5 Kelebihan Makanan Tambahan BCAA untuk Membangun Otot |

Badan yang cergas dan berotot kini semakin menjadi idaman. Tidak sedikit yang akhirnya bersaing untuk melakukan senaman ringan hingga berat untuk membina jisim otot. Untuk menyokong pembinaan otot, beberapa orang malah mengambil makanan tambahan BCAA secara berkala. Apa sebenarnya suplemen BCAA ini untuk badan anda?

Apakah makanan tambahan BCAA?

Bagi anda yang gemar ke gimnasium atau suka bersenam, anda mungkin biasa dengan makanan tambahan ini.

Makanan Tambahan BCAA ( asid amino rantaian bercabang ) adalah makanan tambahan sukan yang menyokong pembentukan protein otot dan pengeluaran tenaga.

BCAA mengandungi tiga asid amino penting, iaitu leucine, isoleucine, dan valine. Asid amino adalah bahagian protein terkecil.

Terdapat 20 jenis asid amino yang membentuk protein di dalam badan anda. Tidak semua asid amino dihasilkan secara langsung dari badan.

Leucine, isoleucine, dan valine adalah asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diperoleh dari makanan.

Ketiga-tiga asid amino ini mempunyai rantai kimia yang bercabang ke satu sisi sehingga mereka dikategorikan dalam kumpulan yang sama, iaitu BCAA.

Kedua-dua leucine, isoleucine, dan valine berfungsi untuk meningkatkan jisim otot di dalam badan.

Itulah sebabnya mengapa banyak orang menggunakan makanan tambahan yang mengandungi BCAA untuk meningkatkan prestasi semasa bersenam dan membina otot.

Kelebihan makanan tambahan BCAA untuk badan

Tubuh tidak dapat membuat BCAA sendiri, jadi anda perlu mendapatkannya dari sumber protein seperti daging, tenusu, dan kacang-kacangan.

Sebagai tambahan kepada kaedah ini, anda juga boleh mendapatkan pengambilan BCAA dengan mengambil makanan tambahan.

Berikut adalah beberapa fungsi BCAA untuk badan.

1. Meningkatkan jisim otot

Ramai orang mengambil makanan tambahan yang mengandungi BCAA dengan tujuan meningkatkan jisim otot.

Makanan tambahan ini terbukti dapat meningkatkan jisim otot, terutamanya jika mengandungi lebih banyak leucin daripada isoleucine dan valine.

Menurut penyelidikan, BCAA juga dapat mengaktifkan enzim yang penting dalam pembinaan otot.

Asid amino ini juga meningkatkan kemampuan tubuh untuk membentuk protein dan melambatkan penurunan jisim protein yang menyebabkan kerosakan otot.

2. Mengurangkan sakit otot selepas bersenam

Mengambil suplemen BCAA terbukti dapat mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam.

Banyak kajian menunjukkan bahawa BCAA memperlambat pemecahan protein otot dan mengurangkan tahap kreatin kinase, dua penanda kerosakan otot.

Dalam kajian lain, orang yang mengambil BCAA sebelumnya setinggan kurang mengalami kesakitan otot berbanding mereka yang tidak mengambil makanan tambahan ini.

Selain itu, otot mereka juga lebih tahan terhadap keletihan kerana bersenam.

3. Membantu menurunkan berat badan

Leucine dapat meningkatkan pembakaran lemak dan menyeimbangkan kadar gula dalam darah.

Kandungan leucine dan isoleucine dalam BCAA meningkatkan pengeluaran insulin sehingga otot dapat menyerap lebih banyak gula tanpa menyebabkan lonjakan gula darah.

Tahap gula darah yang seimbang dan terkawal dapat mencegah kenaikan berat badan yang tidak diingini.

Dengan cara ini, pengambilan suplemen BCAA dapat membantu anda yang ingin mengurangkan jisim lemak dan menurunkan berat badan.

4. Mengurangkan keletihan selepas bersenam

Adalah normal untuk merasa letih selepas bersenam, tetapi pertimbangkan berapa lama masa yang anda perlukan untuk pulih dan kembali menjalani latihan.

Ternyata selain mengurangkan kesakitan, fungsi BCAA yang lain adalah untuk membantu mengurangkan keletihan setelah bersenam.

Dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Fisiologi Gunaan, Pemakanan, dan Metabolisme , penggunaan suplemen BCAA terbukti dapat meningkatkan fokus dan prestasi peserta.

Pakar mengesyaki bahawa ini kerana BCAA mengurangkan keletihan yang berlaku semasa bersenam.

5. Mencegah kehilangan jisim otot

Protein dalam otot selalu dipecah dan dibentuk. Proses pemecahan protein dapat berjalan lebih cepat jika anda tidak mendapat asid amino penting dari makanan.

Dari masa ke masa, ini boleh menyebabkan kehilangan jisim otot.

Oleh itu, anda perlu mendapatkan pengambilan BCAA dan asid amino penting lain untuk memulihkan protein yang hilang semasa bersenam.

Makanan tambahan BCAA dapat memenuhi keperluan ini agar jisim otot anda terjaga.

Peraturan untuk mengambil makanan tambahan BCAA

Perlu diingat bahawa tidak semua orang perlu mengambil makanan tambahan BCAA. Anda juga tidak perlu mengambil makanan tambahan otot ini selepas setiap rutin bersenam atau bersenam.

Sebabnya, kebanyakan orang dapat memenuhi keperluan BCAA dari makanan.

Sekiranya anda ingin menggunakan suplemen BCAA, anda harus berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda terlebih dahulu.

Setiap orang mempunyai keperluan berbeza yang sangat bergantung pada ukuran badan dan betapa beratnya program latihan.

Berapa banyak pengambilan BCAA yang diperlukan?

Menurut kajian baru-baru ini, keperluan BCAA lelaki adalah 12 gram sehari dan wanita 9 gram sehari.

Anda dapat memenuhi keperluan ini dengan memakan makanan yang kaya dengan protein. Sumber BCAA tertinggi termasuk:

  • Daging merah,
  • dada ayam,
  • salmon,
  • telur,
  • keju,
  • yogurt, dan
  • susu.

Walau bagaimanapun, atlet dan orang yang sering bersenam dengan bersungguh-sungguh memerlukan BCAA yang lebih besar.

Kumpulan ini perlu mengambil makanan tambahan BCAA, kerana diet harian mereka tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan mereka.

Atlet dan aktivis sukan perlu mendapatkan pengambilan BCAA sebanyak 15-35 gram sehari. Jangkauan ini umumnya selamat untuk orang yang melakukan aktiviti berat, tetapi tidak digalakkan bagi anda yang hanya melakukan senaman ringan.

Bilakah anda harus mengambil BCAA?

Masa terbaik untuk mengambil suplemen BCAA adalah sebelum dan / atau selepas bersenam.

Walaupun begitu, orang yang ingin meningkatkan jisim otot mereka juga boleh mengambil makanan tambahan ini pada waktu pagi atau sebelum tidur.

BCAA adalah makanan tambahan yang mengandungi asid amino penting yang memainkan peranan penting dalam pembentukan dan pemeliharaan jisim otot.

Sebelum mengambil makanan tambahan BCAA, pastikan anda memahami fungsi dan dosnya. Juga sesuaikan dengan keperluan anda untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Recent Posts