Cara Mengatasi Demam Berdasarkan Umur -

Demam adalah gejala pelbagai penyakit yang paling sering dialami oleh semua orang. Gejala ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, tetapi kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan pada badan. Nampaknya, cara mengatasi demam boleh berbeza-beza mengikut kumpulan umur. Lalu bagaimana mengatasi demam?

Cara mengatasi demam secara umum

Pada dasarnya, demam adalah cara tubuh untuk melawan jangkitan yang berterusan. Sebilangan besar demam disebabkan oleh penyakit berjangkit, mulai dari ringan hingga parah. Demam tidak berbahaya jika berlaku pada orang yang tidak mempunyai sejarah penyakit. Walaupun kelihatan berbahaya dan menakutkan, demam sebenarnya memberi peluang kepada sistem imun anda untuk menjadi lebih kuat.

Seseorang dikatakan mengalami demam jika melebihi suhu badan rata-rata, iaitu sekitar 36-37 darjah Celsius. Sekiranya termometer menunjukkan bilangan lebih daripada 37 darjah Celsius, anda boleh mengatakan anda demam. Secara umum, berikut adalah cara untuk mengatasi demam:

  • Menghidrat dengan baik. Minum air mineral adalah salah satu cara untuk mengatasi demam yang berlaku. Cecair yang masuk ke dalam badan akan dikeluarkan melalui peluh dan air kencing sehingga menurunkan suhu badan.
  • Rehat di atas katil. Sebilangan besar orang juga merasa lemah dan pening ketika mereka demam, jadi lebih baik berehat di tempat yang selesa.
  • Jangan biarkan selimut menumpuk di badan. Sebenarnya, apabila seseorang mengalami demam, lebih baik tidak menutupnya dengan lapisan kain atau selimut yang tebal kerana memerlukan waktu untuk suhu badan kembali normal - kecuali jika gejala-gejala menggigil juga muncul.
  • Gunakan tuala yang direndam dalam air sejuk untuk memampatkan badan, jangan segera mandi dengan air sejuk atau gunakan ketulan ais kerana akan berbahaya.
  • Mengambil ubat penurun demam seperti paracetamol (acetaminophen), ibuprofen (Advil, Motrin IB), dan aspirin. Walau bagaimanapun, pemberian aspirin kepada kanak-kanak harus dielakkan.

Cara mengatasi demam mengikut kumpulan umur

Berikut adalah penjelasan mengenai kapan dan bagaimana menangani demam mengikut kumpulan umur. Sudah tentu, pengendalian bayi dan kanak-kanak yang demam akan berbeza dengan orang dewasa. Inilah penjelasannya.

Mengatasi demam pada bayi dan kanak-kanak

Bayi yang berusia di bawah tiga bulan belum mempunyai sistem imun yang matang dan sempurna sehingga mereka terdedah kepada jangkitan yang menyebabkan gejala demam. Sekiranya anda mempunyai bayi di bawah usia tiga bulan dan demam hingga 38 darjah Celsius, maka anda harus membawanya ke doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Sementara itu, bayi berusia tiga hingga enam bulan mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan jika mereka demam hingga 38.9 darjah Celsius. Namun, jika bayi anda demam lebih daripada suhu itu, anda harus segera berjumpa doktor.

Bayi berusia enam bulan hingga satu tahun yang mempunyai suhu badan hingga 38.9 darjah Celsius, anda boleh memberikan ubat penurun demam yang mesti sesuai dengan cadangan doktor.

Mengatasi demam pada kanak-kanak dan remaja

Sekiranya kanak-kanak berumur 2 hingga 17 tahun mengalami demam kurang dari 39 darjah Celsius, maka secara amnya mereka tidak memerlukan ubat penurun demam - bergantung kepada keadaan anak. Panas akan turun seiring dengan rehat yang mencukupi dan memampatkan bahagian badan yang demam.

Tetapi, jika demam melebihi suhu itu, lebih baik mengambil ubat penurun demam. Sekiranya demam berterusan selama tiga hari, anda harus menjalani pemeriksaan perubatan lebih lanjut.

Mengatasi demam pada orang dewasa

Anda tidak perlu minum ubat jika suhu badan anda kurang dari 38.9 darjah Celsius. Ubat penurun demam baru diperlukan apabila suhu badan anda mencapai 39 darjah Celsius atau lebih. Namun, jika demam berlangsung hingga 3 hari dan ubat penurun demam tidak berkesan untuk mengatasi demam anda, maka yang perlu anda lakukan hanyalah berjumpa doktor.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts