10 Makanan Baik Yang Mengandungi Kalium |

Kalium adalah sejenis mineral yang penting untuk menjalankan fungsi tubuh. Tubuh tidak menghasilkan kalium sendiri, tetapi makanan tertentu mempunyai kandungan kalium yang tinggi. Jenis makanan apa yang mengandungi kalium?

Pilihan makanan yang mengandungi kalium

Peranan kalium (kalium) tidak mengguris badan anda. Terdapat pelbagai manfaat kalium, mulai dari menjaga keseimbangan cairan, mengendalikan tekanan darah, hingga mendukung fungsi otot dan saraf.

Menurut Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) dari Kementerian Kesehatan Indonesia, orang dewasa memerlukan sekitar 4.700 miligram kalium setiap hari. Wanita hamil dan menyusui memerlukan lebih banyak pengambilan kalium, sehingga 5,100 miligram sehari.

Tubuh kekurangan kalium boleh menyebabkan keadaan yang disebut hipokalemia. Keadaan ini boleh mencetuskan penurunan fungsi organ dan meningkatkan risiko penyakit tertentu, terutama pada orang tua.

Itulah sebabnya, penting bagi anda untuk memenuhi keperluan pemakanan ini melalui pilihan makanan yang tinggi kandungan kalium seperti di bawah.

1. Bayam

Bayam adalah salah satu jenis sayur-sayuran yang menyimpan pelbagai vitamin dan mineral. Salah satunya ialah mineral kalium sebanyak 456.4 mg dalam 100 gram bayam segar.

Tidak hanya itu, bayam juga mengandung nutrien, dalam bentuk vitamin A, vitamin K, dan antioksidan. Kandungan ini sendiri dibuktikan oleh kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan .

Kajian mendapati bahawa minum minuman yang mengandungi 294 gram bayam dapat meningkatkan kadar sebatian antioksidan hampir 30% hanya dalam 24 jam.

2. Bit

Beetroot mempunyai bentuk yang menyerupai lobak. Pewarna merah semula jadi ini adalah sumber kalium yang baik kerana mengandungi sekitar 404.9 mg dalam berat 100 gram.

Selain itu, bit juga kaya dengan kandungan mineral mangan, folat (vitamin B9), dan antioksidan yang berasal dari pigmen merah semula jadi.

Kandungan kalium dan nitrat yang tinggi dalam bit akan berperanan dalam melancarkan kerja saluran darah, tekanan darah tinggi, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Kentang

Kentang dikenali sebagai sumber karbohidrat yang baik. Selain itu, kentang juga merupakan salah satu makanan kalium tinggi dengan kandungan 396 mg kalium per 100 gram berat.

Sebilangan besar kalium dalam kentang terdapat dalam daging. Namun, kira-kira sepertiga selebihnya terkandung dalam kulit kentang.

Itulah sebabnya, banyak pakar mengesyorkan memproses dan memakan kentang bersama dengan kulit, tanpa perlu mengupasnya terlebih dahulu.

4. Alpukat

Alpukat adalah salah satu buah yang mengandung serat, antioksidan, vitamin C, vitamin K, asam folat, dan lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk menjaga fungsi jantung.

Selain itu, buah ini juga merupakan sumber kalsium yang baik untuk kesihatan tubuh. Ini dibuktikan dengan kehadiran kira-kira 278 mg kalium dalam 100 gram alpukat segar.

Memandangkan banyak kandungan nutrien di dalamnya, alpukat mempunyai manfaat yang baik untuk tubuh. Salah satunya adalah untuk anda yang mengekalkan berat badan yang ideal.

Hanya dengan melakukan diet alpukat dengan susah payah, selera makan anda akan lebih terjaga sehingga membantu mencapai berat impian anda.

5. Pisang

Pisang dikenali sebagai sumber kalium. Ini kerana dalam 100 gram pisang dapat menyumbang sekitar 392 mg keperluan kalium untuk tubuh.

Selain itu, pisang juga kaya dengan nutrien lain, termasuk serat makanan, vitamin C, vitamin B6 (pyridoxine), mangan, magnesium, dan sebatian antioksidan.

Anda boleh memproses pisang menjadi pelbagai hidangan lazat dan sihat. Sudah tentu, kaedah ini boleh menjadi kaedah yang kuat untuk meningkatkan selera makan dan meningkatkan pengambilan kalium harian anda.

6. Jingga

Selain terkenal dengan kandungan vitamin C yang tinggi, buah sitrus juga kaya dengan kalium. Dalam 100 gram oren manis segar, terdapat 472.1 mg kalium untuk memenuhi keperluan badan.

Buah sitrus juga mengandung nutrien, seperti vitamin A, asam folat (vitamin B9), tiamin (vitamin B1), dan sebatian antioksidan lain.

Sebenarnya, kajian di Jurnal Makanan Ubat juga menjelaskan bahawa memakan jeruk bersama dengan mineral kalsium dan vitamin D dapat membantu meningkatkan kepadatan tulang.

7. Ubi merah

Sebagai tambahan kepada kentang, ubi jalar merah boleh menjadi sumber karbohidrat alternatif daripada ubi yang boleh anda makan dan juga tinggi kandungan kalium.

Kandungan mineral kalium dalam ubi jalar merah cukup tinggi, iaitu sekitar 565.5 mg dalam 100 gram berat segar.

Bagi sesetengah orang, ubi ini juga mempunyai rasa yang lebih enak daripada kentang. Anda boleh memproses ubi jalar dengan mengukus atau memanggangnya.

8. Labu

Labu adalah buah oren bulat yang mempunyai rasa yang unik. Diproses menjadi kompot pada bulan puasa, labu mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Pengambilan kalium dalam 100 gram labu adalah kira-kira 356.2 gram. Berbekalkan kandungan ini, labu berguna untuk menurunkan tekanan darah dan mencegah risiko pelbagai penyakit.

Bukan hanya itu, labu juga kaya dengan vitamin dan mineral lain, seperti vitamin A, vitamin C, asid folik (vitamin B9), magnesium, dan kalsium.

9. Kacang merah

Kacang merah adalah sumber mineral kalium yang baik untuk tubuh. Kacang jenis ini mengandungi kira-kira 360.7 mg kalium dalam berat 100 gram.

Kandungan serat dan antioksidan adalah nutrien penting lain dari kacang merah. Kedua-duanya bermanfaat dalam membantu melawan keradangan, memperbaiki pencernaan, dan mengurangkan risiko penyakit kronik.

Kacang dikenali sebagai makanan yang mengandungi kalium tinggi. Selain kacang merah, anda juga boleh makan kacang hitam, kacang tanah tentera laut , serta kacang pinto.

10. Yogurt

Susu lembu segar mengandungi sekitar 149 mg kalium. Walau bagaimanapun, kandungan kalium ini akan meningkat dalam produk tenusu dari lembu, salah satunya adalah yogurt.

Dalam 100 gram yogurt mengandungi 299 mg kalium untuk memenuhi keperluan harian. Yogurt juga mengandungi nutrien lain, termasuk kalsium dan vitamin B2 (riboflavin).

Yogurt juga dikenal sebagai makanan probiotik yang mengandungi bakteria baik. Kandungan bakteria baik bermanfaat untuk kesihatan pencernaan dan mengatur selera makan anda.

Risiko memakan makanan yang mengandungi kalium terlalu banyak

Makanan yang mengandungi kalium bermanfaat dalam menjaga degupan jantung dan memastikan otot badan berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, kelebihan kalium sebenarnya boleh membahayakan orang yang mengalami gangguan buah pinggang.

Menurut Yayasan Ginjal Nasional, pengambilan kalium yang berlebihan pada orang dengan penyakit ginjal dapat mencetuskan keadaan serius yang disebut hiperkalemia.

Hyperkalemia adalah keadaan di mana tahap kalium dalam darah lebih tinggi daripada biasa. Ini berlaku apabila buah pinggang yang terkena tidak dapat membuang lebihan kalium melalui air kencing.

Beberapa gejala awal jika anda mengalami hiperkalemia, seperti kelemahan, mati rasa, dan kesemutan. Pada tahap tertentu, keadaan ini boleh menyebabkan degupan jantung dan serangan jantung yang tidak teratur.

Sekiranya anda menderita gangguan buah pinggang atau penyakit kronik yang lain, anda harus menghadkan pengambilan makanan yang tinggi kalium. Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan mengenai pengambilan kalium harian anda.

Recent Posts