Kesan Pengguguran terhadap Kesihatan Tubuh Wanita yang Perlu Diperhatikan

Menurut kajian bersama oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Institut Guttmacher, satu daripada empat kehamilan di seluruh dunia berakhir dengan pengguguran setiap tahun. Kadar pengguguran di negara itu sendiri masih cukup tinggi. Badan Penduduk dan Perancang Keluarga Nasional (BKKBN) menyatakan bahawa kes pengguguran di Indonesia dapat mencapai 2.4 juta per tahun.

Apa pun alasannya, pengguguran bukanlah keputusan yang mudah dibuat. Tetapi sama ada pengguguran melalui saluran perubatan rasmi atau di bawah tangan, selalu ada kemungkinan risiko komplikasi dan kesan pengguguran yang harus anda ketahui. Sebilangan daripadanya boleh membawa maut.

Apakah kesan pengguguran yang mungkin berlaku?

Terdapat banyak bukti akademik yang melaporkan kesan pengguguran berpotensi merosakkan. Kesan sampingan yang biasa muncul selepas pengguguran termasuk sakit perut dan kekejangan, mual, muntah, cirit-birit, dan noda darah. Di luar ini, kesan pengguguran boleh menyebabkan masalah yang lebih berbahaya. Kira-kira 10 peratus pesakit pengguguran mengalami komplikasi segera, dan yang kelima merangkumi kes yang mengancam nyawa.

Oleh itu, penting untuk mengetahui kesan serius pengguguran yang mungkin timbul. Sebilangan besar kesan sampingan pengguguran berkembang dari masa ke masa dan mungkin tidak muncul selama berhari-hari, bulan, atau bahkan bertahun-tahun. Kesan sampingan pengguguran yang teruk memerlukan rawatan perubatan segera.

1. Pendarahan faraj yang berat

Pendarahan berat akibat pengguguran serius biasanya disertai oleh demam tinggi dan benjolan tisu janin dari rahim. Pendarahan berat dilaporkan berlaku dalam 1 daripada 1000 pengguguran.

Pendarahan berat boleh bermaksud:

 • Kehadiran gumpalan darah / tisu lebih besar daripada bola golf
 • Berlanjutan selama 2 jam atau lebih
 • Aliran darah berat yang memerlukan anda menukar tuala wanita lebih dari 2 kali sejam, selama 2 jam berturut-turut
 • Pendarahan berat selama 12 jam berturut-turut

Kedua-dua pengguguran spontan, perubatan, atau haram (dengan ubat pengguguran yang diperoleh secara haram atau kaedah "alternatif" lain) boleh menyebabkan pendarahan berat. Pendarahan faraj yang sangat berat boleh menyebabkan kematian, terutamanya jika pengguguran dilakukan secara haram dengan kaedah yang tidak baik.

2. Jangkitan

Jangkitan adalah kesan pengguguran yang berlaku dalam 1 dalam setiap 10 kes. Dalam kajian meta-analisis yang diterbitkan dalam jurnal Lancet yang meneliti 1,182 kes pengguguran perubatan di bawah pengawasan ketat pasukan doktor hospital, 27 peratus pesakit mengalami jangkitan yang berlangsung selama 3 hari atau lebih akibat dari pengguguran tersebut.

Jangkitan berlaku kerana serviks akan melebar semasa pengguguran akibat ubat (baik yang diresepkan maupun di pasaran gelap). Ini kemudian menyebabkan bakteria dari luar masuk dengan mudah ke dalam badan, mencetuskan jangkitan teruk pada rahim, tiub fallopio, dan pelvis.

Tanda-tanda jangkitan selepas pengguguran termasuk gejala yang meniru penyakit biasa, seperti sakit kepala, sakit otot, pening, atau sensasi umum "tidak sihat". Demam tinggi adalah contoh lain dari gejala jangkitan selepas pengguguran, walaupun tidak jarang berlaku kes jangkitan yang tidak disertai demam. Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami demam tinggi (di atas 38ºC) selepas pengguguran, disertai dengan sakit perut dan belakang yang teruk sehingga sukar untuk berdiri, dan keputihan yang berbau yang tidak normal.

3. Sepsis

Dalam kebanyakan kes, jangkitan tetap berada di satu kawasan tertentu (rahim, misalnya). Walau bagaimanapun, dalam kes yang lebih teruk, jangkitan bakteria masuk ke aliran darah anda dan bergerak ke seluruh badan. Ini dikenali sebagai sepsis. Dan apabila jangkitan menyerang tubuh anda, semakin teruk, menyebabkan tekanan darah anda turun sangat rendah, ini dikenali sebagai kejutan septik. Kejutan septik selepas pengguguran adalah kecemasan.

Terdapat dua faktor utama yang dapat memainkan peranan penting dalam meningkatkan risiko anda untuk sepsis dan akhirnya, kejutan septik selepas pengguguran: pengguguran tidak lengkap (kepingan tisu kehamilan yang masih terperangkap di dalam badan selepas pengguguran) dan jangkitan bakteria pada rahim semasa pengguguran (sama ada secara pembedahan). atau secara bebas).

Sekiranya anda baru-baru ini mengalami pengguguran dan mengalami gejala berikut, dapatkan rawatan perubatan segera:

 • Suhu badan yang sangat tinggi (di atas 38ºC) atau sangat rendah
 • Pendarahan berat
 • Kesakitan yang teruk
 • Lengan dan kaki pucat, juga terasa sejuk
 • Sensasi merasa bingung, bingung, gelisah, atau letih
 • Menggigil menggigil
 • Tekanan darah rendah, terutamanya ketika berdiri
 • Ketidakupayaan untuk membuang air kecil
 • Jantung berdegup pantas dan keras; jantung berdebar-debar
 • Kesukaran bernafas, pernafasan cetek dengan sesak nafas

4. Kerosakan pada rahim

Kerosakan pada rahim berlaku pada kira-kira 250 daripada seribu pengguguran pembedahan dan 1 dari seribu pengguguran ubat (preskripsi dan bukan preskripsi) dilakukan pada kehamilan 12-24 minggu.

Kerosakan pada rahim merangkumi kerosakan pada serviks, perforasi rahim, dan merobek rahim (laserasi). Walau bagaimanapun, kebanyakan kecacatan ini tidak dapat didiagnosis dan tidak dirawat kecuali doktor melakukan visualisasi laparoskopi.

Risiko berlubang rahim meningkat pada wanita yang sebelumnya melahirkan dan bagi mereka yang menerima anestesia umum pada masa pengguguran. Risiko disfungsi serviks lebih besar pada remaja yang melakukan pengguguran diri pada trimester kedua, dan apabila pengamal pengguguran gagal memasukkan laminaria untuk dilatasi serviks.

5. Jangkitan radang pelvis

Jangkitan radang panggul (PID) adalah penyakit yang boleh menyebabkan peningkatan risiko kehamilan ektopik dan mengurangkan kesuburan wanita di masa depan. Keadaan ini berpotensi mengancam nyawa. Kira-kira 5% wanita yang tidak dijangkiti oleh jangkitan lain sebelum kehamilan dan semasa pengguguran boleh mengembangkan PID dalam masa 4 minggu pengguguran pada trimester pertama.

Risiko PID meningkat dalam kes pengguguran spontan kerana peluang tisu kehamilan terjebak di rahim serta risiko pendarahan berat. Kedua-duanya adalah media yang baik untuk pertumbuhan bakteria; Sebagai tambahan, pada wanita yang mengalami anemia sederhana hingga parah sejak awal, kehilangan darah lebih lanjut meningkatkan kemungkinan terjadinya jangkitan. Dalam pengguguran yang disebabkan (baik yang sah dan tidak sah), instrumen dan manipulasi luaran juga meningkatkan kemungkinan jangkitan.

6. Endometritis

Endometritis adalah keadaan keradangan pada lapisan rahim, dan biasanya disebabkan oleh jangkitan. Endometritis adalah kemungkinan risiko kesan pengguguran untuk semua orang, tetapi terutama bagi remaja. Remaja perempuan dilaporkan 2.5 kali lebih mungkin mengalami endometritis selepas pengguguran berbanding wanita berusia 20-29 tahun.

Jangkitan yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi pada organ pembiakan, masalah kesuburan, dan masalah kesihatan biasa yang lain.

7. Kanser

Wanita yang pernah melakukan pengguguran pernah menghadapi risiko kanser serviks 2,3 kali lebih tinggi daripada wanita yang tidak pernah melakukan pengguguran. Wanita yang melakukan dua atau lebih pengguguran mempunyai risiko yang meningkat hingga 4,92.

Peningkatan risiko barah ovari dan barah hati juga dikaitkan dengan pengguguran tunggal dan berganda. Peningkatan barah selepas pengguguran mungkin disebabkan oleh gangguan hormon yang tidak normal semasa sel kehamilan dan kerosakan serviks yang tidak dirawat atau peningkatan tekanan dan kesan negatif tekanan pada sistem imun.

Walaupun bertentangan dengan mitos yang popular, tidak ada kaitan antara pengguguran dan peningkatan risiko barah payudara.

8. Kematian

Pendarahan teruk, jangkitan teruk, emboli paru, anestesia gagal, dan kehamilan ektopik yang tidak didiagnosis adalah beberapa contoh penyebab utama kematian ibu yang berkaitan dengan pengguguran pada minggu berikutnya.

Kajian pada tahun 1997 di Finland melaporkan bahawa wanita yang melakukan pengguguran empat kali lebih mungkin mati akibat keadaan kesihatan pada tahun berikutnya daripada wanita yang meneruskan kehamilan hingga akhir hayat. Kajian itu juga mendapati bahawa wanita yang melakukan pengguguran mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi akibat bunuh diri dan sebagai mangsa pembunuhan (oleh ahli keluarga atau pasangan), daripada wanita yang terus hamil hingga 9 bulan.

Penting untuk difahami bahawa beberapa kesan pengguguran di atas jarang berlaku dan beberapa risiko juga serupa dengan komplikasi kelahiran anak. Yang penting ialah anda menyedari risikonya semasa anda berusaha membuat keputusan penting mengenai kehamilan anda.

Recent Posts