4 Cara Kuat untuk Memilih Buah Alpukat masak

Alpukat adalah salah satu buah yang harus anda tunggu hingga matang setelah menuai, bukan ketika anda memetiknya dari pokok. Jadi, agar tidak kecewa ketika membuka alpukat ternyata tidak matang atau terlalu matang, mari kita lihat beberapa cara dalam memilih alpukat untuk matang dengan baik.

Manfaat kesihatan alpukat

Sebelum mengetahui ciri-ciri dan cara memilih alpukat matang, ada baiknya anda mengetahui sekilas mengenai manfaat alpukat untuk kesihatan.

Kajian pada tahun 2016 yang membincangkan kandungan nutrien alpukat menunjukkan bahawa buah hijau ini mempunyai banyak faedah.

Manfaat alpukat yang paling terkenal adalah dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes.

Itulah sebabnya, banyak orang mempercayai keberkesanan buah yang satu ini.

Cara memilih alpukat masak

Adakah anda tahu bahawa alpukat akan matang sepenuhnya setelah ia dituai?

Tidak lama setelah dipetik dari pokok, alpukat melalui beberapa proses untuk mencapai tahap kematangan yang tepat. Oleh itu, tidak jarang anda menemui sebilangan alpukat yang belum matang atau terlalu masak semasa dibeli dari pasar raya.

Nah, untuk mengelakkan kekecewaan ini, ada beberapa cara berkesan untuk memilih alpukat masak, termasuk:

1. Memeriksa kelembutan alpukat

Salah satu ciri alpukat masak adalah dagingnya yang lembut. Anda boleh memeriksa sama ada lembut dengan menekannya dengan lembut. Jangan tekan daging dari luar terlalu dalam.

Alpukat masak biasanya lembut ketika ditekan. Sekiranya anda mendapati mereka masih tegas, anda mungkin perlu menunggu beberapa hari lagi sebelum memakannya.

2. Dilihat dari warna yang lebih hijau

Ciri kedua alpukat masak anda dapat melihat dari warna kulit. Sekiranya alpukat mempunyai kulit hijau yang lebih ringan daripada yang lain, mungkin alpukat belum matang sepenuhnya.

Alpukat masak biasanya berwarna hijau gelap, hampir berwarna hitam. Oleh itu, salah satu kaedah terbaik untuk memilih alpukat masak adalah dengan melihat warnanya.

3. Menarik batang alpukat

Memeriksa warna dan kelembutan, tetapi anda masih tidak pasti apakah alpukat anda sudah matang?

Anda mungkin dapat menarik batang di hujung alpukat sedikit untuk memeriksa warnanya. Sekiranya berwarna coklat, ini bermakna alpukat anda terlalu masak.

Namun, apabila warna hijau gelap muncul, alpukat anda sudah siap dimakan. Biasanya, salah satu ciri alpukat yang belum masak ketika hujung batangnya ditarik adalah warna hijau terang.

4. Jangan memilih alpukat yang terlalu lembek

Salah satu cara untuk memilih alpukat masak adalah dengan mengelakkan membeli alpukat yang terlalu lembek. Alpukat yang terlalu lembut dapat menunjukkan bahawa alpukat yang terlalu matang cenderung busuk dan tidak dapat dimakan.

Lebih baik jika anda memilih sedikit tegas dan biarkan sehingga alpukat matang sepenuhnya.

Bagaimana mempercepat proses pematangan alpukat?

Walaupun anda telah memilih untuk memilih alpukat dengan memerhatikan ciri-ciri yang sudah matang, ternyata buah yang anda pilih tidak cukup matang untuk dimakan dengan segera.

Sekiranya anda sudah membeli alpukat yang belum masak dan ingin memakannya dengan cepat, ada petua untuk mempercepat pematangan alpukat.

Pertama sekali, anda boleh memasukkan alpukat ke dalam beg kertas tertutup. Anda kemudian boleh membiarkannya duduk selama 1-2 hari di ruangan biasa agar alpukat matang.

Alpukat, dan beberapa buah lain seperti epal, mengeluarkan gas etilena semasa mereka dituai. Gas etilena berfungsi membantu proses pematangan lebih cepat, terutamanya apabila buah disimpan dalam keadaan tertutup.

Apabila disimpan di dalam bekas tertutup, gas etilena tidak akan terlepas dan dapat membantu proses pematangan alpukat. Dengan cara itu, anda juga boleh makan alpukat masak dengan lebih cepat.

Recent Posts