Mengenal Artemisia Annua, Herba Berpotensi Membunuh Kanser dan Malaria: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Artemisia annua atau apa yang sering dikenali sebagai artemisinin telah lama digunakan dalam perubatan tradisional Cina. Ini kerana artemisia annua dipercayai mempunyai manfaat untuk merawat pelbagai penyakit. Sebilangan besar sifat ini diduga berasal dari sebatian artemisinin yang antimikroba, antioksidan, anti-radang, dan bahkan dikatakan sebagai antikanker. Adakah betul?

Pelbagai faedah Artemisia annua

Komponen utama Artemisia annua adalah sebatian yang disebut artemisinin.

Artemisinin terdiri daripada ikatan karbon, hidrogen, dan oksigen yang mampu berinteraksi dengan pelbagai fungsi badan dan tindak balas kimia di dalamnya.

Dengan sebatian aktif ini, berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat dari tanaman: Artemisia annua :

1. Berpotensi untuk merawat malaria

Artemisinin dan pelbagai turunannya beracun kepada parasit penyebab malaria, terutama dari spesies Plasmodium falciparum .

Sebaik sahaja memasuki aliran darah, Plasmodium akan menjangkiti dan memusnahkan sel darah merah.

Namun, artemisinin yang terkandung dalam sel darah merah akan berubah menjadi radikal bebas dengan bantuan zat besi.

Radikal bebas kemudian mengikat protein di dalam parasit dan mengganggu struktur membrannya. Parasit tidak dapat tumbuh dan akhirnya mati.

2. Melawan jangkitan parasit yang lain

Manfaat Artemisia annua dalam memerangi parasit tidak hanya terhad kepada Plasmodium .

Sebatian aktif di dalamnya juga berkesan terhadap jangkitan parasit lain. Terutama penyebab parasit leishmaniasis , Penyakit Chagas, dan penyakit tidur Afrika.

Leishmaniasis boleh menyebabkan kecederaan pada kulit, gangguan fungsi sejumlah organ, hingga pendarahan.

Sementara itu, penyakit Chagas dapat menyebabkan keradangan pada kulit dan pelbagai tisu badan, terutama jantung dan usus.

3. Berpotensi mencegah penyakit gusi

Selain parasit, ekstrak tumbuhan yang dikenali sebagai kayu cacing manis Ia juga berkesan untuk menangkal beberapa jenis bakteria.

Ini kerana artemisinin yang terkandung di dalamnya mempunyai sifat antibakteria yang kuat.

Dalam penyelidikan di Jurnal Fisiologi & Farmakologi Korea , Artemisia annua Ia diketahui mempunyai manfaat terhadap 3 jenis bakteria yang menyebabkan penyakit gusi.

Bakteria ini adalah A. actinomycetemcomitans, F. nucleatum, dan P. intermedia .

4. Melegakan sakit arthritis

Kajian yang sama juga mendapati bahawa artemisinin pada tumbuhan Artemisia annua Berpotensi melegakan kesakitan artritis.

Penemuan ini berkaitan dengan kesan artemisinin yang terbukti dapat menghalang pembebasan sitokin. Sitokin adalah sejenis protein yang dikeluarkan oleh sistem imun.

Pelepasan sejumlah besar sitokin akan mencetuskan keradangan dan menyebabkan kesakitan seperti pada orang yang menderita arthritis.

Artemisinin didakwa melegakan kesakitan dengan menghalang prosesnya.

5. Berpotensi menurunkan risiko barah

Sejumlah kajian telah dilakukan untuk meneliti faedah dari Artemisia annua dalam memerangi barah.

Sebilangan dari mereka menunjukkan bahawa artemisinin berpotensi untuk menghambat pertumbuhan sel barah apabila digabungkan dengan rawatan kemoterapi.

Sehingga kini, bukti mengenai sifat antikankernya Artemisia annua masih terhad pada kajian haiwan.

Walaupun berpotensi, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk meneliti manfaatnya bagi manusia. Artemisia annua, atau kayu cacing manis , adalah tumbuhan herba dengan faedah yang menjanjikan.

Khasiatnya terhadap parasit malah menjadikannya ubat malaria semula jadi yang perlu dipertimbangkan.

Walau bagaimanapun, penggunaan tanaman ini mesti tetap mengikut dos yang disyorkan. Pastikan anda berjumpa doktor sebelum meminumnya, baik dalam bentuk semula jadi dan persediaan perubatan.

Recent Posts