Mengapa Ada Orang Muka Jutek? Inilah Sebab Ilmiah!

Muka berehat atau wajah jutek adalah cap yang mungkin ditanggung oleh banyak orang di seluruh dunia, terutamanya wanita. Orang yang mempunyai wajah kotor agak rata atau kelihatan sangat bosan atau kesal. Ini menjadikan mereka sering dianggap tidak ramah, marah, garang, sinis, dan tidak peduli. Jadi, mengapa seseorang boleh mempunyai wajah yang kotor? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Pakar menemui fakta saintifik mengapa seseorang boleh mempunyai wajah yang kotor

Penyelidikan terkini menyatakan bahawa fenomena jutek muka atau merehatkan wajah jalang adalah perkara sebenar. Ini berdasarkan hasil kajian yang bertajuk Throwing Shade: The Science of Resting Bitch Face. Penyelidikan ini dilakukan oleh Abbe Macbeth dan Jason Rogers dari Noldus Information Technology, sebuah syarikat yang mengembangkan perisian untuk menganalisis wajah selebriti Hollywood, Amerika Syarikat.

Penyelidikan ini dilakukan dengan menggunakan perisian berteknologi tinggi yang dapat membaca ekspresi manusia, FaceReader. Alat ini berfungsi dengan memetakan dan menganalisis lebih dari 500 titik di wajah sebagai rujukan bagi lapan emosi asas manusia, iaitu sedih, gembira, marah, takut, terkejut, jijik, berkecuali, dan dihina.

Akibatnya, para pakar mendapati fakta bahawa rata-rata ekspresi wajah manusia terdiri dari 97 persen ekspresi wajah netral (semula jadi) dan 3 persen sisanya menunjukkan emosi kecil seperti kesedihan, kebahagiaan, dan kemarahan.

Namun, orang yang mempunyai wajah kotor ternyata meningkat dua kali ganda tahap emosi mereka kepada 6 peratus. Dari hasil imbasan foto, kebanyakan emosi yang dinyatakan oleh orang yang mempunyai wajah kotor adalah ungkapan penghinaan atau penghinaan. Ini dapat dilihat dari gerakan kecil seperti menyipit atau menarik satu sudut biji yang dianggap sebagai bentuk ekspresi menghina. Ungkapan-ungkapan diri ditakrifkan sebagai perasaan bahawa sesuatu itu patut diejek.

Jadi, fisiologi atau bentuk wajah yang akhirnya berperanan besar dalam membentuk kesan jutek. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak orang yang dilabel sombong mempunyai ciri-ciri mata miring atau terkulai, sudut bibir melengkung ke bawah, atau alis diposisikan sedikit ke bawah (hidung).

Jadi mengapa ada orang yang mempunyai wajah yang kotor dan ada yang mempunyai wajah yang mesra?

Sehingga kini, pakar tidak mengetahui jawapan pasti mengapa seseorang boleh memiliki wajah yang kotor. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa faktor genetik dan persekitaran juga mempengaruhi pembentukan ekspresi wajah ini.

Setakat ini, wajah jutek selalu dikenali dengan wanita kerana ramai yang percaya bahawa terdapat lebih banyak wanita dengan wajah jelek daripada lelaki. Selain itu, kebanyakan artikel anekdot dan jurnal ilmiah juga sering menunjukkan bahawa hanya wanita yang mempunyai wajah jelek. Sebenarnya, ini tidak selalu berlaku.

Dari hasil kajian ini, para penyelidik percaya bahawa anggapan bahawa wajah jelek hanya dimiliki oleh wanita pada dasarnya terbentuk dari norma sosial yang mengharuskan wanita untuk selalu tersenyum, bahagia, dan ramah kepada orang lain, bukan pada fisiologi atau bentuk wajah orang.

Jadi apabila wanita tidak tersenyum atau tidak menunjukkan ekspresi wajah yang menyenangkan, wanita akan dilabel sebagai kasar atau jahat. Sementara itu, lelaki tidak perlu tersenyum terlalu banyak, jadi ketika seorang lelaki menunjukkan ekspresi wajah yang rata atau sedikit meremehkan, tidak ada yang menghadapi masalah dengannya.

Oleh itu, kesimpulan kajian ini adalah bahawa seseorang tidak "mempunyai" wajah yang kotor, melainkan masyarakat memberinya setem itu kerana ciri-ciri tertentu pada fisiologi wajahnya. Jadi sebenarnya orang yang dilabel mempunyai wajah kotor tidak semestinya berwajah cemberut atau masam. Dia mungkin tidak menunjukkan ekspresi wajah yang kesal atau pemarah, hanya orang lain yang menafsirkan bentuk wajahnya seolah-olah dia menunjukkan emosi negatif.

Apa yang boleh anda lakukan supaya anda tidak selalu dilabel seorang yang bodoh

Terdapat dua perkara penting yang boleh anda lakukan agar anda tidak selalu dilabel sebagai pemarah, jahat dan jahat. Antara lain adalah:

  • Senyum. Orang yang mempunyai wajah kotor sering ditegur kerana jarang tersenyum. Walaupun orang yang berwajah jelek tidak mudah tersenyum dari awal, itu tidak bermakna anda tidak boleh mempraktikkannya. Anda boleh bermula dengan banyak pemikiran positif. Semakin positif pemikiran anda, semakin senang tersenyum. Kesannya, senyuman anda akan kelihatan lebih semula jadi, tidak dipaksa.
  • Senaman muka. Mereka cenderung mempunyai ekspresi wajah yang sama, membuat orang dengan wajah jelek lebih rentan terhadap kekejangan otot wajah kerana peredaran darah di wajah mereka tidak berfungsi dengan baik. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh melakukan senaman wajah secara berkala sebelum dan selepas bangun tidur. Senaman wajah bukan sahaja meningkatkan peredaran darah anda, tetapi juga membantu mengekalkan keanjalan kulit dan mencegah kulit kendur.

Recent Posts