Kentut Terus? Berikut adalah 9 Kaedah Praktikal untuk Mengurangkannya

Perut kembung, juga dikenal sebagai kentut, adalah istilah perubatan ketika tubuh mengeluarkan gas dari sistem pencernaan melalui dubur. Anda tidak perlu malu jika anda kentut, ini adalah proses biasa. Perkara yang perlu dibimbangkan adalah jika anda kerap kentut.

Bagaimana untuk mengurangkan kentut berterusan?

Dari halaman Mayo Clinic, dianggarkan kentut normal sekitar 10-20 kali sehari. Jika terlalu kerap, ini akan menjengkelkan, atau ini mungkin merupakan tanda penyakit.

Untuk mengurangkan kentut berterusan, berikut adalah kaedah praktikal yang boleh anda lakukan di rumah.

1. Kurangkan makanan yang mengandungi gas tinggi

Bukan itu harus dielakkan, kerana sebilangan makanan ini sebenarnya sihat untuk tubuh anda. Tetapi jika anda merasa kembung dengan mudah dan terlalu kerap mengeluarkan gas, ada baiknya anda mula makan makanan yang kurang menghasilkan gas.

Berikut adalah senarai makanan yang harus dielakkan agar tidak kentut selalu.

  • Kacang
  • Kobis
  • Kismis
  • Bawang
  • Brokoli
  • Kembang kol
  • Acuan
  • Bir dan minuman berkarbonat lain

Di usus besar, makanan ini dipecah oleh bakteria dalam usus. Proses pemisahan akan menghasilkan gas yang kemudian dikeluarkan dari dubur sebagai kentut.

Di samping itu, makanan tertentu seperti bawang boleh menyebabkan pengeluaran gas yang mengandungi sulfur. Kehadiran kandungan ini menyebabkan kentut berbau tidak sedap.

2. Makan dan minum perlahan-lahan

Semasa makan, pastikan anda mengunyah makanan anda secara perlahan untuk mengurangkan jumlah udara yang anda telan. Terlalu banyak udara yang terkumpul di saluran pencernaan akan menjadi pendahulu gas yang akan anda keluarkan.

3. Elakkan pemanis buatan untuk mengurangkan kentut secara berterusan

Gula tiruan seperti sorbitol dan manitol biasanya terdapat dalam produk gula-gula, permen karet, dan makanan bebas gula.

Bagi sesetengah orang yang tubuhnya mempunyai toleransi rendah terhadap bahan ini, ia akan mengakibatkan cirit-birit dan peningkatan pengeluaran gas.

4. Bersenam secara teratur untuk meningkatkan pencernaan

Bersenam dapat meningkatkan fungsi sistem pencernaan, termasuk usus. Ini akan membantu mencegah kembung dan memudahkan aliran masuk gas dalam sistem pencernaan.

5. Kurangkan makanan yang tinggi serat untuk sementara waktu

Serat mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Walau bagaimanapun, banyak makanan yang tinggi serat bertindak sebagai pengeluar gas. Kami mengesyorkan mengurangkan makanan berserat tinggi pertama untuk mengurangkan pengeluaran gas berlebihan. Sekiranya bertambah baik, perlahan-lahan tambahkan lebih banyak serat ke dalam makanan anda.

6. Kurangkan kebiasaan menelan udara

Tabiat harian tanpa menyedarinya mencetuskan tubuh memasuki udara ke dalam badan. Contohnya merokok, permen karet, minum dari jerami juga dapat meningkatkan jumlah udara yang terkumpul ke dalam perut.

7. Minum teh chamomile

Teh chamomile dapat membantu mengurangkan gangguan pencernaan, termasuk gas yang terperangkap dalam perut kembung. Minum teh chamomile sebelum makan dan waktu tidur disyorkan untuk mengurangkan kentut berterusan.

8. Minum larutan cuka sari apel

Cairkan satu sudu cuka sari apel dalam minuman, seperti air mineral atau teh. Minum sebelum makan dengan kerap. Anda boleh makan 3 kali sehari atau mengikut keperluan. Campuran cuka sari apel ini dapat mengurangkan kentut berlebihan.

9. Arang aktif

arang aktif arang diaktifkan dapat membantu mengurangkan lebihan gas dan kembung. Ini berbeza dengan arang yang anda dapati di panggangan atau perapian. Arang aktif telah menjalani rawatan khas sehingga selamat untuk penggunaan manusia, dan sering digunakan dalam makanan dan minuman.

Arang aktif biasanya dalam bentuk pil, misalnya norit. Apabila arang aktif memasuki usus, arang akan melekat pada cecair di dalam usus untuk mengurangkan gas dan kembung dengan membuat najis lebih kencang dan dengan itu mengurangkan dorongan kentut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found