Adakah boleh memasukkan pengisi dan benang di hidung?

Baru-baru ini, berita membetulkannya pengisi dan menyumbat hidung adalah berbahaya, malah boleh menyebabkan kematian. Memang benar pengisi dan penanaman benang tidak boleh digunakan pada hidung?

Mengenai pengisi dan menanam benang di hidung

Sebelum membincangkan sama ada kedua-dua prosedur ini dilakukan pada hidung atau tidak, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu apa yang dimaksudkan pengisi dan utas.

Pengisi dan mengikat hidung adalah dua proses yang berbeza. Namun, kedua-duanya bertujuan untuk memperbaiki penampilan hidung yang terasa kurang pas. Lalu, apa bezanya? Inilah ulasannya.

Apakah pengisi hidung?

Pengisi Hidung hidung adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk memperbaiki penampilan hidung dengan menyuntik gel khas ke bahagian hidung tertentu. Gel yang digunakan adalah gel yang disebut asid hyaluronik (AH). Pengisi Gel AH adalah bahan suntikan paling selamat kerana bersifat sementara. Di samping itu, gel AH berasal dari bakteria yang disucikan yang terdapat di lapisan kulit manusia. Oleh itu, jika kesan sampingan berlaku, ia dapat segera dihancurkan dengan suntikan Hyaluronidase.

Prosedur ini dilakukan dengan menyuntikkan gel AH pada bahagian hidung yang anda mahu memperbaiki penampilannya. Umumnya, orang yang dibenarkan melakukan prosedur ini adalah mereka yang berumur lebih dari 17 tahun. Sama seperti pengisi di bahagian lain, pengisi hidung bukan prosedur tetap yang akan berlangsung seumur hidup. Daya tahan hanya sekitar 6-12 bulan, bergantung pada metabolisme dan gaya hidup anda.

Apakah benang di hidung?

Tanam benang (mengangkat benang) di hidung adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk memberikan bentuk yang lebih tinggi di jambatan kawasan hidung menggunakan benang. Secara amnya, benang yang digunakan dibuat dari Polydixanone (PDO). Benang ini adalah jenis benang yang sama yang digunakan dalam pembedahan vaskular jantung. Jadi, penggunaan benang jenis ini sangat selamat.

Benang PDO juga boleh merosakkan diri dalam jangka masa tertentu. Prosedur penanaman benang dengan bahan PDO adalah sementara, iaitu hanya sekitar 1-1,5 tahun.

Bolehkah saya melakukan pengisi dan mengikat hidung saya?

Setelah mengetahui dua prosedur tersebut, saya akan menjawab soalan yang baru-baru ini menjadi viral, iaitu, "Benarkah?" pengisi dan penanaman benang tidak boleh dilakukan di hidung? ”. Jawapannya adalah ya.

Pada dasarnya, kedua-dua prosedur ini dapat diterapkan, asalkan dilakukan oleh doktor yang tepat dan berpengalaman.

Pengisi hidung itu sendiri adalah salah satu tindakannya off label, bermaksud tindakan yang berada di luar petunjuk yang seharusnya. Pengisi itu sendiri hanya bertujuan untuk pipi dan dagu. Namun, sejak tahun 1997 amalan tersebut pengisi untuk membetulkan hidung semakin global. Jadi pengisi hidung selamat dilakukan selagi anda memilih doktor yang berkelayakan dan bertauliah.

Di Indonesia sendiri, amalan suntikan hidung dengan gel AH dan implan benang di hidung tidak dilarang. Ya, kedua-dua prosedur ini selamat. Sebenarnya, di negara-negara seperti Eropah dan Amerika Syarikat di mana praktik kedua prosedur ini berkembang, tidak pernah dikritik atau dilarang kerana memang selamat, asalkan dilakukan oleh pakar.

Bolehkah pengisi membuat hidung lebih lebar?

Suntikan yang betul dan pemahaman doktor yang baik mengenai anatomi hidung tidak akan menjadikan hidung anda lebih rata dan lebar seperti yang dilaporkan. Sebenarnya, tindakan ini akan memperbaiki bentuk hidung yang dapat meningkatkan keyakinan anda.

Bukan sahaja pengisi, Threading juga selamat dilakukan untuk membantu memperbaiki penampilan hidung anda selagi ia dilakukan oleh doktor yang cekap dan memahami teknik yang betul dalam prosesnya.

Walaupun, pengisi dan utas boleh digabungkan untuk memberi hidung kelihatan lebih tinggi dan jelas. Biasanya gabungan pengisi dan mengangkat benang di hidung dilakukan pada pesakit yang takut meletakkan implan di hidung. Walaupun dapat digunakan, hasilnya biasanya tidak sebaik rhinoplasty dengan implan dimasukkan ke dalamnya.

Recent Posts