7 Khasiat Jeruk Kasturi Yang Anda Tidak Perlu Lupa |

Jeruk adalah buah yang popular kerana ia menawarkan banyak manfaat untuk tubuh. Buah berwarna-warni ini terdapat dalam pelbagai jenis, salah satunya adalah kapur kaffir. Adakah oren kasturi mempunyai faedah dan kandungan gizi yang sama dengan jeruk biasa?

Kandungan nutrien dari jeruk kasturi

Jeruk Kasturi ( Citrofortunella microcarpa ) adalah buah sitrus yang berasal dari China dan Filipina. Buahnya, yang juga dikenal sebagai limau kasturi dan jeruk kalamansi, kini juga mudah dijumpai di Asia Tenggara, India, dan Hawaii.

Tidak jauh berbeza dengan buah sitrus pada umumnya, jeruk Kasturi mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Berikut adalah senarai kandungan nutrien dalam limau kasturi.

 • Tenaga: 39 kal
 • Protein: 0.3 g
 • Lemak: 0.3 g
 • Karbohidrat: 8.9 g
 • Serat: 2.3 g
 • Kalsium: 42 mg,
 • Fosforus: 85 mg
 • Zat besi: 0.5 mg
 • Natrium: 3 mg
 • Kalium: 82 mg
 • Beta-Karotena: 1 mcg
 • Tiamin: 0.02 mg
 • Riboflavin: 0.10 mg
 • Vitamin C: 30 mg

Khasiat jeruk kasturi

Sumber: Diacos

Bukan lagi rahsia lagi bahawa buah sitrus seperti jeruk katsuri menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Bukan hanya itu, buah oren kehijauan ini juga dapat diolah menjadi pelbagai makanan, seperti jem.

Berikut adalah beberapa khasiat jeruk kasturi yang pastinya anda akan terlepas.

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Manfaat jeruk kasturi yang paling terkenal adalah meningkatkan daya tahan badan anda. Bagaimana tidak, kandungan vitamin C yang tinggi dalam jeruk dikenal sebagai sumber antioksidan yang kuat dalam meningkatkan sistem imun.

Vitamin C adalah asid askorbik atau vitamin larut air yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu di dalam badan. Vitamin yang mudah dijumpai pada jeruk kasturi dapat membantu menyembuhkan luka.

Sebagai antioksidan, vitamin C juga melawan radikal bebas di dalam badan. Ini bertujuan untuk membantu mencegah atau memperlambat perkembangan barah dan penyakit jantung.

Anda boleh mendapatkan faedah vitamin C dari jeruk musk dengan memakannya. Perlu diingat juga bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran akan kehilangan vitamin C apabila dipanaskan atau disimpan dalam jangka masa yang lama.

2. Membantu menurunkan berat badan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, mungkin anda boleh menambahkan jeruk kasturi untuk makanan mereka. Sebabnya, buah sitrus seperti limau kasturi mengandungi serat yang tinggi dan dapat membantu mengurangkan berat badan.

Tidak seperti lemak, protein, atau karbohidrat, serat adalah nutrien yang tidak dapat diserap atau dicerna oleh tubuh. Serat biasanya akan melalui sistem pencernaan, bermula dari perut, usus kecil, hingga keluar dari badan anda.

Buah dan sayuran berserat tinggi mempunyai peranan penting dalam kesihatan sistem pencernaan yang dapat membantu menurunkan berat badan, seperti:

 • membuang air besar,
 • menjaga kesihatan usus, dan
 • lebih banyak pengisian.

Selain itu, jeruk kasturi juga membantu meningkatkan metabolisme dan meningkatkan pembakaran lemak pasif sepanjang hari. Dengan cara itu, proses membuang toksin dalam badan akan berjalan dengan lebih lancar.

9 Buah Yang Mengandungi Vitamin C Paling Banyak

3. Menurunkan risiko hipertensi

Tahukah anda bahawa kandungan flavonoid pada jeruk kasturi berguna untuk mencegah risiko hipertensi atau tekanan darah tinggi?

Sebatian yang terdapat dalam tumbuhan ini dilaporkan mempunyai kesan positif terhadap penyakit kardiovaskular, termasuk hipertensi. Ini dilaporkan melalui penyelidikan dari jurnal Ulasan Pemakanan .

Kajian menyatakan bahawa flavonoid terbukti menurunkan tekanan darah dengan memulihkan fungsi endotel (sel yang melapisi sistem peredaran darah). Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai manfaat dan keselamatan flavonoid pada manusia.

4. Mencegah penyakit jantung

Sekiranya manfaat jeruk kasturi dapat mengurangkan risiko hipertensi, ini bermakna buah ini berasal dari China juga membantu mencegah penyakit jantung. Ini kerana pengambilan buah sitrus dikatakan dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL).

LDL yang meningkat adalah penyebab utama penyakit jantung. LDL dapat mencetuskan pengumpulan lemak di arteri dan menyekat aliran darah dan oksigen yang diperlukan jantung. Akibatnya, sakit dada dan serangan jantung berisiko.

Berita baiknya ialah kandungan nutrien pada jeruk kasturi, iaitu flavonoid, dapat membantu menurunkan kadar LDL. Akibatnya, risiko penyakit jantung juga berkurang.

Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih diperlukan untuk melihat bagaimana limau kasturi berfungsi untuk mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam badan.

5. Baik untuk kesihatan kulit

Pasti anda tahu betul bahawa kandungan vitamin C pada jeruk musk sangat baik untuk kesihatan kulit, bukan?

Khasiat limau kasturi diperoleh kerana vitamin C dan antioksidan sering digunakan sebagai bahan dalam produk kecantikan kulit, terutama kulit yang rawan jerawat. Ini mungkin kerana vitamin C mempunyai sejumlah fungsi dalam kesehatan kulit, yaitu:

 • meningkatkan pengeluaran kolagen,
 • membantu melindungi daripada sinaran UV,
 • melambatkan proses penuaan kulit, dan
 • membantu mengurangkan pembentukan parut.

7 Makanan Sumber Antioksidan Tinggi untuk Melawan Radikal Bebas

6. Mencegah batu karang

Batu ginjal adalah batu kristal yang boleh mencetuskan rasa sakit pada saluran kencing. Keadaan ini boleh berlaku kerana air kencing yang terlalu pekat atau lebihan mineral pembentuk batu ginjal dalam air kencing.

Selain itu, batu ginjal juga dapat terbentuk kerana kadar sitrat yang rendah dalam air kencing. Nasib baik, terdapat banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk jeruk kasturi, yang dapat meningkatkan tahap sitrat dalam air kencing.

Ini dibuktikan dengan penyelidikan dari Itali yang menyatakan bahawa beberapa jenis buah sitrus adalah sumber semula jadi asid sitrik. Sebenarnya, beberapa kajian terdahulu telah menunjukkan potensi buah ini pada kadar sitrat dalam air kencing.

7. Menjaga kesihatan otak

Flavonoid yang terkandung dalam jeruk musk memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk kesihatan otak.

Sebatian yang terdapat dalam buah ini dapat membantu menangkis penyakit Alzheimer dan Parkinson yang disebabkan oleh kerosakan sel saraf. Sebilangan kerosakan sel saraf disebabkan oleh keradangan.

Sementara itu, flavonoid dalam limau mempunyai sifat anti-radang yang dianggap dapat membantu mencegah kerosakan saraf.

Menurut penyelidikan dari jurnal Molekul, jenis flavonoid seperti hesperidi dan apigenin, terbukti dapat melindungi sel otak. Sebenarnya, flavonoid ini juga dapat meningkatkan fungsi otak pada tikus eksperimen.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk melihat apakah kedua flavonoid mempunyai kesan yang sama pada manusia.

Jeruk Kasturi kaya dengan nutrien yang mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh. Namun, memakan buah sitrus terlalu banyak juga tidak baik untuk tubuh, jadi anda perlu tahu berapa selamat memakan buah ini.

Recent Posts