Menghilangkan Jerawat dengan Ubat Gigi, Adakah Berkesan?

Jerawat adalah masalah kulit yang biasa, jadi anda mungkin senang mencari penyelesaian secara dalam talian. Walau bagaimanapun, tidak semua perkara boleh digunakan untuk rawatan jerawat. Salah satunya ialah menghilangkan jerawat dengan ubat gigi.

Bolehkah anda menghilangkan jerawat dengan ubat gigi?

Salah satu mitos mengenai penyakit kulit ini yang perlu diperbetulkan adalah menghilangkan jerawat dengan ubat gigi. Kebanyakan orang percaya bahawa ramuan dalam ubat gigi dapat membantu menghilangkan jerawat dari kulit.

Ini mungkin disebabkan oleh kandungan fluor ( fluorida ) pada ubat gigi dipercayai dapat mengeringkan jerawat dengan lebih cepat.

Malangnya, cara menghilangkan jerawat dengan ubat gigi tidak digalakkan oleh doktor. Sebabnya, menggunakan ubat gigi terus ke jerawat sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Tidak hanya kerengsaan, kulit yang dibalut dengan ubat gigi juga dapat berubah menjadi merah, membuat jerawat kelihatan lebih jelas, dan menyebabkan sensasi terbakar. Manfaat ubat gigi banyak, tetapi sebagai cara menghilangkan jerawat bukanlah salah satu daripadanya.

Mengapa ubat gigi tidak sesuai untuk jerawat?

Daripada mendapatkan kulit yang licin, menghilangkan jerawat dengan ubat gigi sebenarnya memburukkan lagi keadaan kulit anda.

Bahan-bahan dalam ubat gigi hanya diformulasikan untuk gigi, bukan untuk kulit yang berjerawat. Walaupun kandungan kimia dalam ubat gigi selamat untuk memutihkan gigi, itu tidak bermaksud ia sesuai untuk kulit.

Ini kerana ubat gigi mempunyai tahap pH (keasidan) yang dapat merengsakan kulit yang sihat. Apabila pH pada kulit terlalu tinggi, ruam dan sensasi terbakar mungkin muncul.

Sebaliknya, natrium lauril sulfat, yang juga terdapat pada ubat gigi, mungkin terlalu keras untuk jenis jerawat ringan. Keparahan yang disebabkan oleh penggunaan ubat gigi pada jerawat juga akan bergantung pada kepekaan kulit anda.

Kenali struktur kulit manusia, termasuk jenis dan fungsinya

Bagi anda yang merasakan bahawa anda telah berjaya mendapatkan khasiat ubat gigi untuk jerawat, anda tidak seharusnya berpuas hati terlebih dahulu. Anda mungkin dapat mengelakkan kerengsaan kulit, tetapi ada bahaya lain yang mungkin timbul setelah menggunakan ubat gigi.

Contohnya, kulit yang terlalu kering kerana menggunakan ubat gigi sebenarnya boleh menjadi penyebab jerawat baru. Oleh itu, anda harus mengelakkan menggunakan ubat gigi untuk jerawat dan beralih ke penghilang jerawat yang terbukti selamat.

Cara lain untuk menghilangkan jerawat

Sekiranya ada rakan atau saudara anda yang mengaku menghilangkan jerawat dengan ubat gigi yang berfungsi untuk mereka, anda harus mengelakkan pemikiran untuk menggunakannya.

Daripada menggunakan ubat gigi, ada banyak cara untuk merawat jerawat, dari menggunakan bahan semula jadi hingga ubat bebas. Berikut adalah beberapa rawatan jerawat alternatif yang mungkin dapat membantu anda.

Krim dan salap penghilang jerawat

Salah satu jenis ubat jerawat yang paling kerap digunakan dan mudah dijumpai adalah krim penghilang jerawat. Krim penghilang jerawat yang mengandungi benzoil peroksida atau asid salisilik terbukti dapat merawat jenis jerawat yang ringan.

Selain salap dan krim penyingkiran jerawat, anda juga boleh menggunakan sabun atau pencuci muka dengan bahan yang sama. Sekiranya tidak bertambah baik, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Masker Kedai yang Disyorkan dan Topeng Asli Buatan untuk Jerawat

Ubat jerawat semula jadi

Daripada menggunakan ubat gigi yang ada di rumah, menghilangkan jerawat juga boleh dilakukan dengan pelbagai bahan semula jadi yang mudah anda temui. Terdapat pelbagai ubat jerawat semula jadi yang mungkin anda tidak tahu boleh anda gunakan.

Sebagai contoh, minyak pokok teh (minyak pokok teh) adalah salah satu cara semula jadi yang dapat membantu menghilangkan jerawat. Bahan semula jadi ini telah lama digunakan oleh banyak orang kerana terbukti berkesan dan cukup selamat.

Anda boleh mencampurkan minyak pokok teh dengan produk penjagaan kulit berjerawat, seperti sabun atau produk lain untuk menyokong rawatan. Selain itu minyak pokok teh, terdapat pelbagai bahan semula jadi lain, seperti:

  • kunyit untuk jerawat,
  • minyak zaitun untuk jerawat,
  • lidah buaya untuk jerawat, dan
  • cuka sari apel untuk jerawat.

Walaupun begitu, berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menggunakan ubat atau bahan semula jadi untuk jerawat. Sebabnya, penggunaannya sebenarnya dapat berinteraksi dengan kandungan ubat lain yang digunakan dan mencetuskan keradangan pada kulit.

Recent Posts