Plasebo adalah ubat kosong, jadi apa faedahnya?

Anda mungkin tidak biasa dengan istilah kesan plasebo, tetapi jangan mengelirukannya dengan kumpulan British Placebo, OK! Dalam perubatan, makna sebenar plasebo adalah apa-apa yang nampaknya merupakan rawatan perubatan yang "nyata" - jika tidak. Jadi apa gunanya plasebo?

Placebo adalah kaedah menguji ubat sebelum dilepaskan ke pasaran

Placebo adalah kaedah untuk menguji keberkesanan ubat atau rawatan perubatan tertentu sebelum digunakan secara beramai-ramai. Placebos boleh menjadi pil, suntikan, atau kaedah rawatan lain.

Placebos juga sering disebut sebagai ubat kosong kerana "ubat" plasebo tidak mengandungi bahan aktif yang bertujuan untuk memperbaiki atau meningkatkan kesihatan. Orang yang menerima plasebo tidak tahu bahawa mereka mengambil ubat kosong, sehingga percaya bahawa mereka mengambil ubat asli dan telah maju dari ubat atau rawatan perubatan mereka. Sebenarnya, ia sama sekali tidak memberi kesan.

Contohnya seperti ini: penyelidik ingin menguji ubat penahan sakit. Beberapa orang dipilih sebagai subjek kajian. Separuh orang diberi ubat penahan sakit yang sebenarnya mengandungi bahan ubat, sementara separuh yang lain diberi ubat kosong. Plasebo akan membantu penyelidik mengetahui sama ada ubat itu benar-benar berkesan atau hanya cadangan bahawa pesakit merasa lebih baik mengetahui mereka telah mengambil ubat penahan sakit. Respons yang ditunjukkan boleh positif atau negatif.

Para saintis juga sering menggunakan plasebo semasa penyelidikan untuk membantu mereka memahami jenis kesan ubat-ubatan yang mungkin berlaku secara berbeza pada setiap orang. Di samping itu, hasil kajian juga mendapati bahawa bentuk dan jenis kesan plasebo yang diberikan akan mempengaruhi keberkesanannya. Sebagai contoh, ubat besar akan lebih baik daripada ubat kecil.

Kesan plasebo juga boleh digunakan untuk mengetahui keberkesanan ubat penyakit mental

Kesan plasebo juga dapat digunakan untuk menguji ubat serupa yang perkembangannya tidak dapat diamati secara langsung, seperti ubat untuk gangguan tidur, sindrom iritasi usus, kemurungan, dan pelbagai masalah mental yang lain.

Walaupun masih kontroversial, penggunaan kesan plasebo untuk merawat gangguan mental ringan terbukti berkesan. Ini sebenarnya berkaitan dengan kesan psikologi kesan plasebo itu sendiri. Ini bermaksud keberkesanan kesan plasebo mungkin berlaku kerana jangkaan yang timbul ketika pesakit diberi ubat tertentu.

Bagaimana kesan plasebo berfungsi?

Walaupun sama sekali tidak memberikan kesan perubatan, kesan psikologi yang timbul daripada penggunaan ubat plasebo terbukti berkesan dalam beberapa kes.

Ini kerana pada dasarnya badan dan minda kita saling berkaitan dengan sistem yang kompleks. Kesan plasebo berfungsi dengan merangsang minda dengan perkara-perkara positif sehingga akan memberikan peningkatan mood psikologi. Oleh itu, kesan plasebo dapat membantu pesakit yang menderita gangguan mental.

Di samping itu, kesan plasebo juga terbukti berkesan untuk merawat kesakitan. Merangsang pusat kawalan kesakitan di otak dengan kesan plasebo dapat membantu mengurangkan kesakitan.

Kesan plasebo sukar difahami secara saintifik, tetapi kesan terapeutiknya dapat memberi banyak manfaat.

Dadah plasebo sering disalahgunakan

Plasebo adalah kaedah ujian ubat dan rawatan perubatan yang berkesan. Namun, kerana ia menggunakan "ubat palsu" kaedah ini sering disalahgunakan untuk menipu orang ramai untuk tujuan pemasaran.

Satu lagi kesan negatif plasebo adalah kesan bumerang. Contohnya, apabila seseorang yang mengalami kemurungan mengambil ubat plasebo, sudah tentu dia akan mempunyai jangkaan kesan ubat tersebut untuk menyembuhkan penyakitnya. Walau bagaimanapun, kerana kesan psikologi plasebo hanya sementara, kaedah ini akhirnya dapat menjadi bumerang ketika gejala kemurungan muncul kembali.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found