Roti putih mana yang paling sihat dari segi pemakanan?

Roti sering dimakan ketika sarapan sebagai pengganti nasi. Terdapat pelbagai jenis roti putih yang dapat anda pilih, mulai dari roti putih, roti putih yang berperisa seperti coklat atau pandan, hingga roti gandum. Setiap orang, mesti mempunyai selera sendiri. Tetapi dari banyak pilihan roti putih yang ada, mana yang sebenarnya paling sihat?

Membandingkan nilai pemakanan roti putih dan roti gandum

1. Kandungan kalori yang berbeza

Satu keping roti (dua keping roti) mempunyai 175 kalori. Nilai ini hanya berlaku apabila anda hanya makan roti, tanpa marjerin / mentega dan topping lain. Sekiranya roti putih telah ditambah dengan isian seperti jem atau meis, tentu kalori akan meningkat mengikut jumlah isi.

Perbezaan lain dalam jumlah kalori antara roti putih dan roti putih yang sudah mempunyai rasa seperti pandan atau coklat. Roti "putih" ini tentunya mempunyai jumlah kalori yang lebih tinggi kerana mengandungi perisa dan gula tambahan daripada roti putih biasa.

Jadi, bagaimana dengan roti yang terbuat dari gandum? Satu keping roti gandum mempunyai 138 kalori. Dapat disimpulkan bahawa kalori roti gandum lebih kecil daripada roti jenis lain, jadi lebih sesuai untuk anda yang mengurangkan pengambilan kalori anda.

2. Nilai indeks glisemik berbeza

Roti adalah sumber karbohidrat dan bukannya beras yang juga mempunyai kandungan indeks glisemik. Nilai indeks glisemik adalah pengiraan seberapa cepat makanan diubah menjadi gula darah. Indeks glisemik yang tinggi menjadikan kadar gula dalam darah meningkat dengan cepat, jadi cukup berbahaya bagi pesakit diabetes.

Lalu, roti mana yang mempunyai nilai indeks glisemik terendah? Di antara semua jenis roti ini, roti yang mempunyai rasa tambahan di dalamnya, seperti roti pandan atau coklat, mempunyai nilai indeks glisemik tertinggi kerana gula tambahan.

Sementara itu, nilai GI roti gandum lebih rendah daripada roti putih biasa. Roti gandum utuh mengandungi nilai glisemik sekitar 49 per 100 gram. Roti putih biasanya mengandungi nilai indeks glisemik hingga 80.

Tetapi kadang-kadang nilai GI tidak benar-benar mempengaruhi kelajuan pencernaan seseorang dalam memecahkan karbohidrat roti. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cell Metabolism menyatakan bahawa tindak balas terhadap kadar gula darah orang yang makan roti putih atau gandum hampir sama. Walaupun ini juga dipengaruhi oleh keadaan setiap orang.

3. Kandungan nutrien lain yang berbeza

Masih dari kajian di atas, diketahui bahawa kandungan nutrien seperti mineral dan vitamin dalam roti putih kurang daripada roti gandum. Ini kerana roti putih jenis ini telah melalui proses pemprosesan yang lebih lama dan berulang. Sementara itu, roti gandum masih mengandungi lebih banyak serat, vitamin B, protein dan lemak sihat daripada roti putih biasa.

Oleh itu, adakah sihat jika saya selalu makan roti gandum?

Walaupun mengandungi lebih banyak vitamin, mineral, dan serat, anda masih perlu menyesuaikan bahagiannya ketika memakan roti jenis ini. Ingat, roti ini juga berasal dari makanan bungkus yang telah diproses dan pasti mengandungi sodium - walaupun hanya sedikit.

Mengonsumsi terlalu banyak natrium boleh menyebabkan anda berisiko mendapat tekanan darah tinggi. Oleh itu, anda harus mengubah sumber makanan ruji anda. Jangan hanya nasi atau roti gandum, anda boleh memilih jenis sumber karbohidrat lain. Semakin bervariasi diet anda, semakin banyak nutrien yang diperoleh oleh badan anda.

Recent Posts