Gejala Barah Perut (Perut) -

Kanser boleh menyerang lapisan perut dan perut. Menurut data Globocan, kes barah perut dan perut di Indonesia mencapai 3.014 dengan kadar kematian 2.521 pada tahun 2018. Kadar kematian yang tinggi mungkin disebabkan oleh pengesanan lewat, kerana banyak yang tidak mengetahui gejala-gejalanya. Apakah tanda dan gejala barah perut?

Kenali simptom barah gastrik (perut)

Kanser perut atau perut boleh menyebabkan kematian kerana sel barah akan menyebar dengan cepat dan merosakkan fungsi tisu atau organ sekitarnya. Oleh itu, agar jangka hayat pesakit menjadi lebih baik, barah mesti dirawat dengan betul dengan pembedahan, kemoterapi, atau radioterapi.

Bukan hanya itu, rawatan barah perut yang lebih awal juga menjadikan penyakit ini lebih mudah untuk diubati. Ini bermaksud, orang yang merasakan simptom mesti menyedari bahawa keadaan ini adalah ciri barah gastrik (perut) dan segera berjumpa doktor.

Gejala barah yang menyerang sistem pencernaan terbahagi kepada dua, iaitu gejala peringkat awal dan gejala tahap lanjut.

  • Tanda dan gejala barah gastrik (perut) peringkat awal

Sebilangan besar kes barah yang menyerang perut atau perut, tidak menyebabkan tanda pada awal penyakit. Hanya sebilangan kecil yang mengetahui gejala-gejalanya. Ini juga sering dianggap sebagai masalah pencernaan yang boleh sembuh dengan sendirinya.

Dipetik dari Cleveland Clinic, beberapa tanda awal barah perut dan perut peringkat awal termasuk:

  1. Perut kembung atau rasa kenyang.
  2. Gastritis (pedih ulu hati, bersendawa berterusan, atau sensasi terbakar di dada).
  3. Mual dan badan terasa tidak selesa.

Walaupun simptomnya sangat biasa, barah gastrik (perut) kemungkinan besar berlaku secara berterusan. Ia juga tidak dapat hilang dengan mudah, walaupun anda telah mengubatinya.

  • Tanda dan gejala barah gastrik (perut) lanjut

Tanpa rawatan, sel barah akan bermetastasis. Keadaan ini menyebabkan timbulnya gejala baru atau semakin teruknya gejala yang dialami sebelumnya. Berikut adalah ciri-ciri barah gastrik (perut) yang memasuki peringkat lanjut atau lambat, termasuk:

1. Cirit-birit atau sembelit yang kerap

Cirit-birit dan sembelit adalah masalah pencernaan yang sangat biasa. Ini biasanya berlaku kerana anda makan makanan yang tidak bersih atau kurang mengambil makanan berserat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Dengan meningkatkan lagi pengambilan serat anda dan mengambil ubat untuk menghilangkan sembelit atau cirit-birit, keadaan anda akan bertambah baik dengan cepat.

Tetapi jangan salah, kedua-dua keadaan ini boleh menjadi ciri barah perut atau barah perut. Anda mungkin hanya mengalami cirit-birit atau sembelit sepanjang masa. Mungkin juga kedua-dua gejala bergantian dalam jangka panjang.

2. Penurunan selera makan dan penurunan berat badan yang drastik

Pada peringkat awal, penghidap barah gastrik akan mudah merasa kembung. Gejala ini akan membuatkan anda tidak mempunyai selera makan. Anda akan cepat kenyang, walaupun bahagian makanannya hanya sedikit. Kesannya, tanpa disedari akan terjadi penurunan berat badan dalam jumlah besar.

3. Keletihan badan yang melampau

Hampir semua pesakit barah mengalami gejala keletihan badan, termasuk barah perut dan perut. Keadaan ini membuatkan anda tidak dapat menjalankan aktiviti seperti biasa. Sebenarnya, ia tidak menjadi lebih baik setelah anda berehat.

Keletihan ini kemungkinan besar disebabkan oleh gejala barah yang lain. Contohnya, terus mengalami cirit-birit membuatkan anda terpaksa berulang-alik ke bilik mandi. Sementara itu, tenaga badan sangat terhad kerana anda makan sedikit.

Tubuh yang keletihan juga boleh menjadi tanda barah memasuki tahap lanjut, seperti tahap 4 (lewat). Sebabnya, gejala ini berkait rapat dengan berlakunya anemia, komplikasi barah yang umumnya menyerang sistem pencernaan.

4. BAB Berdarah

Karakteristik barah perut atau perut yang seterusnya adalah najis berdarah. Darah bercampur dengan asid perut, menjadikannya berwarna gelap. Kemunculan gejala ini boleh menjadi tanda pendarahan di perut anda.

5. Terdapat pembengkakan di perut

Selain sakit perut, perut atau barah perut boleh menyebabkan bengkak. Anda mungkin merasakan pembengkakan di bahagian atas perut anda.

Pembengkakan disebabkan oleh pembentukan sel-sel tumor di perut atau lapisan perut. Tumor ini terbentuk dari sel barah yang terus membelah secara tidak terkawal dan tidak mati.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala di atas dan tidak membaik dalam masa lebih dari seminggu, anda harus segera berjumpa doktor. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah barah. Perlu diingat bahawa tidak semua orang merasakan gejala yang sama. Ada juga yang merasakan simptom barah lain yang tidak disebutkan di atas.

Gejala yang muncul boleh menjadi tanda barah perut atau perut, ia juga boleh menjadi penyakit lain yang menyerang sistem pencernaan.

Untuk membuat diagnosis kanser gastrik yang tepat, pakar onkologi akan meminta anda menjalani ujian perubatan. Melalui ujian ini, doktor juga dapat mengetahui sejauh mana barah telah merebak dan menentukan tahap barah gastrik yang anda alami. Barulah rawatan barah akan ditentukan.

Anda harus tahu bahawa mengetahui gejala juga merupakan salah satu langkah pencegahan barah gastrik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found