5 Fakta Mengejutkan mengenai Susu Pekat Manis (SKM) |

Anda pastinya biasa dengan susu pekat manis (SKM). Susu bertekstur pekat dan manis ini ternyata banyak dibincangkan. Mengapa bahan yang sering digunakan topping adakah makanan ini sangat kontroversial? Ketahui fakta SKM di sini!

Fakta susu pekat manis yang perlu anda ketahui

Susu pekat manis memang menggoda kerana mempunyai rasa manis. Secara amnya, susu ini digunakan sebagai campuran dalam makanan atau minuman. Namun, anda harus berhati-hati kerana khasiat susu ini tidak semestinya semanis rasanya.

Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) telah mengeluarkan larangan penampilan kanak-kanak pada label dan pembungkusan. Beberapa iklan bahkan telah dikeluarkan dari edaran kerana tidak mematuhi peraturan ini.

Jadi, apakah fakta lain mengenai ramuan makanan yang satu ini? Inilah senarai.

1. Berbeza dengan susu lembu

SKM berasal dari susu lembu. Walau bagaimanapun, kandungan air di dalamnya telah diambil dan dibuang melalui proses penyejatan atau penyejatan. Selain disejat, susu ini juga ditambah dengan gula tambahan sehingga teksturnya menjadi lebih pekat dan melekit.

Malangnya, proses ini sebenarnya menyebabkan kandungan protein di dalamnya lebih rendah, sementara kandungan gula dan kalori tinggi. Itu jauh berbeza dengan kandungan protein dalam susu lembu dan pelbagai vitamin lain untuk badan.

Sebenarnya, satu sachet SKM mempunyai kandungan kalori 180 kcal dengan perincian 67% karbohidrat, 30% lemak, dan 3% protein. Sementara 1 gelas susu lembu segar mempunyai 146 kcal kalori dengan 49% lemak, 30% karbohidrat, dan 21% protein.

Oleh itu, Susu pekat manis tidak sama dengan susu lembu. Walaupun, Susu pekat manis tidak boleh digunakan sebagai pengganti susu lembu biasa.

2. SKM bukan untuk bayi dan kanak-kanak

Setakat ini, banyak orang berpendapat bahawa susu jenis ini baik untuk dimakan setiap hari. Sebenarnya, sebilangan ibu bapa memberikannya secara teratur kepada anak-anak mereka. Persepsi ini sesat.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), susu jenis ini tidak boleh diberikan kepada bayi dan anak-anak. Susu ini tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak kerana kehilangan banyak kandungan nutrien dalam proses pemprosesan.

Kandungan gula tambahan di dalamnya juga menjadi ancaman kepada anak-anak. Tahap gula tambahan dalam makanan untuk kanak-kanak yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) adalah kurang dari 10% daripada jumlah keperluan kalori anak setiap hari.

SKM mempunyai kandungan gula yang tinggi dan melebihi cadangan WHO. Dalam satu hidangan (4 sudu besar) yang dijual di pasaran, kalori mencapai 130 kkal dengan 19 gram gula tambahan dan 1 gram protein.

Bukan hanya itu, jika sejak kecil mereka diperkenalkan dengan pengambilan manis, nanti anak tidak akan mahu mencuba jenis makanan lain yang lebih kaya dengan nutrien. Itulah sebabnya susu jenis ini tidak digalakkan untuk bayi dan kanak-kanak.

3. Tidak boleh diminum setiap hari

Berdasarkan saranan dari Kementerian Kesehatan Indonesia, susu bertekstur tebal ini tidak digalakkan untuk dimakan setiap hari. Ini kerana kandungan gula dan lemak yang tinggi boleh mengganggu kesihatan.

Sebaliknya, susu jenis ini lebih sesuai untuk dimakan sebagai pelengkap makanan atau minuman. Contohnya sebagai pemanis kopi.

Hal ini disampaikan oleh Kirana Pritasari, Direktur Jenderal Kesehatan Masyarakat, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, yang dipetik dari situs web Kementerian Kesehatan Indonesia.

4. Berisiko untuk kesihatan

Adakah anda tahu bahawa di sebalik rasa manis susu pekat manis, ada bahaya kesihatan yang tidak boleh dipandang ringan?

Selain kandungan nutrien yang jauh lebih sedikit daripada susu lembu biasa, ternyata terlalu banyak mengambil susu pekat manis juga membahayakan kesihatan anda. Ini kerana susu jenis ini mengandungi jumlah gula yang sangat tinggi.

Makan terlalu banyak gula boleh menyebabkan diabetes, kerosakan gigi, dan kegemukan. Bukan hanya itu, makan terlalu banyak makanan manis juga boleh mencetuskan pelbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung atau strok.

Oleh itu, susu pekat manis tidak digalakkan diminum setiap hari, terutama untuk memenuhi keperluan pemakanan anak-anak dalam tempoh mereka membesar.

5. Boleh dimakan, asalkan anda tidak berlebihan

Dari penjelasan di atas, anda pasti tertanya-tanya, bolehkah susu pekat manis dimakan? Jawapannya, tentu saja, boleh dimakan. Namun, pastikan anda tidak berlebihan.

Sentiasa ingat, bahawa SKM hanya berfungsi sebagai makanan pelengkap dan bukan susu yang baik untuk diminum secara berkala setiap hari.

Sekiranya anda minum ais atau makan kek, SKM masih boleh digunakan. Namun, jangan minum susu pekat manis untuk diseduh atau dilarutkan dalam air dan kemudian diminum setiap hari, ya!

Di samping itu, anda tidak boleh menggunakan susu jenis ini sebagai pengganti susu ibu. Tidak kurang pentingnya, elakkan mengambil susu pekat manis jika anda mempunyai sejarah diabetes.

Kandungan gula SKM yang tinggi dapat menyebabkan kadar gula dalam darah tidak terkawal, terutama pada pesakit diabetes.

Recent Posts