Apakah sekatan diet untuk sista coklat?

Kista coklat dapat disembuhkan dengan mengambil ubat biasa mengikut nasihat doktor atau melakukan pembedahan. Namun, itu bukan semua. Pesakit juga harus mengelakkan sekatan diet untuk sista coklat sebagai sebahagian daripada bentuk rawatan ini. Apakah sekatan diet untuk sista coklat? Lihat ulasan berikut.

Proses pembentukan sista coklat

Biasanya, semasa haid, semua hormon dan sel telur yang melekat pada endometrium (lapisan rahim) akan ditumpahkan kerana tidak disenyawakan oleh sel sperma dan akan dilepaskan melalui vagina dalam bentuk darah. Darah haid yang kembali ke organ sebelum rahim, seperti saluran tuba, adalah penyebab utama pembentukan sista coklat.

Keadaan yang disebut haid retrograde ini akan menyebabkan banyak aliran darah, hormon, sel telur, dan enzim radang berkumpul dan menebal untuk membentuk dinding. Ia dipanggil sista coklat kerana darah yang terkumpul kelihatan berwarna merah-coklat gelap. Kista ini boleh pecah kapan saja dan boleh merebak ke dinding rahim, organ perut, dan pelvis.

Terdapat banyak nama untuk sista coklat. Contohnya, kista endometrium, endometriosis, dan endometrioma ovari. Penyakit ini menyebabkan sakit pelvis dan perut yang tidak tertahankan, dan disertai dengan gangguan kesuburan wanita kerana kitaran haid terganggu dan sukar untuk hamil. Kadang kala penyakit ini tidak menyebabkan simptom, jadi sering terlambat untuk didiagnosis atau diketahui oleh pesakit.

Bagaimana rawatan untuk wanita dengan sista coklat?

Setelah didiagnosis, doktor akan memberikan ubat untuk membantu mengecilkan kista yang disebut agonis Gonadotropin Release Hormone (GnRH), yang dapat membuat pesakit mengalami menopaus sementara. Ini berlaku kerana ovari terpaksa berhenti menghasilkan estrogen dan ini membantu melegakan simptom.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini biasanya menyebabkan kehilangan kepadatan tulang dan penurunan keinginan untuk melakukan hubungan seks. Namun, jika keadaan pesakit lebih parah dan tidak dapat diatasi dengan penggunaan ubat ini, pembedahan membuang kista akan dilakukan.

Selain mengambil ubat atau melakukan pembedahan, terdapat sekatan diet untuk sista coklat yang dapat dielakkan

Sekiranya anda mempunyai sista coklat, penting untuk mempertimbangkan diet dan gaya hidup sebagai bentuk rawatan untuk melegakan gejala dan menyokong pemulihan dari keadaan. Kerana beberapa makanan boleh mencetuskan atau memperburuk keadaan. Berikut adalah beberapa larangan diet untuk sista coklat, seperti:

1. Makanan yang diproses

Beberapa makanan yang diproses boleh mengandungi bahan tambahan atau pengawet tertentu yang boleh menyebabkan keradangan pada beberapa orang, terutama pada pesakit dengan sista coklat. Makanan ini mungkin mengandungi lemak tepu dengan sedikit nilai pemakanan. Makanan ini termasuk makanan ringan yang dibungkus, minuman ringan, makanan goreng, daging asap yang diproses, makanan yang dipanggang, dan makanan bergula.

2. Makanan yang mengandungi gluten

Melaporkan dari Nutritionist Resource, halaman maklumat mengenai pemakanan di UK, mengatakan bahawa pesakit dengan sista coklat yang mengehadkan makanan yang mengandungi gluten, gejala menjadi lebih ringan. Sebabnya, kepekatan gluten dalam makanan dapat memberikan tindak balas negatif pada usus, meningkatkan rasa sakit.

Cuba pilih makanan bebas gluten secara semula jadi seperti beras, quinoa, dan ubi jalar. Elakkan makanan tinggi gluten seperti roti dan pasta.

3. Makanan berlemak

Produk tenusu penuh lemak agak tinggi lemak tepu, yang boleh menyebabkan keradangan. Namun, ini tidak bermaksud anda tidak boleh minum susu. Anda masih boleh menikmati susu rendah lemak dan yogurt sebagai sumber kalsium. Alternatif susu lain adalah susu badam.

Selain itu, daging merah, mentega, dan marjerin juga tinggi lemak, menjadikannya lebih sukar dicerna dan memicu keradangan.

Mula mengehadkan penggunaan alkohol, kafein, dan soya, yang dapat meningkatkan kadar estrogen, mempengaruhi tahap vitamin D, dan tinggi fitoestrogen dan toksin yang boleh mencetuskan gejala endometriosis. Untuk mengatur menu makanan yang sesuai dengan keadaan anda, berunding dengan doktor dan pakar pemakanan sangat diperlukan untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk kerana komplikasi.

Recent Posts