Ubat Batuk untuk Wanita Hamil yang Selamat Dimakan •

Ibu yang sedang mengandung harus berhati-hati dalam pengambilan dadah. Sebabnya, semua yang dimakan oleh ibu juga akan memberi kesan pada janin di dalam kandungannya. Jadi, bagaimana jika anda mengalami batuk semasa mengandung? Sekiranya anda batuk, anda harus lebih bijak memilih ubat batuk yang mana yang selamat untuk wanita hamil dan tidak mempunyai risiko menyebabkan kesan sampingan.

Anda bukan sahaja perlu tahu apa ubat batuk yang boleh anda ambil, anda juga perlu mengetahui ubat batuk yang tidak disyorkan semasa mengandung. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan ubat batuk berikut untuk wanita hamil.

Bolehkah saya mengambil ubat semasa mengandung?

Semasa mengandung, tubuh ibu mengalami banyak perubahan, termasuk cara sistem imun berfungsi. Ini menjadikan anda yang hamil lebih mudah diserang penyakit seperti batuk.

Untuk menjaga kesihatan ibu dan janin, anda mesti segera mengatasi batuk. Malangnya, semasa anda hamil anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan kerana beberapa ubat boleh meningkatkan risiko kecacatan pada janin.

Menurut Sistem Kesihatan Universiti Michigan, anda harus mengelakkan pengambilan ubat pada 12 minggu pertama kehamilan atau trimester pertama. Kerana, ini adalah masa yang penting untuk perkembangan organ bayi anda sehingga bayi paling terdedah kepada kesan sampingan ubat-ubatan.

Penting juga untuk mengambil ubat batuk untuk wanita hamil mengikut dos yang disyorkan. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai sebarang ubat yang anda minum sebelum hamil. Doktor anda akan memberitahu anda jika masih selamat untuk mengambil ubat batuk semasa kehamilan dan jika tidak, doktor akan mencadangkan alternatif lain.

Elakkan mengambil ubat batuk untuk wanita hamil yang mengandungi beberapa ramuan untuk merawat banyak gejala sekaligus. Lebih baik minum ubat batuk yang dapat mengatasi gejala yang sedang anda rasakan.

Ubat batuk untuk wanita hamil selamat

Berikut adalah beberapa cadangan ubat batuk untuk wanita hamil yang selamat dimakan setelah usia kehamilan mencapai 12 minggu.

Walaupun begitu, ubat batuk ini masih mempunyai risiko kehamilan yang ringan. Oleh itu, ibu masih perlu berunding dan berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil ubat batuk ini.

1. Ekspektoran

Ubat batuk expectorant biasanya digunakan sebagai rawatan batuk.

Ubat batuk ini untuk wanita hamil mengandungi guaifenesin yang berfungsi melancarkan kahak atau lendir yang beku. Jadi ubat batuk ini bagus untuk melegakan batuk dengan kahak. Kesan sampingan guaifenesin biasanya meniru reaksi alergi, tetapi ini jarang berlaku

Dos yang tepat untuk mengambil ubat batuk ini semasa kehamilan adalah 200-400 miligram per 4 jam tidak melebihi 2.4 gram dalam 24 jam.

2. Antitussive

Antitussives adalah kelas ubat penekan yang berguna untuk melegakan batuk. Mekanisme fungsinya tidak diketahui secara pasti, tetapi ubat ini, yang sering digunakan untuk mengubati batuk kering, bertindak langsung pada otak.

Antitussives akan menghalang fungsi batang otak yang mengatur tindak balas dan refleks batuk sehingga kekerapan batuk dapat dikurangkan.

Terdapat pelbagai jenis ubat antitussive, dan kebanyakannya tergolong dalam kelas opioid yang mempunyai kesan sampingan seperti mengantuk dan ketergantungan.

Salah satu ubat antitussive yang selamat untuk wanita hamil adalah dextromethorphan. Ubat batuk untuk wanita hamil, yang termasuk dalam golongan penekan ini, dapat melegakan gejala batuk kering dengan cepat.

Dos selamat untuk menggunakan ubat batuk ini semasa kehamilan adalah 10-30 miligram yang boleh diminum setiap 4-8 jam. Dos maksimum ubat batuk dalam sehari atau 12 jam ubat ini adalah 120 miligram.

Untuk mengetahui sama ada ubat batuk yang dijual di farmasi ini mengandungi dextromerthorphan atau tidak, anda boleh melihat bahagian pembungkusan ubat. Secara amnya, kandungan dextromethorphan dalam ubat batuk ditandai dengan label "DM" pada bungkusan ubat.

3. Dekongestan

Pseudoephedrine dan phenylephrine termasuk dalam kelompok dekongestan, yang merupakan obat yang biasanya digunakan untuk mengobati batuk dan selsema. Tetapi bolehkah ia digunakan sebagai ubat batuk untuk kehamilan?

Dalam kajian yang dilakukan terhadap wanita hamil di Sweden, didapati bahawa tidak ada risiko kehamilan yang terjadi setelah mengambil ubat yang mengandung dekongestan.

Dekongestan dalam bentuk ubat-ubatan yang dihirup seperti xylometazoline dan oxymetazoline juga diketahui selamat digunakan sebagai ubat batuk untuk wanita hamil, walaupun mereka mesti mengetahui kesan sampingan yang ditimbulkannya.

Kesan sampingan yang timbul dari pengambilan ubat batuk kering ini adalah mengantuk, pening, penglihatan kabur, sakit perut atau mual, dan tekak kering.

Orang yang mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, gangguan tiroid, dan gangguan prostat juga disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.

4. Ubat Anti-Radang Nonsteroid (NSAID)

Penyelidikan yang dilakukan oleh Canadian Medical Association Journal menyatakan bahawa tidak ada peningkatan risiko keguguran yang disebabkan oleh ubat analgesik, seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, dan diclofenac.

NSAID yang digunakan sebagai ubat untuk wanita hamil dapat menghilangkan rasa sakit dari gejala batuk yang berterusan. Walaupun begitu, jumlah salisilat yang terkandung dalam aspirin dapat menyebabkan masalah saluran darah pada bayi jika diambil pada akhir kehamilan

Ubat batuk yang tidak digalakkan untuk wanita hamil

Penggunaan ubat batuk kombinasi tidak secara langsung memberi kesan negatif kepada janin. Namun, apabila diambil sebagai ubat batuk selama kehamilan untuk jangka masa yang panjang dengan dos yang tinggi, risikonya akan lebih tinggi.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa ramuan ubat yang mempunyai risiko kehamilan yang tinggi. Menurut Mayo Clinic, berikut adalah kandungan ubat batuk yang harus dihindari oleh wanita hamil:

1. Codeine

Dadah yang tergolong dalam kumpulan opioid boleh menyebabkan kebergantungan pada bayi semasa lahir jika diberikan di dalam rahim. Sekiranya codeine digunakan sebagai ubat batuk untuk wanita hamil, ia boleh menyebabkan bayi baru lahir mengalami masalah pernafasan.

2. Alkohol

Sekiranya wanita hamil mengambil ubat yang mengandungi alkohol tahap tinggi, maka ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi.

3. Iodida

Kalsium iodida dan gliserol yodium tidak boleh diambil sebagai ubat batuk semasa kehamilan. Iodida boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar tiroid pada janin dan kerosakan pada saluran pernafasan bayi jika diambil untuk waktu yang lama

Kurangnya penyelidikan yang berkaitan dengan pemberian ubat OTC sebagai ubat batuk untuk wanita hamil menyebabkan kurangnya kesan sampingan yang diketahui dari penggunaan ubat ini.

Anda mesti selalu membaca peraturan penggunaannya sebelum mengambil ubat batuk ini. Walaupun beberapa ubat dinyatakan selamat untuk wanita hamil, lebih baik jika pengambilan ubat batuk ini tidak melebihi dos yang ditetapkan.

Bilakah pergi ke doktor?

Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik setelah minum ubat batuk, anda harus segera berjumpa doktor. Elakkan mengambil ubat batuk hamil untuk waktu yang lama tanpa preskripsi doktor. Melapor dari Persatuan Kehamilan Amerika, anda mesti berjumpa doktor sekiranya:

  • Batuk tidak sembuh dalam beberapa hari.
  • Keadaan ini menyebabkan anda tidak mempunyai selera makan atau menghadapi masalah tidur selama beberapa hari.
  • Anda menghidap demam 38.8 darjah Celsius atau lebih tinggi.
  • Anda mula batuk kahak dengan warna lendir yang tidak biasa.
  • Batuk anda disertai dengan sakit dada dan menggigil. Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan, jadi anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat batuk untuk wanita hamil seperti antibiotik.

Ubat rumah untuk batuk semasa mengandung

Tetapi sebelum mengambil ubat batuk untuk wanita hamil, doktor biasanya mengesyorkan melakukan rawatan sederhana di rumah terlebih dahulu. Anda biasanya disarankan untuk berehat lebih banyak, minum air, dan mengambil vitamin yang menguatkan sistem imun.

Sekiranya anda tidak merasakan selera makan, cuba jaga pengambilan nutrien ke dalam badan dengan makan enam kali sehari dalam bahagian yang lebih kecil.

Sebagai tambahan kepada ubat batuk, beberapa ubat rumah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk merawat batuk mereka jika gejala tidak membaik adalah:

  • Semburkan semburan air garam ke kerongkong atau berkumur dengan air garam.
  • Menghirup wap panas dari air suam atau pengukus untuk meningkatkan peredaran udara di saluran pernafasan.
  • Minum ramuan madu yang telah dicampurkan dengan lemon dan teh setiap malam untuk mempercepat penyembuhan jangkitan pada tekak semasa tidur.

Recent Posts