Hati-hati, sakit bahu boleh menjadi tanda penyakit jantung

Sakit bahu adalah keluhan biasa yang dirasakan oleh banyak orang. Biasanya, keadaan ini muncul setelah anda mengangkat berat. Namun, jangan anggap sakit bahu kerana boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami serangan jantung. Oleh itu, jenis sakit bahu yang berkaitan dengan penyakit jantung (kardiovaskular)? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Sakit bahu boleh menjadi tanda penyakit jantung

Sekiranya anda sering merasa sakit di bahu, anda tidak boleh memandang rendah dan mengabaikan kesakitan. Kerana, mungkin sakit adalah tanda penyakit jantung yang tidak anda ketahui.

Kajian 2016 oleh University of Utah School of Medicine melihat hubungan antara sakit bahu dan penyakit kardiovaskular.

Kajian yang diterbitkan pada Jurnal Perubatan Pekerjaan dan Alam Sekitar Ini mengundang 1226 pekerja kilang yang diperiksa status kesihatannya dan diminta untuk mengisi borang soal selidik.

Pada akhir kajian, 36 peserta kajian melaporkan mengalami sakit bahu yang teruk dan mereka didapati mempunyai risiko 4.6 kali lebih tinggi terkena pelbagai penyakit jantung berbanding dengan orang yang tidak mengalami sakit bahu.

Tidak hanya penyakit jantung, sakit bahu juga diketahui terkait dengan risiko tekanan darah tinggi (hipertensi), kadar kolesterol tinggi, dan diabetes mellitus.

Malangnya, penyelidik tidak pasti mengapa sakit bahu adalah tanda penyakit jantung. Namun, mereka menyatakan bahawa orang yang mengalami sakit bahu lebih cenderung mengalami gangguan aliran darah.

Aliran darah yang tidak normal ini akan menyebabkan gangguan fungsi jantung dan akhirnya meningkatkan risiko penyakit jantung.

Gejala yang mengiringi penyakit jantung selain sakit bahu

Tanda penyakit jantung bukan hanya sakit di bahu. Anda boleh mengesyaki sakit bahu sebagai sebahagian daripada gejala penyakit jantung, jika disusuli dengan salah satu daripada keadaan berikut.

 • Sesak nafas semasa melakukan aktiviti.
 • Sakit dada seperti tekanan atau ketidakselesaan.
 • Sakit rahang kiri dan leher.
 • Jantung berdegup lebih cepat, lebih perlahan, atau tidak teratur.
 • Badan lemah dan berasa pening.
 • Bengkak pergelangan tangan atau kaki.

Sekiranya anda mengalami sakit bahu disertai dengan tanda-tanda penyakit jantung yang lain, segera berjumpa pakar kardiologi. Penyakit jantung adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan segera. Tujuannya adalah untuk mencegah komplikasi lebih lanjut, memudahkan rawatan, dan mengurangkan risiko kematian.

Penyakit jantung terdiri daripada pelbagai jenis, seperti aterosklerosis (penyumbatan pada arteri) dan aritmia (degupan jantung terganggu). Untuk mengetahui penyebab penyakit jantung dan membuat diagnosis jenisnya, doktor akan meminta anda melakukan beberapa ujian kesihatan, seperti elektrokardiogram dan echocardiogram.

Seterusnya, doktor akan memilih rawatan mengikut keadaan jantung pesakit.

Pelbagai penyebab sakit bahu selain penyakit jantung

Walaupun sakit bahu boleh menjadi tanda penyakit jantung, tidak semua kesakitan yang anda rasakan di bahu adalah tanda keadaan ini. Jadi, jangan biarkan gejala ini membuat anda cemas. Anda perlu memperhatikan gejala-gejala lain yang menyertainya dan memperhatikan seberapa kerap anda mengalaminya.

Sakit bahu biasanya berlaku selepas anda melakukan aktiviti berulang dengan tangan, seperti mengangkat atau memukul objek. Setelah aktiviti dihentikan dan anda mengubatnya dengan kompres hangat, sakit bahu akan mereda.

Ini adalah perkara biasa, kerana otot di bahagian bahu melakukan 'kerja keras' secara berterusan. Lainlah jika kes sakit bahu disebabkan oleh masalah perubatan tertentu. Melaporkan dari laman web Perkhidmatan Kesihatan Nasional, penyebab sakit bahu selain tanda penyakit jantung termasuk:

 • Artritis

Jenis arthritis yang biasa, seperti osteoartritis atau rheumatoid arthritis. Sakit bahu kerana penyakit ini biasanya berlangsung selama berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun, disertai dengan pembengkakan dan kemerahan.

 • Tendonitis lengan atau bahu dan bursitis

Sakit bahu ini akan sangat menyakitkan dan akan bertambah teruk, walaupun anda telah merawatnya dengan rawatan di rumah.

 • Sindrom hipermobiliti

Dicirikan oleh sensasi kesemutan, kebas, dan lemah di bahu yang menyebabkan ketidakselesaan.

 • Patah tulang, keseleo, atau tendon di bahu terkoyak

Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang teruk di bahu, menjadikan seseorang tidak dapat menggerakkan bahu.

 • Dislokasi atau ligamen regangan atau koyak

Disifatkan oleh rasa sakit di bahu atas, tepat di sekitar tulang selangka dan sendi bahu.

Recent Posts