7 Khasiat Vitamin B1 (Tiamin) untuk Badan Anda |

Vitamin B1, sering juga disebut tiamin, mempunyai kebaikan mengubah karbohidrat dari makanan menjadi tenaga. Jadi, jika anda kekurangan vitamin B1, badan akan cepat merasa letih dan tidak bertenaga.

Bagaimana vitamin B1 berfungsi di dalam badan? Lalu, apa faedah lain yang anda dapat dari vitamin ini? Lihat jawapannya melalui tinjauan berikut.

Khasiat vitamin B1 untuk kesihatan

Vitamin B1 (tiamin) adalah nutrien yang memainkan peranan penting dalam pembentukan tenaga. Tubuh anda juga memerlukan vitamin ini untuk memastikan sistem saraf, jantung, dan otot berfungsi dengan baik.

Seperti jenis vitamin kompleks B yang lain, tiamin adalah vitamin larut air. Tiamin dari makanan akan diserap oleh usus kecil dan dibawa oleh aliran darah ke seluruh badan. Sekiranya anda mempunyai lebihan vitamin B1, tubuh akan mengeluarkannya melalui air kencing.

Anda boleh mendapatkan tiamin dalam diet harian anda dan juga makanan tambahan multivitamin. Pengambilan vitamin B1 yang mencukupi akan memberi kebaikan kepada tubuh anda berikut.

1. Cegah beriberi

Manfaat vitamin B1 yang paling penting adalah mencegah beriberi. Penyakit ini berlaku kerana badan tidak dapat mengubah karbohidrat dari makanan menjadi tenaga. Ini mencetuskan penumpukan asid piruvik dalam darah dan menyebabkan gejala beriberi.

Beriberi dirawat dengan suplemen vitamin B1 dalam bentuk pil atau suntikan. Sekiranya keadaan pesakit cukup parah, pegawai perubatan akan memberikan makanan tambahan melalui IV. Doktor kemudian akan memantau keadaan pesakit secara berkala.

2. Membantu pembentukan tenaga

Makanan yang anda makan akan dicerna dalam perut ke dalam bentuk terkecil. Selepas itu, usus kecil dapat menyerap karbohidrat, lemak, dan protein. Vitamin B1 kemudian membantu mengubah semua nutrien ini menjadi ATP.

ATP (adenosin trifosfat) adalah molekul yang membawa tenaga ke dalam sel sehingga sel dapat menjalankan fungsinya. Apabila anda kehabisan ATP, badan anda akan merasa lemah dan tidak mempunyai tenaga. Ini bermaksud badan anda memerlukan makanan untuk membuat ATP baru.

3. Menjaga fungsi otak

Vitamin B1 tampaknya mempunyai manfaat untuk meningkatkan fungsi otak, terutama pada orang dengan penyakit Alzheimer. Ini dibuktikan dengan kajian yang diterbitkan oleh Yayasan Penyelidikan Perubatan Amerika Vietnam pada 2011.

Kajian itu melaporkan bahawa pengambilan vitamin B1 dapat meningkatkan fungsi kognitif pada penderita Alzheimer. Fungsi kognitif adalah fungsi otak yang merangkumi kemampuan berfikir, membuat keputusan, belajar, dan seumpamanya.

4. Membantu mengurangkan tekanan

Menurut dr. Sherry Ross, pakar kebidanan dan kesihatan wanita di Pusat Kesihatan Providence Saint John, AS, mengatakan bahawa pengambilan tiamin dapat membantu mengawal mood dan gangguan fizikal yang disebabkan oleh tekanan.

Inilah sebabnya mengapa tiamin sering disebut sebagai vitamin antistress. Dengan pengambilan vitamin B1 yang mencukupi, orang yang mudah stres akan dibantu untuk merasa lebih tenang, berfikir secara positif, dan lebih mampu melawan tekanan yang mengganggu fikiran mereka.

5. Menurunkan risiko katarak

Beberapa kajian sebelumnya menunjukkan bahawa kecukupan vitamin B1 bersama dengan nutrien lain dapat mengurangkan risiko katarak. Orang yang mengambil banyak protein, vitamin A, B1, B2, dan B3 juga mempunyai risiko yang lebih rendah.

Pakar mengatakan bahawa pengambilan vitamin C, E, dan B kompleks yang mencukupi dapat melindungi lensa mata dari kemungkinan terkena katarak. Pada orang yang menghidap katarak, lensa adalah bahagian mata yang paling banyak terkena.

6. Menjaga kesihatan penghidap penyakit jantung

Orang yang menghidap penyakit jantung biasanya mengambil pil diuretik secara berkala untuk membuang lebihan air. Walau bagaimanapun, ubat diuretik juga dapat meningkatkan risiko kekurangan vitamin B1 kerana vitamin ini mudah dikeluarkan dalam air kencing.

Beberapa kajian kecil menunjukkan pengambilan vitamin B1 untuk mengatasi masalah ini. Dengan cara itu, orang dengan penyakit jantung yang mengambil ubat diuretik secara berkala masih dapat memenuhi keperluan tiamin harian mereka.

7. Meringankan gejala penyakit atau keadaan tertentu

Selain menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan, vitamin B1 juga diyakini memiliki manfaat dalam meringankan gejala beberapa penyakit dan keadaan perubatan, seperti:

  • sariawan,
  • HIV / AIDS,
  • kanser serviks,
  • diabetes jenis 2,
  • mabuk,
  • glaukoma dan gangguan penglihatan yang lain,
  • gangguan buah pinggang pada pesakit diabetes jenis 2, serta
  • sistem imun yang lemah.

Manfaat vitamin B1 untuk mengatasi pelbagai keadaan di atas memang menjanjikan. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Vitamin B1 adalah nutrien penting yang tidak dapat dihasilkan atau disimpan di dalam badan. Oleh itu, anda memerlukan pengambilan vitamin ini dari luar yang berasal dari makanan.

Selain makanan, anda juga dapat meraih faedah vitamin B1 melalui makanan tambahan. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor untuk mengetahui dos yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found