Air Campuran Insto Untuk Perubatan Tidur, Adakah Berkesan?

Bagi sebilangan orang, pengambilan pil tidur dapat menolong mereka tidur lebih lena. Walau bagaimanapun, pil tidur dalam dos yang tinggi adalah mahal dan memerlukan preskripsi doktor, sehingga banyak yang memilih untuk membuat pil tidur sendiri di rumah dengan titisan mata insto yang dicampur dengan air. Jangan lakukan kesilapan. Walaupun murah, akibatnya boleh mengerikan jika anda minum pil tidur campuran ini.

Titik mata tidak boleh diambil

Dengan mencampurkan dua tetes ubat mata ke dalam segelas air, dia mengatakan bahawa anda dapat tidur lebih nyenyak hingga pagi. Sebenarnya, sehingga kini belum ada penyelidikan saintifik yang dapat membuktikan bahawa minum insto yang dicampurkan dengan air dapat membuat anda tidur nyenyak.

Sekiranya anda membaca label pembungkusan ubat, sangat jelas diperingatkan bahawa titisan mata hanya boleh digunakan untuk kegunaan luaran. Masyarakat tidak dinasihatkan, atau lebih tepatnya, dilarangmengambil titisan mata dalam bentuk apa jua cara. Ini kerana titisan mata mengandungi sebatian kimia tetrahydrozoline HCl yang sangat berbahaya bagi manusia jika diminum atau ditelan.

Bahaya minum titisan mata insto dicampur dengan air untuk pil tidur

Tidak semestinya jenama Insto, pil tidur campuran ini pada dasarnya boleh dibuat dengan titisan mata jenama lain.

Semua titisan mata mengandungi tetrahydrozoline HCl yang bertindak mempengaruhi sistem saraf pusat dan menyempitkan saluran darah. Sekiranya digunakan dengan betul sebagai titisan mata untuk merawat kerengsaan mata, mereka akan mengecutkan saluran darah di mata, sehingga mengurangkan gejala mata merah jambu.

Walau bagaimanapun, berbeza jika bahan aktif ini ditelan. Pengertian bahawa pil tidur campuran ini dapat mendorong tidur yang nyenyak berpunca dari kesan santai tetrahydrozline HCL pada sistem saraf, yang membuat seseorang merasa lemah dan kelihatan mengantuk.

Sebenarnya, pengambilan tetrahydrozoline HCl boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan berbahaya seperti penurunan suhu badan secara tiba-tiba dan drastik, kesukaran bernafas dan / atau sesak nafas yang teruk, penglihatan kabur, mual dan muntah, peningkatan tekanan darah, gegaran, sawan, kehilangan kesedaran (koma) hingga mati.

Jadi, fikirkan dua kali sebelum anda mencampurkan pil tidur yang terbuat dari titisan mata yang dicampurkan dengan air. Mungkin, hidup anda dipertaruhkan.

Jadi, apa yang perlu dilakukan jika anda secara tidak sengaja menelan titisan mata?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan sebaik sahaja menelan titisan mata, sama ada secara sengaja atau tidak. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda mempunyai tanda atau gejala seperti pening, mual, sesak di dada atau tekak, kesukaran bernafas atau bercakap, bengkak di mulut anda, dan penglihatan kabur.

Penyedia penjagaan kesihatan biasanya akan mengukur dan memantau tanda-tanda penting anda, termasuk suhu badan, nadi, dan tekanan darah. Anda juga mungkin diberi rawatan kecemasan seperti minum arang aktif untuk membuang toksin, bantuan pernafasan melalui tabung oksigen atau ventilator, ujian darah dan air kencing, kepada julap atau ubat lain.

Recent Posts