Ubat sakit kepala untuk wanita hamil yang dibenarkan

Wanita hamil harus lebih berhati-hati memilih ubat sakit kepala yang selamat. Sebabnya, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan anda dan bayi dalam kandungan. Lalu, ubat sakit kepala apa yang boleh dimakan dan dielakkan?

Ubat sakit kepala yang selamat untuk wanita hamil

Dipetik dari Kehamilan Amerika, semasa trimester pertama badan anda mengalami lonjakan hormon dan peningkatan jumlah darah. Nampaknya, kedua-dua perubahan ini adalah sebab utama mengapa wanita hamil sering mengalami sakit kepala.

Walau bagaimanapun, jangan sembarangan memilih ubat penghilang sakit kepala. Wanita hamil harus selalu berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya mereka ingin mengambil ubat untuk menghilangkan sakit kepala. Tetapi secara amnya, pilihan ubat berikut dibenarkan oleh doktor:

1. Parasetamol

Paracetamol adalah ubat penahan sakit yang tergolong dalam kelas analgesik. Cara ubat ini berfungsi adalah dengan menghambat pengeluaran hormon prostaglandin yang mencetuskan kesakitan sambil mengubah cara tubuh merasakan kesakitan.

Paracetamol dipercayai lebih efektif daripada ibuprofen untuk mengatasi sakit kepala, terutama sakit kepala yang tegang.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) di Amerika atau setara dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) di Indonesia, parasetamol termasuk dalam kategori B dalam risiko kehamilan. Ini bermaksud bahawa ubat ini didapati tidak berisiko dan diklasifikasikan sebagai selamat digunakan untuk wanita hamil.

Dos ubat sakit kepala ini adalah sekitar 325 miligram (mg) dan digunakan setiap 6 jam. Sebaiknya, penggunaan ubat ini tidak melebihi 24 jam 10 tablet dalam jangka masa 24 jam. Dos maksimum yang boleh digunakan dalam sehari tidak lebih daripada 4000 mg.

Paracematol boleh dibeli di kaunter farmasi. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum mengambil untuk mengurangkan risiko kesan sampingan asetaminofen. Sebabnya, tidak semua wanita hamil mempunyai keadaan yang sama.

Doktor dapat membantu anda menentukan sama ada penggunaan ubat ini selamat untuk keadaan kesihatan anda dan bayi di dalam kandungan.

Di samping itu, ubat ini juga berpotensi memberikan kesan sampingan tertentu seperti ruam kulit, gatal-gatal, bengkak di bahagian badan, serak, hingga sukar bernafas dan menelan. Jadi, ubat ini tidak digalakkan untuk penggunaan jangka panjang.

2. Sumatriptan

Sumatriptan adalah ubat yang digunakan untuk merawat migrain dan sakit kepala cluster.

Ubat sakit kepala ini berfungsi dengan mempengaruhi bahan semula jadi tertentu seperti serotonin, yang menyebabkan penyempitan saluran darah di otak. Ubat ini juga dapat mengurangkan kesakitan dengan mempengaruhi saraf tertentu di otak.

Kajian haiwan menunjukkan bahawa pengambilan sumatriptan pada wanita hamil boleh memberi kesan negatif kepada bayi. Walau bagaimanapun, dalam kajian manusia, tidak ada kesan negatif pada bayi ketika ibu mengambil sumatriptan.

Dos yang disyorkan untuk orang dewasa adalah satu tablet (25 mg, 50 mg, atau 100 mg) dan diambil semasa gejala muncul. Tidak ada cadangan khusus untuk dimakan oleh wanita hamil. Lebih baik jika anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

Ubat sakit kepala yang tidak boleh digunakan untuk wanita hamil

Tidak semua ubat sakit kepala boleh dimakan oleh wanita hamil. Bahkan ada ubat yang biasanya digunakan untuk menghilangkan sakit kepala, tetapi tidak boleh digunakan sebagai ubat untuk wanita hamil. Contohnya, aspirin dan ibuprofen.

1. Aspirin

Aspirin tidak digalakkan sebagai ubat sakit kepala untuk wanita hamil. Risiko kesan sampingan boleh menjadi buruk pada setiap trimester kehamilan.

Penggunaan aspirin pada trimester pertama kehamilan, misalnya, boleh menyebabkan keguguran dan masalah jantung. Sementara itu, penggunaan aspirin pada trimester ketiga dapat meningkatkan risiko penyumbatan saluran darah di jantung bayi di dalam rahim. Aspirin juga dapat meningkatkan risiko pendarahan di otak bayi yang lahir sebelum waktunya.

Ubat ini juga termasuk dalam risiko kehamilan kategori D menurut FDA. Ini bermaksud bahawa terdapat bukti positif risiko bagi wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil tidak disarankan menggunakan aspirin untuk menghilangkan rasa sakit untuk mengelakkan kesan negatif yang mungkin berlaku.

2. Ibuprofen

Sebenarnya, masih belum pasti sama ada ibuprofen selamat atau tidak untuk digunakan sebagai ubat sakit kepala pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus mengelakkan penggunaan ubat ini untuk melegakan sakit kepala.

Sesuai dengan senarai risiko kehamilan yang ditentukan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) atau setara dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) di Indonesia, ibuprofen termasuk dalam kategori C.

Kategori ini menunjukkan bahawa ibuprofen boleh menimbulkan risiko kepada wanita hamil dan janin dan oleh itu sebaiknya dielakkan. Terutama jika anda menggunakan ubat ini sebelum memasuki kehamilan 30 minggu. Ubat ini berpotensi meningkatkan risiko komplikasi kehamilan, termasuk keguguran.

Ubat ini juga lebih baik dihindari oleh wanita hamil ketika usia kehamilan lebih dari 30 minggu, kecuali jika diresepkan oleh doktor. Biasanya, doktor telah mempertimbangkan potensi risiko dan faedah menggunakan ubat sebelum menetapkan ubat.

Cara lain untuk mengatasi sakit kepala pada wanita hamil

Pada dasarnya, cara semula jadi seperti bersantai, yoga, dan mengurangkan tekanan cenderung lebih selamat daripada menggunakan ubat. Oleh itu, selain menggunakan ubat-ubatan, wanita hamil juga dapat menggunakan kaedah rumah seperti berikut.

1. Bersenam

Selain mengambil ubat sakit kepala, wanita hamil juga dapat melakukan senaman untuk melegakan sakit kepala. Tidak perlu melakukan aktiviti sukan yang berat, wanita hamil boleh melakukan sukan yang masih kuat. Contohnya, berjalan kaki, mengikuti kelas senaman khas untuk wanita hamil, atau berenang.

Sekiranya anda memilih untuk berenang, pastikan anda tidak melakukan pergerakan yang memerlukan anda menggerakkan leher anda secara berterusan. Sebabnya, menggerakkan leher anda terlalu kerap ketika berenang sebenarnya meningkatkan potensi sakit kepala yang anda alami.

Bukan hanya itu, sebagai wanita hamil, anda juga dapat melakukan aktiviti relaksasi seperti yoga dan meditasi untuk melegakan sakit kepala.

2. Elakkan faktor penyebab sakit kepala

Tidak semua wanita hamil mempunyai penyebab sakit kepala yang sama. Oleh itu, anda mesti terlebih dahulu mengetahui punca kesakitan yang anda alami sebelum mengambil ubat sakit kepala. Ini juga akan memudahkan anda mengatasi sakit kepala yang anda rasakan.

Contohnya, jika anda rasa sakit kepala disebabkan oleh makanan tertentu, anda boleh mengelakkan makanan tersebut. Namun, jika sakit kepala anda dipicu oleh tekanan, anda boleh berusaha mengatur hati dan fikiran anda supaya anda tidak mudah stres.

3. Biasakan menjalani gaya hidup sihat

Agar tidak bergantung pada penggunaan ubat sakit kepala, maka Anda dapat menghindarinya dengan menerapkan gaya hidup yang sihat. Contohnya, biasakan makan makanan yang sihat agar pengambilan nutrien seimbang. Selain itu, makanlah secara teratur untuk mengekalkan kadar gula dalam darah.

Juga, pastikan anda tidur tepat pada waktunya setiap hari. Sekiranya perlu, tetapkan penggera sebagai peringatan untuk waktu tidur supaya anda tidak terlambat tidur. Kerana, kurang tidur juga dapat menjadi sumber sakit kepala semasa hamil.

Bukan itu sahaja, selalu amalkan postur badan yang baik. Contohnya, jika anda bekerja di pejabat dan harus duduk berjam-jam di hadapan skrin komputer. Sesuaikan jarak kerusi dari skrin komputer supaya anda boleh duduk dan bekerja dengan selesa.

Begitu juga ketika anda ingin tidur, anda juga harus memperhatikan postur badan anda. Seboleh-bolehnya elakkan menggunakan bantal bertumpuk semasa tidur. Sebabnya, penggunaan bantal bertumpuk boleh menyebabkan sakit dan sakit di leher. Sekiranya dibiarkan terlalu lama, ini juga boleh mencetuskan sakit kepala.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found