Hasil X-ray Pleuropneumonia, Apa Artinya? -

Pleuropneumonia adalah gambar sinar-X dada pada pesakit dengan aduan yang berkaitan dengan paru-paru. Pleuropneumonia menggambarkan keradangan paru-paru dan pleura, yang merupakan lapisan pemisah antara paru-paru dan dinding dada dalam. Apa maksudnya jika sinar-X saya mendedahkan pleuropneumonia?

Apa itu pleuropneumonia?

Pleuropneumonia adalah keradangan atau jangkitan yang berlaku di paru-paru dan pleura (lapisan yang memisahkan paru-paru dari dinding dada dalam). Keadaan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Biasanya, anda akan menemui istilah pleuropneumonia semasa membaca sinar-X dada (toraks).

Apabila anda mempunyai aduan mengenai masalah pernafasan, doktor anda mungkin akan meminta anda melakukan X-ray dada untuk mengetahui punca sebenar. Pemeriksaan akan menghasilkan gambar paru-paru anda, dan mendedahkan sebarang cecair di dalam atau di sekitar paru-paru anda.

Dikutip dari Mayo Clinic, sinar-X dada dapat mengesan pelbagai penyakit paru-paru, termasuk barah, jangkitan, atau adanya penyumbatan udara yang dapat membuat paru-paru tidak berfungsi. Ia juga dapat mengesan keadaan paru-paru kronik, seperti emfisema atau fibrosis sista, serta komplikasi yang berkaitan dengan keadaan ini.

Semasa menafsirkan sinar-X, doktor dapat menunjukkan pleuropneumonia dari infiltrat, yang merupakan gambaran paru-paru yang tidak normal. Bentuknya biasanya berbentuk bintik-bintik putih atau tompok-tompok pada tisu paru-paru.

Selain itu, sinus costophrenic atau sudut yang terbentuk diafragma dan tulang rusuk akan kelihatan tumpul. Efusi pleura (cecair yang mengelilingi paru-paru) juga akan dilihat.

Pleuropneumonia boleh menyebabkan gejala, seperti:

 • Sakit dada
 • Batuk, yang boleh menghasilkan kahak
 • Demam
 • Susah bernafas

Penyakit apa yang boleh menyebabkan pleuropneumonia?

Apabila sinar-X dada menunjukkan bahawa anda menghidap pleuropneumonia, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang menyebabkannya. Beberapa penyakit yang menyebabkan sinar-X dada anda menunjukkan pleuropneumonia, termasuk:

1. Mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae adalah bakteria yang menjadi penyebab utama radang paru-paru. Bakteria pneumonia jenis ini diperoleh daripada masyarakat (radang paru-paru yang diperoleh masyarakat) dan boleh menyebabkan beberapa keadaan paru-paru lain.

Gejala keadaan adalah:

 • Demam
 • Malaisa (rasa tidak selesa atau sakit)
 • Sakit kepala
 • Batuk

Pneumonia dikesan melalui serangkaian pemeriksaan, termasuk sinar-X dada. Ujian pencitraan dilakukan untuk mengetahui di mana dan sejauh mana keradangan paru-paru anda. Dalam prosesnya, doktor dapat mengesan keadaan pleuropneumonia pada paru-paru dan pleura anda.

Sebilangan besar orang akan pulih dari penyakit yang disebabkan oleh Mycoplasma pneumoniae boleh sembuh dengan sendiri . Walau bagaimanapun, jika anda berjumpa doktor dan doktor mengetahui kehadiran bakteria, anda biasanya akan diberi antibiotik.

Terdapat beberapa jenis antibiotik yang tersedia untuk merawat radang paru-paru yang disebabkan oleh: Mycoplasma pneumoniae. Bincangkan rawatan terbaik dengan doktor yang merawat anda.

2. Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB) adalah jangkitan bakteria udara yang disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis. Walaupun boleh menyerang organ-organ lain, umumnya bakteria M. tuberkulosis menyerang paru-paru.

Dipetik dari American Lung Association, gejala tuberkulosis adalah:

 • Batuk yang berlangsung lebih dari tiga minggu
 • Kehilangan selera makan dan penurunan berat badan secara tiba-tiba
 • Demam
 • Menggigil
 • Berpeluh pada waktu malam

Tanda utama tuberkulosis yang menyerang paru-paru adalah batuk darah atau kahak.

Salah satu cara untuk mendiagnosis tuberkulosis paru adalah dengan sinar-X dada. Dari ujian pencitraan, doktor mungkin menemui pleuropneumonia.

Sekiranya tidak dirawat, tuberkulosis boleh membawa maut. Walau bagaimanapun, keadaan ini hampir selalu dapat diatasi dan dirawat jika anda mengambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

3. Demam buasir virus

demam hemoragik virus atau demam hemoragik virus (VHF) adalah sekumpulan jangkitan virus berjangkit yang dicirikan oleh pendarahan yang berat dan sering membawa maut. Penyakit yang termasuk dalam VHF adalah demam Lassa yang ditemukan pada tahun 1969, penyakit Marburg yang ditemukan pada tahun 1967, dan demam Ebola yang muncul pada tahun 1976.

Pada demam Lassa, penghidapnya akan mengalami demam dan faringitis diikuti oleh pleuropneumonia pada sinar-X dada. Penyakit ini kemudian boleh berkembang menjadi pendarahan gastrointestinal atau paru-paru sehingga menyebabkan kematian hingga 70% kes.

Rawatan untuk keadaan ini hanya bertujuan untuk melegakan gejala. Pencegahan agar penyakit ini tidak merebak kepada orang lain adalah dengan sepenuhnya mengasingkan pesakit yang terkena.

4. Radang paru-paru virus

Pneumonia virus adalah jangkitan yang menyebabkan radang kantung udara di satu atau kedua paru-paru akibat virus. Dalam bahasa yang lebih sederhana, radang paru-paru virus adalah radang paru-paru yang disebabkan oleh virus (umumnya, oleh bakteria). Virus influenza adalah penyebab pneumonia virus yang paling biasa pada orang dewasa.

Sementara itu, virus syncytial pernafasan (RSV) adalah penyebab pneumonia virus yang paling biasa pada kanak-kanak kecil.

Pneumonia virus yang disebabkan oleh virus influenza boleh menjadi teruk dan membawa maut. Virus boleh menyerang paru-paru dan membiak.

Gejala radang paru-paru virus biasanya berkembang secara perlahan. Gejala radang paru-paru virus serupa dengan selesema biasa, termasuk:

 • Demam
 • batuk kering
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Lemah

Keadaan ini didiagnosis melalui beberapa siri ujian, termasuk sinar-X dada, yang boleh menghasilkan gambaran pleuropneumonia.

Sekiranya anda menghidap radang paru-paru virus, doktor anda boleh mengatasinya dengan memberi anda ubat antivirus.

Recent Posts