Punca Penyakit Prostat dan Faktor Risiko |

Semua lelaki boleh mendapat penyakit prostat. Agar ia tidak berlaku kepada anda, tentu anda harus mengambil pelbagai langkah pencegahan bermula seawal mungkin. Tetapi sebelum itu, anda juga harus mengetahui terlebih dahulu apakah perkara-perkara yang boleh menjadi penyebab penyakit prostat dan pelbagai faktor risiko.

Punca penyakit prostat

Sebenarnya setiap jenis penyakit prostat disebabkan oleh pelbagai perkara. Perlu diketahui, terdapat tiga jenis penyakit yang menyerang prostat, iaitu prostatitis (radang prostat), BPH (pembesaran prostat jinak), dan barah prostat.

Penyebab prostatitis

Berdasarkan penyebabnya, prostatitis terbahagi kepada dua, iaitu prostatitis bakteria dan prostatitis bukan bakteria. Prostatitis bukan bakteria sering disebut sindrom nyeri pelvis, sementara prostatitis bakteria masih terbahagi kepada dua jenis, iaitu prostatitis akut dan prostatitis kronik.

Prostatitis bukan bakteria disebabkan oleh keradangan prostat serta kerengsaan saraf yang membekalkan kawasan ini. Selain itu, prostatitis jenis ini juga boleh berlaku kerana kecederaan yang diperoleh di kawasan sekitar prostat, salah satu contohnya adalah biopsi luka pembedahan.

Manakala penyebab prostatitis bakteria adalah jangkitan kuman pada prostat. Ini boleh berlaku kerana air kencing yang dijangkiti mengalir ke belakang dari uretra, memberi laluan kepada bakteria untuk menyerang prostat.

Penyebab penyakit prostat BPH

Hiperplasia prostat jinak (BPH) disebabkan oleh tisu prostat yang membesar. Sesungguhnya, ukuran prostat akan meningkat dengan usia meningkat dua kali ganda. Tetapi, jika ukurannya melebihi, prostat dapat menekan uretra, menyebabkan gejala ketidakselesaan ketika membuang air kecil.

Kemungkinan besar, ini disebabkan oleh tahap hormon estrogen yang lebih tinggi di dalam badan. Hormon ini dapat meningkatkan aktiviti zat untuk memulakan pertumbuhan tisu prostat.

Penyebab barah prostat

Lain dengan penyebab barah prostat. Seperti jenis barah lain, mutasi DNA adalah penyebab utama kemunculan sel barah

Mutasi dalam DNA sel yang tidak normal akan menjadikan sel tumbuh dan membahagi lebih cepat daripada sel normal. Sel yang tidak normal yang masih hidup akan berkumpul dan membentuk tumor yang kemudiannya dapat tumbuh dan menyerang tisu berdekatan.

Faktor risiko yang mencetuskan kemunculan penyakit prostat

Kemunculan penyakit prostat pastinya tidak dapat dipisahkan dari pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko anda mendapatnya. Berikut adalah pelbagai faktor risiko yang harus anda perhatikan.

1. Umur

Umur adalah faktor risiko yang paling biasa di antara faktor lain, terutamanya pada BPH dan barah prostat. Risiko terkena BPH akan lebih tinggi apabila anda memasuki usia 40 tahun. Sementara itu, jika anda telah memasuki usia 50 tahun, anda harus berhati-hati dengan risiko barah prostat.

BPH berlaku apabila prostat membesar lebih dari yang sepatutnya. Pembesaran prostat sangat dipengaruhi oleh keseimbangan hormon lelaki. Apabila anda semakin tua, testosteron hormon lelaki akan menurun, berbeza dengan peningkatan hormon estrogen.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, estrogen itu sendiri adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan prostat. Sekiranya jumlahnya berlebihan, maka estrogen akan terus merangsang pembesaran yang membawa kepada BPH.

Sebaliknya, tidak ada yang dapat menjelaskan dengan pasti apa yang menjadikan tubuh pada usia tua lebih mudah terkena barah. Tetapi satu kemungkinan disebabkan oleh perubahan tisu yang menjadikan persekitaran mikro sel menjadi tempat yang lebih baik untuk pertumbuhan sel barah.

2. Makanan

Hampir semua orang tahu bahawa makanan yang anda makan setiap hari sangat mempengaruhi kesihatan tubuh anda. Doktor dan pakar kesihatan selalu menekankan kepada pesakitnya untuk terus menjaga pemakanan yang seimbang.

Kekurangan pengambilan kumpulan makanan tertentu berisiko kekurangan zat makanan, sebaliknya anda juga tidak boleh makan terlalu banyak untuk mengelakkan penyakit. Tidak terkecuali ketika anda ingin menjaga kesihatan prostat.

Terdapat banyak bukti dari penyelidikan yang menunjukkan bahawa jenis makanan tertentu dapat meningkatkan risiko penyakit prostat anda. Sebilangan makanan ini termasuk produk tenusu, daging merah, dan lemak.

Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, ketiga-tiga jenis makanan ini dapat meningkatkan risiko anda terkena barah prostat dengan jenis sel yang lebih agresif.

Daging yang diproses seperti sosej, misalnya. Kerana telah melalui proses memasak yang lama dengan pengawet tambahan, beberapa komponen karsinogenik yang terbentuk kemudian akan membahayakan sel-sel di dalam tubuh.

3. Keturunan

Penyakit prostat juga boleh didapati dari genetik keluarga. Lelaki yang mempunyai bapa atau saudara lelaki yang mempunyai penyakit prostat mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk perkara yang sama.

Oleh itu, doktor biasanya akan meminta riwayat penyakit yang dihidapi oleh ahli keluarga anda. Data ini dapat membantu doktor ketika mendiagnosis penyakit.

4. Obesiti

Obesiti masih menjadi masalah dalam sektor kesihatan. Seseorang boleh dikatakan termasuk dalam kumpulan obes jika nilai BMInya mencapai lebih dari 30. Sekiranya seseorang yang gemuk tidak segera mengubah gaya hidupnya, keadaan ini pasti akan memberi kesan kepada penyakit serius. Penyakit prostat tidak terkecuali.

Hubungan antara obesiti dan prostatitis tidak jelas. Namun, kegemukan adalah salah satu faktor risiko yang boleh mencetuskan barah BPH dan prostat.

Peningkatan lilitan pinggang berkait rapat dengan jumlah prostat yang membesar dan peningkatan tahap antigen spesifik prostat (PSA). PSA adalah protein yang dihasilkan secara khusus oleh kelenjar prostat.

Pada pesakit BPH, obesiti dapat memberi tekanan pada intra-perut (perut) yang akhirnya juga meningkatkan tekanan pada pundi kencing. Kemudian, inilah yang memburukkan lagi gejala BPH dalam bentuk ketidakselesaan di sekitar pundi kencing.

Lebih-lebih lagi, orang yang gemuk juga cenderung mengalami gangguan yang berkaitan dengan keradangan kronik, yang merupakan faktor risiko barah.

Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan yang berisiko, lebih baik segera berjumpa doktor. Di samping itu, lakukan pelbagai perubahan gaya hidup yang lebih sihat untuk mengelakkan penyakit prostat.

Recent Posts