6 Buah untuk Pesakit Strok untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Bagi orang yang telah mengalami stroke, ada berbagai larangan diet sebagai peningkatan dalam pola makan yang harus dipatuhi untuk mencegah penyakit berulang. Sebagai tambahan kepada makanan rutin harian, penghidap strok perlu meningkatkan pengambilan buah yang sihat untuk jantung. Ayuh, ketahui buah apa yang baik untuk penghidap strok.

Pelbagai buah disarankan untuk penghidap strok

Strok bermula dengan pembentukan plak pada saluran darah. Proses ini dapat dipercepat dengan terdedah kepada radikal bebas dari lingkungan dan gaya hidup yang tidak sihat. Lama kelamaan, plak akan menyekat aliran darah ke otak dan mencetuskan strok.

Buah-buahan kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan. Ketiganya melindungi anda dari pelbagai faktor penyebab strok dengan melawan radikal bebas dan menjaga fungsi jantung. Di antara banyak jenis buah, berikut adalah yang paling disyorkan untuk penghidap strok:

1. Pelbagai jenis beri

Beri adalah buah-buahan yang kaya dengan antioksidan dan fitokimia. Fitokimia adalah sebatian kimia yang terdapat dalam makanan tumbuhan dan mempunyai faedah tertentu apabila dimakan. Bagi penghidap strok, sebatian yang terdapat dalam buah ini berfungsi untuk menjaga jantung dan saluran darah yang sihat.

Setiap jenis beri mempunyai kelebihannya sendiri. Blackberry dan raspberi, misalnya, mengandungi antioksidan polifenol yang melindungi saluran darah dari radikal bebas. Sementara itu, blueberry dan strawberi mengandungi zat yang membantu melebarkan saluran darah sehingga aliran darah menjadi lancar.

2. Buah sitrus

Jenis buah lain yang bermanfaat bagi penghidap strok adalah buah sitrus. Kumpulan buah ini terdiri daripada jeruk manis, limau, limau gedang ( limau gedang ), Jingga sunkist , lemon, dan buah-buahan yang serupa dengan ciri yang sama.

Antioksidan dan serat dalam buah sitrus dapat menurunkan tekanan darah dan kolesterol jahat, dan meningkatkan kolesterol baik dalam tubuh. Berkat manfaat ini, buah sitrus dianggap melindungi jantung dan mengurangkan risiko strok.

3. Epal

Epal sering dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung dan strok. Tuntutan ini bukan tanpa alasan, memandangkan epal mengandung banyak serat yang berguna untuk menjaga kadar kolesterol normal.

Buah ini disarankan untuk penderita strok kerana mengandung flavonoid yang dapat menurunkan tekanan darah dan kolesterol jahat. Melancarkan kajian di Jurnal Pemakanan , flavonoid bahkan dapat mengurangkan risiko strok sebanyak 20 peratus.

4. Tomato

Selalunya dianggap sebagai sayur, tomato sebenarnya adalah buah yang disyorkan untuk penghidap strok. Tomato mengandungi antioksidan yang terdiri daripada vitamin A, vitamin C, asam folat, beta karoten, dan kelebihannya, likopen.

Lycopene dalam tomato dapat menurunkan kadar kolesterol jahat, mencegah keradangan pada saluran darah, dan menjaga tekanan darah normal. Ketiganya adalah faktor penting dalam mengurangkan risiko strok.

5. Buah naga

Buah naga dianggap sebagai salah satu jenis buah yang baik untuk penghidap strok. Sebabnya, buah ini kaya dengan kandungan magnesium. Sebenarnya, 18% satu cawan buah naga adalah magnesium.

Secara amnya, dalam badan terdapat 24 gram magnesium. Walaupun agak kecil, mineral ini terdapat di setiap sel dan memainkan peranan penting dalam lebih daripada 600 reaksi kimia di dalam badan. Sebagai contoh, magnesium berperanan dalam proses menukar makanan menjadi tenaga, pengecutan otot, dan pembentukan tulang, dan pembentukan DNA.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition, kandungan magnesium dalam badan juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikannya.

6. Alpukat sebagai buah untuk strok

Buah yang satu ini juga dipercayai dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Ini tentu saja baik untuk penderita strok kerana kolesterol yang terlalu tinggi dapat menyebabkan penumpukan plak pada saluran darah. Penumpukan plak berpotensi menyebabkan strok iskemia jika menyumbat saluran darah di otak.

Selain itu, kandungan kalium dalam alpukat juga diyakini dapat menurunkan tekanan darah yang tentunya baik untuk penghidap strok agar strok berikutnya tidak terjadi. Sebanyak 4.7 gram kalium dapat mengurangkan tekanan darah sebanyak 8.0 / 4.1 mmHg. Artinya, kalium dapat mengurangkan hingga 15% risiko terkena strok.

Setiap jenis buah sebenarnya bermanfaat bagi penghidap strok. Walau bagaimanapun, keenam-enam buah di atas disyorkan kerana ia tinggi antioksidan, vitamin, mineral, dan sebatian serupa yang bermanfaat untuk jantung dan saluran darah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found