7 Aplikasi Telefon Pintar untuk Membantu Anda Menurunkan Berat Badan •

Anda mungkin merasa letih kerana anda telah mencuba pelbagai cara untuk menurunkan berat badan, tetapi tidak berjaya. Mungkin anda tidak memantau kemajuan dalam menurunkan berat badan. Rata-rata, orang keliru tentang cara memantau, jadi mereka hanya menggunakan timbangan sebagai alat untuk mengukur kejayaan atau kegagalan menurunkan berat badan. Kemalasan juga datang apabila anda perlu mencatat kemajuan di komputer atau buku nota anda. Mungkin, anda tertanya-tanya apakah ada aplikasi di telefon bimbit anda yang dapat memudahkan anda memantau kemajuan anda dalam menurunkan berat badan? Tidak lama lagi soalan anda akan dijawab.

Aplikasi apa yang dapat membantu menurunkan berat badan?

1. Pembantu Diet: Berat Badan

Aplikasi ini dapat digunakan oleh pengguna Android dan iPhone. Kedudukannya juga bagus. Ciri-ciri yang ditawarkan adalah dalam bentuk forum untuk berkongsi idea mengenai petua diet dengan pengguna lain. Anda juga boleh membuat senarai belanja mengenai rancangan diet anda, ini akan membuat anda mempunyai rancangan yang jelas mengenai makanan untuk beberapa hari ke depan dalam program diet anda.

Di samping itu, anda bolehmuat naik gambar kemajuan anda, menjadikan anda lebih terdorong untuk membuat kemajuan dalam menurunkan berat badan. Anda juga boleh mengira BMI anda (indeks jisim badan). Anda juga ditawarkan maklumat dengan pelbagai kategori diet seperti vegetarian, pescatarian, GI rendah, protein tinggi, sihat. Sebilangan pengguna mengakui bahawa mereka berjaya mengganti menu makanan mereka dengan menu yang lebih sihat setelah menggunakan aplikasi ini.

2. Longgar!

Tagline aplikasi ini adalah 'Longgar! Tangkap! '. Dalam aplikasi ini, anda boleh menghantar foto makanan anda, kemudian anda akan mendapatkan maklumat pengiraan kalori dan pemakanan melaluigambar itu. Anda juga boleh menetapkan anggaran, matlamat dan pemakanan harian anda (karbohidrat, lemak, protein). Anda boleh memanfaatkan fitur The How - satu ciri yang menyediakan maklumat pemakanan dan program kecergasan. Atau, anda juga dapat bersaing dengan rakan anda untuk melakukan perkara-perkara tertentu untuk menurunkan berat badan, supaya anda lebih terdorong untuk menyelesaikan cabaran anda!

3. Titik Diet: Berat Badan

Ciri-ciri yang ditawarkan oleh aplikasi ini adalah lebih daripada 130 rancangan diet lengkap. Anda juga boleh menggunakan peringatan untuk masa makanan ringan anda. Atau, anda boleh menggunakan ciri 500 petua untuk rancangan penurunan berat badan anda.

4. Noom Coach: Kesihatan & Kesihatan

Ini bukan aplikasi diet biasa, kerana aplikasi Noom mematuhi konsep aplikasi anti-diet. Aplikasi ini dibuat untuk menstabilkan penurunan berat badan anda, dengan membantu mewujudkan tabiat sihat yang tahan lama. Ciri yang ditawarkan adalah pelbagai program latihan yang dibuat oleh doktor. Di samping itu, aplikasi ini juga direka untuk menguruskan keadaan kronik seperti diabetes dan darah tinggi. Noom Coach menyediakan rancangan harian mudah untuk diikuti. Anda juga dapat menuliskan apa yang telah anda pelajari, dan anda boleh mendapatkan sokongan daripada kumpulan yang berada dalam perjalanan yang sama. Its pengguna mengatakan bahawa mereka sangat dibantu oleh maklumat pemakanan yang diberikannya.

5. Peta Pelatih Senaman Kecergasan Saya

Selain menawarkan maklumat pengambilan kalori, anda juga dapat menggunakan fitur yang memantau senaman, berlari dan berjalan dengan GPS yang diaktifkan. Terdapat lebih dari 600 aktiviti yang merangkumi berlari, bersenam di gim, yoga dan banyak lagi, jadi anda tahu berapa banyak kalori yang telah anda bakar. Anda juga boleh berkongsi kemajuan anda di media sosial anda.

6. Google Fit

Dalam aplikasi ini, anda dapat mencatat kecepatan dan laluan yang anda ambil untuk terus memotivasi anda untuk menjadi lebih baik dalam aktiviti sukan anda. Anda juga dapat memantau aktiviti kesihatan jantung anda setiap hari. Anda akan diberi sasaran untuk terus bergerak 60 minit setiap hari. Aplikasi ini akan mendorong anda untuk terus aktif.

7. 7 Minit Bersenam

Aplikasi ini boleh dihubungkan dengan Google Fit. Sekiranya anda ingin membentuk badan anda, bukan hanya menurunkan berat badan, maka aplikasi ini sesuai untuk anda. Anda akan mendapat 12 latihan untuk diselesaikan dalam 30 minit, 10 saat rehat antara latihan. Anda juga harus mengulangi latihan dua hingga tiga kali atau bergantung pada berapa banyak masa yang tersisa. Bagaimana? Tergesa-gesa adrenalin, bukan?

Setelah mengetahui pelbagai aplikasi, anda dapat lebih bermotivasi, dan mengetahui kemajuan penurunan berat badan anda. Belajar dari pengalaman, apa yang sesuai untuk anda dan apa yang tidak, agar rancangan anda ke depan akan lebih berkesan.

BACA JUGA:

  • 10 Aplikasi Terbaik di iOS dan Android Untuk Membantu Hidup Sihat
  • Alat Rawatan Asma Terkini: Aplikasi, GPS dan Peranti Elektronik Lain
  • 8 Aplikasi Telefon Pintar untuk Anda yang Meminati Sukan

Recent Posts