Gigi Mati: Sebab, Tanda, dan Cara Mengatasinya

Keadaan gigi mati biasanya tidak menyakitkan bagi penghidapnya. Walau bagaimanapun, anda mungkin melihat perubahan warna pada gigi yang terkena.

Pemeriksaan gigi secara berkala oleh doktor dapat mencegah dan mengesan penyakit gigi biasa ini lebih awal. Di samping itu, melakukan rawatan pergigian, misalnya dengan menggosok gigi dengan betul, menggunakan ubat kumur, dan mengelakkan pelbagai faktor risiko boleh menjadi langkah pencegahan yang tepat.

Lalu apa itu gigi mati, penyebab, gejala, dan bagaimana mengatasinya? Untuk maklumat lebih lanjut, anda dapat melihat ulasan berikut.

Apa itu gigi mati?

Struktur gigi terdiri daripada tiga lapisan, iaitu enamel, dentin, dan pulpa. Enamel adalah lapisan luar gigi yang keras, terlindung, dan tidak sensitif.

Sementara dentin adalah bahagian struktur bangunan gigi utama yang berada di bawah enamel dan sensitif. Kemudian di bahagian pulpa gigi yang dilindungi oleh dentin, terdapat saluran darah dan saraf yang terletak di tengah struktur gigi.

Kerosakan gigi adalah keadaan di mana pulpa saraf gigi mati. Selain itu, keadaan gigi ini, juga dikenali sebagai gigi busuk, tidak lagi mempunyai darah di dalamnya. Selepas proses ini berlaku, secara amnya, gigi mati akan jatuh dengan sendirinya.

Walaupun jarang menyebabkan kesakitan yang serius pada beberapa penderita, anda perlu berhati-hati dengan masalah kesihatan gigi ini. Ini kerana gigi mati boleh membahayakan dan menyebabkan jangkitan dan mempengaruhi kawasan mulut yang lain.

Kenali ciri-ciri gigi mati

Kadang kala anda akan sukar untuk mengesan ciri-ciri gigi yang busuk atau mati hanya dengan melihatnya sekilas. Hanya doktor gigi yang dapat mendiagnosisnya dengan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala setiap enam bulan.

Lebih-lebih lagi, pesakit biasanya tidak merasa sakit pada gigi. Kesakitan pada gigi ketika mati hanya akan muncul dalam beberapa kes, misalnya jangkitan.

Terdapat sekurang-kurangnya dua gejala gigi mati yang dapat membantu anda mengenal pasti keadaan masalah kesihatan gigi ini, termasuk perubahan warna dan kesakitan akibat jangkitan.

1. Gigi berubah warna

Sekiranya gigi mati, biasanya akan ada perubahan warna yang menjadi lebih gelap, misalnya berubah menjadi kuning, kelabu, menjadi gigi hitam. Perubahan warna gigi berlaku kerana sel darah merah di gigi juga mati. Ini adalah kesan yang serupa apabila badan anda lebam.

Perubahan warna gigi akan meningkat dari kuning ke hitam jika tidak segera dirawat oleh doktor gigi. Terutama jika anda tidak melakukan rawatan pergigian secara teratur dan betul.

2. Gigi sakit

Penyebab lain gigi yang reput dan mati adalah permulaan kesakitan, yang berbeza-beza mengikut tahap. Kesakitan yang dialami bukan berasal dari dalam gigi, tetapi berasal dari ujung saraf yang sangat sensitif di sekitar bahagian luar gigi, iaitu membran periodontal.

Bakteria dan sisa-sisa saraf mati akan terkumpul di rongga pulpa di gigi, memberi tekanan pada membran periodontal. Inilah yang menyebabkan rasa sakit muncul pada gigi mati.

Sekiranya ini disertai oleh jangkitan, ada kemungkinan ia akan berkembang menjadi kantong nanah (abses gigi) dan menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Kesakitan di sekitar kawasan abses gigi
 • Gigi sensitif
 • Ketidakselesaan di mulut
 • Bau tidak sedap
 • Gusi bengkak
 • Pereputan gigi
 • Merasa tidak sihat
 • Kesukaran menelan
 • Bengkak pada muka dan pipi

Pelbagai punca gigi mati

Secara umum, terdapat dua penyebab utama yang berkaitan dengan masalah gigi mati, termasuk kerosakan gigi kerana rawatan yang tidak betul dan trauma gigi akibat kecederaan atau kemalangan.

1. Kerosakan gigi

Penyebab pertama kematian gigi anda adalah berlakunya kerosakan gigi. Kerosakan yang berlaku pada gigi boleh menyebabkan kerosakan gigi menyebabkan berlakunya rongga (karies) kerana corak penjagaan gigi yang buruk dan betul.

Pembusukan berlaku bermula pada lapisan paling luar gigi atau enamel dan lama-kelamaan dapat meresap ke lapisan yang lebih dalam. Sekiranya rongga-rongga ini tidak dirawat, rongga-rongga ini akan membuat jalan bagi bakteria untuk menggerogoti pulpa gigi.

Pulpa yang sihat mempunyai tindak balas terhadap keradangan yang disebabkan oleh bakteria. Proses ini dapat membuat anda merasa sakit gigi yang cukup menjengkelkan. Sel darah pulpa dan putih akan menentang jangkitan yang disebabkan oleh bakteria.

Selanjutnya, pulpa dan sel darah putih yang melawan bakteria ini dapat menyebabkan peningkatan tekanan pada rongga gigi. Ini kemudian akan memutuskan bekalan darah dan membunuh pulpa.

2. Trauma pergigian

Kemudian penyebab kedua gigi mati adalah trauma. Trauma gigi boleh berlaku akibat kecederaan sukan, jatuh, atau pukulan yang dialami di sekitar kawasan muka dan mulut.

Kecederaan dan kemalangan ini boleh menyebabkan saluran darah pecah dan bekalan darah ke gigi terputus. Akibatnya, saraf dan tisu hidup di pulpa akan mati kerana tidak mendapat bekalan darah.

Bukan hanya kecederaan dan kecelakaan, tetapi kebiasaan menggosok gigi secara beransur-ansur yang sering anda lakukan juga boleh menyebabkan trauma. Ini juga meningkatkan risiko kerosakan gigi.

Bolehkah gigi mati dirawat dan bagaimana merawatnya?

Gigi mati sangat penting untuk dirawat secepat mungkin. Terutama jika disertai jangkitan dan tidak diubati dengan segera, bakteria dapat tumbuh dan bergerak ke akar gigi dan mula menyerang bahagian lain, seperti tulang rahang dan gigi lain.

Sekiranya gigi mati tidak menyebabkan kesakitan dan gejala seperti perubahan warna, doktor gigi boleh membuat diagnosis dengan bantuan sinar-X (sinar-x).

Terdapat dua rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah gigi ini, iaitu pencabutan gigi dan rawatan saluran akar pada gigi. Doktor akan mencadangkan rawatan mana yang lebih baik untuk gigi pesakit, biasanya rawatan akan dipilih mengikut keadaan gigi.

1. Lakukan pencabutan gigi

Sekiranya penyebab gigi mati membuat kerosakan maksimum dan tidak dapat diubati, perkara yang perlu anda lakukan adalah melakukan proses pencabutan gigi. Doktor gigi juga boleh mengesyorkan mencabut gigi jika tidak dapat diperbaiki.

Prosedur ini sangat mudah, agak ekonomik, dan tidak menyakitkan dan memerlukan rawatan susulan.Gigi yang diekstraksi dapat diganti dengan implan gigi untuk menggantikan tisu tulang pada gigi yang hilang atau dengan gigi palsu.

2. Rawatan saluran akar

Rawatan melalui kaedah rawatan saluran akar biasanya disarankan terlebih dahulu jika penyebab gigi mati tidak terlalu parah dan gigi masih dalam keadaan baik.

Dilaporkan melalui Yayasan Kesihatan Mulut Saluran akar gigi atau rawatan endodontik bertujuan membersihkan semua jangkitan dari gigi dan akar gigi. Kemudian mengisi rongga gigi untuk mengelakkan jangkitan selanjutnya di masa hadapan.

Rawatan saluran akar mungkin merupakan proses yang panjang, yang memerlukan pesakit untuk melakukan dua atau lebih lawatan ke doktor gigi.

Gigi mati yang masih dalam keadaan baik dan tidak perlu diekstraksi terlebih dahulu akan dibersihkan dari pulpa gigi yang dijangkiti dan sisa poket nanah (abses gigi).

Selepas itu, saluran akar dibersihkan dan kemudian rongga akan diberi pengisian sementara, sebelum akhirnya mengisi gigi kekal sehingga bentuk dan warna gigi akan kembali ke keadaan gigi sebelumnya.

Kaedah rawatan saluran akar tidak menyakitkan, kerana dalam proses itu doktor gigi akan memberikan anestesia tempatan. Kesan sampingan yang disebabkan hanya perasaan tidak selesa di mulut yang akan beransur hilang.

Kaedah rawatan semula jadi untuk mencegah kerosakan gigi

Berkongsi kaedah di bawah bukanlah cara merawat gigi yang rosak secara semula jadi, melainkan langkah pencegahan untuk mengelakkan risiko di masa depan. Untuk mengelakkan kerosakan gigi, ada beberapa tabiat yang perlu anda lakukan, termasuk:

 • Berkumur sebelum menggosok gigi.
 • Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida (bahan yang menguatkan gigi).
 • Gosok gigi dengan teknik yang betul dan tidak terlalu keras sehingga menyakitkan gusi anda.
 • Gosok gigi boleh dilakukan secara rutin 2 kali sehari, pagi dan petang setelah makan.
 • Elakkan penyebab rongga, seperti mengurangkan pengambilan makanan dan minuman manis.
 • Elakkan membuka bungkusan yang cukup keras dengan gigi anda.
 • Periksa kesihatan gigi anda secara berkala kepada doktor.
 • Gunakan pelindung mulut (pelindung mulut) semasa bersenam untuk mengelakkan trauma gigi.

Recent Posts