apabila kadar asid urik berlebihan atau ginjal tidak dapat mengeluarkan asid urik dengan betul, akan terjadi penumpukan asid urik yang kemudian membentuk kristal pada sendi. Kristal urat inilah yang menyebabkan gejala gout pada anda.

Salah satu faktor yang dapat meningkatkan kadar asid urik, iaitu makanan dan minuman yang mengandungi purin. Semakin banyak purin tambahan yang anda makan, semakin banyak asid urik menumpuk dan buah pinggang akan terbebas untuk membuangnya melalui air kencing.

Oleh itu, penghidap gout harus mengelakkan makanan yang mengandungi purin untuk mengurangkan risiko kambuh pada masa akan datang. Makanan boleh dikatakan mengandungi purin tinggi jika mempunyai kadar purin lebih dari 200 mg per 100 gram berat makanan.

Anda juga perlu mengelakkan makanan dengan kandungan purin sederhana, dengan julat 100-200 mg purin per 100 gram berat makanan. Senarai makanan yang diklasifikasikan mempunyai tahap purin sederhana hingga tinggi dan menjadi pantang larang bagi penghidap gout adalah:

1. Jerawat seperti hati, jantung dan sakit perut

Indera haiwan, seperti hati (hati), jantung, sakit perut, termasuk makanan yang menyebabkan asid urik tinggi. Selain itu, jeroan lain seperti otak, babi, limpa, usus, dan paru-paru yang juga perlu anda elakkan. Sebabnya adalah bahawa jeroan mengandungi purin yang tinggi sehingga harus dihindari oleh penghidap gout.

Contohnya, hati ayam per 100 gram mengandungi 312.2 mg purin dan dikategorikan sebagai makanan dengan kadar purin yang sangat tinggi. Sementara itu, dalam 100 gram hati sapi, terdapat 219.8 mg purin.

2. Makanan laut, termasuk kerang, udang dan ikan bilis

Beberapa jenis makanan laut, seperti kerang udang dan ikan bilis adalah penyebab gout kerana ia mempunyai kadar purin yang tinggi. Begitu juga sardin, makarel, herring. dan Dari semua jenis ini, ikan teri kering mengandungi purin tertinggi, mencapai 1,108.6 mg per 100 gram, sementara ikan sardin segar mengandungi 210.4 mg purin.

Oleh itu, makanan laut adalah salah satu pantang larang yang perlu dielakkan oleh penghidap gout. Namun, tidak semua makanan laut harus dielakkan oleh penghidap gout. Anda masih boleh makan ikan yang rendah purin, seperti salmon.

3. Daging merah, seperti daging lembu, kambing dan domba

Sumber makanan dalam bentuk daging merah (daging lembu, kambing, domba), serta daging putih tertentu (itik kambing, kalkun, angsa, puyuh, dan arnab) boleh menyebabkan gout. Makanan jenis ini dikelaskan sebagai mempunyai kandungan purin sederhana atau melebihi 100 mg per 100 gram daging mentah.

4. Daging yang diproses, termasuk salami dan ham

Bukan hanya makanan yang diproses dari daging segar yang harus dielakkan oleh penderita gout, produk daging olahan, seperti salami atau ham juga termasuk sebagai makanan yang mencetuskan kemunculan gout. Setiap 100 gram salami diketahui mengandungi 120.4 mg purin, sementara ham mengandungi 138.3 mg purin.

Di samping itu, penuaan dan daging yang diproses juga mengandungi lemak tepu yang sangat tinggi. Mengonsumsi terlalu banyak makanan berlemak boleh menyebabkan kenaikan berat badan berlebihan. Apabila seseorang berlebihan berat badan atau gemuk, tubuh mereka menghasilkan lebih banyak insulin. Ini akan mengganggu kerja buah pinggang untuk menghilangkan asid urik, sehingga terkumpul dan mengendap untuk membentuk kristal pada sendi.

5. Minuman bergula, seperti soda dan jus buah

Minuman manis, seperti soda atau jus buah, tidak mengandungi purin. Walau bagaimanapun, minuman jenis ini tinggi fruktosa (gula dari sirap jagung). Badan anda memecah fruktosa dan menghasilkan purin, jadi minuman ini juga merupakan pantang larang bagi penghidap gout.

Satu kajian yang diterbitkan dalam BMJ Open mendapati bahawa risiko asid urik tinggi meningkat sekitar 85 peratus pada lelaki yang minum lebih dari dua hidangan soda sehari, berbanding mereka yang hanya minum satu minuman bergula sebulan.

6. Minuman yang mengandungi alkohol

Minuman beralkohol, seperti bir, juga merupakan sebahagian daripada diet atau minuman yang harus dielakkan oleh penghidap gout. Satu kajian dari Boston University School of Medicine mendapati bahawa semakin banyak alkohol yang anda minum, semakin besar risiko anda terkena gout.

Punca alkohol boleh meningkatkan kadar asid urik tidak difahami dengan baik. Walau bagaimanapun, beberapa jenis minuman beralkohol, seperti bir, dikatakan mengandungi purin yang tinggi, walaupun tidak setinggi makanan lain. Alkohol juga dikatakan dapat mengurangkan keupayaan tubuh untuk mengeluarkan asid urik.

Makanan yang boleh dimakan adalah terhad

Selain mengelakkan makanan yang pantang larut untuk asam urat di atas, anda masih boleh makan beberapa makanan yang mengandungi purin, tetapi dengan cara yang terhad. Apabila dikonsumsi terlalu banyak, makanan ini juga boleh menyebabkan gout anda meletus.

Sekurang-kurangnya, makan jenis makanan di bawah ini tidak lebih dari satu atau dua kali seminggu untuk mengurangkan risiko kambuh gout pada anda. Beberapa makanan mengandungi purin yang masih boleh anda konsumsi dengan cara yang terhad, iaitu:

  • Salmon, tuna dan lobster

Tidak semua jenis ikan mengandungi purin tinggi. Beberapa jenis ikan dengan kandungan purin yang lebih rendah masih boleh anda konsumsi walaupun terhad, seperti salmon, tuna, dan udang karang.

  • Kacang merah, kacang hijau dan tauge

Kacang-kacangan, seperti kacang ginjal, kacang hijau, kacang tanah, tauge, dan melinjo, anda boleh memakannya dengan cara yang terhad. Sebenarnya, makanan yang diproses dari kacang soya, seperti tauhu dan tempe, bukanlah makanan yang perlu dielakkan sepenuhnya oleh penghidap gout.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan Jurnal pemakanan klinikal Asia Pasifik, pengambilan produk dari kacang soya memang dapat meningkatkan kadar purin dalam badan, tetapi setakat ini belum terbukti dapat mengembangkan gout. Walau bagaimanapun, anda masih harus menghadkan jenis makanan ini untuk mengekalkan tahap asid urik yang normal dalam diri anda.

  • Bayam

Sebilangan sayur-sayuran, seperti asparagus dan bayam, tinggi purin. Setiap 100 gram daun bayam muda diketahui mempunyai kandungan purin 171.8 mg.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian tidak membuktikan bahawa pengambilan bayam dapat meningkatkan risiko serangan gout. Oleh itu, sayur ini bukan pantang larang bagi penghidap gout. Anda masih boleh memakan sayur-sayuran ini, tetapi dengan cara yang terhad agar kadar asid urik anda tidak meningkat dengan mendadak.

Selain makanan yang disebutkan di atas, beberapa makanan lain yang masih boleh anda konsumsi secara terhad, seperti:

  • Acuan.
  • Biji-bijian utuh, seperti bijirin dan oatmeal.
  • Makanan olahan yang dibakar.
  • Kekacang, seperti ayam dan itik.

Tabu asid urik lain yang juga perlu anda elakkan

Selain makanan, anda perlu mengelakkan beberapa perkara lain untuk mengurangkan risiko serangan gout berulang pada diri anda. Beberapa pantang larang untuk penghidap gout, iaitu:

  • Kekeringan

Kekurangan cecair atau dehidrasi dapat meningkatkan kadar asid urik di dalam badan anda, jadi ini adalah pantang larang yang perlu anda elakkan. Sebabnya, kekurangan cecair dapat mengurangkan pembuangan asid urik melalui air kencing, sehingga asam urat cenderung berkumpul di dalam tubuh.

Sebaliknya, pengambilan air yang mencukupi dapat membantu meningkatkan penghapusan asid urik yang berlebihan. Oleh itu, anda harus memenuhi keperluan air yang mencukupi untuk tubuh, tetapi dengan air yang sihat, seperti air mineral.

  • Malas mahu bergerak

Malas bergerak, termasuk bersenam, adalah pantang larang bagi semua orang, termasuk penghidap gout. Sebabnya, ini dapat menaikkan berat badan anda. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko terkena gout.

Namun, anda tidak disarankan untuk bersenam ketika sakit gout berulang. Melakukannya sebenarnya boleh menyebabkan sakit sendi lebih teruk. Berunding dengan doktor anda mengenai masa dan jenis senaman yang sesuai mengikut keadaan anda.

  • Mengambil ubat tanpa pengetahuan doktor

Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti aspirin atau ubat diuretik, adalah pantang larang yang harus dihindari oleh penderita gout. Sebabnya, kedua-dua ubat ini dapat meningkatkan kadar asid urik. Oleh itu, anda harus mengelakkan pengambilan ubat ini kecuali disyorkan oleh doktor.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found