Cara Menggunakan Garam Inggeris untuk Sembelit

Garam tidak hanya dikenali sebagai perasa makanan. Jenis garam tertentu, iaitu garam Epsom atau lebih dikenali sebagai garam Inggeris sering menjadi alternatif untuk mengatasi sembelit. Bagaimana garam Inggeris boleh digunakan untuk sembelit? Perhatikan kaedah berikut.

Adakah garam Inggeris berkesan untuk sembelit?

Sembelit aka sembelit adalah masalah biasa. Keadaan ini menyukarkan anda membuang air besar kerana najisnya sangat lebat.

Untuk membuang najis, memerlukan banyak usaha sehingga kadang-kadang membuat perut dan dubur anda sakit. Nasib baik, keadaan ini agak biasa dan dapat diatasi dengan kaedah mudah.

Salah satu ubat rumah yang digunakan untuk merawat sembelit adalah garam Inggeris.

Satu kajian menunjukkan bahawa garam yang mengandungi magnesium sulfat, seperti garam Epsom, mempunyai kesan pencahar yang kuat.

Ubat ini membantu merangsang pembebasan hormon pencernaan dan menarik lebih banyak cecair ke dalam usus.

Cecair dapat membantu meregangkan usus dan melembutkan najis, menjadikannya lebih mudah untuk membuang najis.

Cara menggunakan garam Inggeris untuk sembelit

Garam Epsom aka garam Inggeris biasanya digunakan dengan menyapukannya ke badan atau mencampurkannya untuk mandi.

Namun, untuk mengatasi sembelit, garam Inggeris juga boleh digunakan dengan minum.

Semasa membelinya, pastikan garam itu boleh diminum. Bukan garam Inggeris yang digunakan untuk mandi atau baja tanaman. Jadi, anda perlu memerhatikan pembungkusannya.

Setelah mendapat garam Inggeris yang betul, langkah seterusnya adalah membuat larutan garam. Agar anda tidak salah, ikuti langkah di bawah.

1. Gunakan jumlah garam mengikut usia anda

Jumlah garam yang digunakan mestilah sesuai dengan usia anda.

  • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun, menggunakan 1-2 sudu teh garam.
  • Kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun hingga dewasa, 2-6 sudu teh garam setiap hari.

Perlu diingat bahawa kanak-kanak di bawah umur 6 tahun tidak digalakkan menggunakan garam Inggeris untuk merawat sembelit.

Sebaiknya berjumpa doktor untuk berada di pihak yang selamat.

2. Campurkan garam Inggeris dengan air

Masukkan garam ke dalam kendi besar dan campurkan dengan 8 cawan air. Anda boleh minum larutan ini pada bila-bila masa sepanjang hari, tetapi jangan menambah dos garam.

3. Bolehkah anda menambah perasa?

Minum larutan garam pastinya tidak sebaik minum jus. Terutama jika rasanya hanya masin.

Untuk menjadikannya lebih enak, anda boleh menambah jus lemon.

Perhatikan ini sebelum membuat larutan garam

Penyelesaian garam Inggeris untuk pergerakan usus yang sukar biasanya akan berfungsi dalam masa 30 minit hingga 6 jam. Jadi, 30 minit atau 6 jam kemudian, anda boleh membuang air besar dengan lancar.

Sekiranya anda telah menggunakan larutan garam selama dua hari, tetapi tidak dapat membuang air kecil, anda harus segera berjumpa doktor.

Sembelit yang anda alami mungkin disebabkan oleh masalah penyumbatan usus yang memerlukan perhatian perubatan.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan buah pinggang, anda harus mengelakkan penggunaan garam Inggeris sebagai ubat untuk pergerakan usus yang sukar.

Sebabnya ialah magnesium yang tidak disaring dengan baik oleh buah pinggang dapat berkumpul di dalam badan dan menyebabkan gejala seperti mengantuk, degupan jantung yang perlahan, atau pengsan.

Selain pesakit penyakit buah pinggang, orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu atau wanita hamil juga harus mendapatkan kebenaran doktor sebelum menggunakan larutan garam.

Bagi orang yang mengalami sembelit diikuti oleh gejala demam, mual, muntah, dan sakit perut yang teruk, tidak digalakkan menggunakan penyelesaian ini.

Recent Posts