7 Sumber Karbohidrat Terbaik bagi anda yang menjalani diet •

Karbohidrat adalah nutrien utama yang diperlukan oleh badan kita. Tubuh kita mendapat tenaga untuk aktiviti dengan membakar karbohidrat yang kita dapat dari makanan. Walau bagaimanapun, jika anda menjalani diet, pilih sumber karbohidrat yang betul. Ini akan membantu anda menurunkan berat badan.

Kemudian, jenis karbohidrat apa yang harus dimakan semasa menjalani diet?

Pengambilan karbohidrat sangat mempengaruhi diet anda. Sekiranya anda memilih sumber karbohidrat yang betul, diet anda akan berjalan dengan lebih lancar. Ketika anda sedang berdiet atau ingin menurunkan berat badan, lebih tepat memilih sumber karbohidrat yang mengandungi serat tinggi.

Karbohidrat dengan serat tinggi atau juga biasa disebut karbohidrat kompleks dapat bertahan dalam badan lebih lama kerana lebih sukar bagi tubuh untuk dicerna. Oleh itu, dengan memakan karbohidrat jenis ini, anda akan berasa kenyang lebih lama. Dengan begitu, pengambilan makanan anda juga dapat lebih sedikit.

Serat dalam karbohidrat juga dapat membantu Anda menurunkan kadar kolesterol kerana serat dapat mengikat kolesterol darah dan akan dikeluarkan dengan najis. Sementara itu, dalam membantu menurunkan berat badan, serat terbukti mampu melancarkan sistem pencernaan. Ia juga membantu anda mengelakkan sembelit, buasir, radang usus buntu, dan divertikulosis.

Makanan sumber karbohidrat dengan serat tinggi

Berikut adalah sumber makanan karbohidrat dengan serat tinggi yang dapat membantu anda menurunkan berat badan.

1. Kentang

Kentang adalah salah satu sumber karbohidrat yang paling terkenal. Mungkin anda sering makan kentang sebagai lauk, tetapi sebenarnya kentang boleh menjadi makanan utama anda. Bagi anda yang sedang menjalani diet, mungkin anda boleh mengganti nasi anda dengan kentang. Kentang mengandungi pati tahan (pati yang tidak dapat dicerna), sehingga dapat membantu menurunkan berat badan. Lebih baik jika anda makan kentang dengan kulit, kerana di kulit kentang terdapat banyak serat yang bermanfaat untuk anda. Selain itu, kentang juga kaya dengan vitamin C dan kalium.

Namun, jangan menggoreng kentang kerana ini akan meningkatkan pengambilan lemak anda, yang sebenarnya dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan, sehingga menggagalkan diet anda. Pilih untuk memasak kentang dengan mengukus atau mendidih.

2. Beras perang

Seperti kentang, beras perang juga mengandungi serat tinggi, lebih tinggi daripada beras putih. Sekiranya anda tidak dapat menyingkirkan beras, mungkin anda boleh mencuba beras perang semasa menjalani diet. Beras perang boleh menjadikan diet anda lebih berjaya.

Selain mereka yang ingin menurunkan berat badan, beras perang juga boleh menjadi makanan bagi pesakit diabetes. Kandungan serat yang tinggi dalam beras perang dapat membantu anda mengawal gula darah.

3. Pasta gandum

Pasta gandum mengandungi lebih banyak serat daripada pasta putih. Kandungan serat boleh mencapai dua hingga tiga kali lebih banyak daripada pasta putih. Oleh itu, jika anda menurunkan berat badan, lebih baik memilih pasta gandum berbanding pasta putih. Kandungan serat dalam pasta bijirin yang lebih banyak dapat menolong anda kenyang lebih lama, jadi anda boleh makan lebih sedikit.

4. Roti gandum

Sama seperti pasta gandum, roti gandum juga mengandungi serat yang lebih tinggi daripada roti putih. Supaya roti gandum dapat disarankan bagi anda yang mengikuti program penurunan berat badan. Roti gandum utuh mengandung hingga 7 gram serat, sedangkan roti putih hanya mengandung 2,7 gram serat (keduanya dalam 100 gram roti).

5. Oatmeal

Oatmeal juga boleh menjadi menu makanan anda ketika anda sedang berdiet. Serat dalam oatmeal dapat membantu membuat anda kenyang lebih lama, membantu menurunkan kadar kolesterol darah, dan juga dapat mengawal kadar gula darah anda. Namun, anda biasanya makan oatmeal disertai dengan makanan lain. Hati-hati, kadang-kadang makanan yang anda tambahkan ke dalam oatmeal ini sebenarnya mempunyai lebih banyak kalori dan gula daripada oatmeal itu sendiri.

6. Quinoa

Mungkin anda jarang mendengar makanan ini. Namun, quinoa ternyata mempunyai banyak faedah. Quinoa tinggi serat, tetapi juga mengandungi protein yang lebih tinggi daripada biji-bijian lain. Quinoa boleh menjadi sumber karbohidrat pengganti bagi anda yang mengalami penurunan berat badan.

7. Buah-buahan

Buah-buahan juga merupakan sumber karbohidrat yang dapat membantu anda ketika menjalani diet. Buah mengandungi gula semula jadi yang akan diubah menjadi tenaga oleh badan. Pilih buah-buahan yang kaya dengan serat sehingga anda dapat merasa kenyang lebih lama, seperti raspberry, pir, epal dan pisang. Selain serat, buah juga mengandungi banyak vitamin dan mineral penting, seperti vitamin C dan kalium. Anda boleh mencampurkan buah-buahan ini ke dalam yogurt atau oatmeal anda, atau ia boleh dijadikan salad.

BACA JUGA

  • 7 Hidangan Karbohidrat Rendah Tetapi Mengisi
  • Ketahui Tiga Jenis Karbohidrat
  • 8 karbohidrat yang sihat untuk pesakit kencing manis

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found